Afbeelding

Even bellen met... Ralph Wolthuis

vaste rubrieken

Editie: Week 44, Jaargang 22 |

Ralph Wolthuis kreeg onterecht een bekeuring voor het verkeerd aanbieden van grofvuil. Het duurde twee jaar om zijn bekeuring ongedaan te maken, maar het is gelukt. De rechter stelde de 39-jarige Delftenaar twee weken geleden in het gelijk.

-Wat is er die bewuste vrijdag 31 augustus 2012 gebeurd?
“Ik had mijn oude kast aangemeld als grofvuil en zette deze die ochtend bij mij voor de deur aan de Aletta Jacobsstraat, op de plek waar het hoort. Ik had de afhaalopdracht erop geplakt. De kast werd vervolgens niet opgehaald. Om half zes ’s middags kwam een controleur van de Gemeente Delft. Hij gaf vervolgens een bekeuring van 85 euro. Ik liet ‘m de afhaalopdracht zien, maar hij zei dat de kast er nog steeds stond en ik dus een boete zou krijgen. Dat ging volkomen tegen m’n rechtsgevoel in, ik kon er niet bij met m’n pet.”

-En wat heb je daarna gedaan?
“Ik heb Avalex gemaild. Die gaf in hun reactie via de e-mail toe een foutje te hebben gemaakt. Ik heb daar nog acht keer contact over gehad met de Gemeente Delft, maar de bekeuring werd maar niet teruggedraaid. Afgelopen zomer kreeg ik een oproep om 16 oktober in de rechtbank van Den Haag voor de politierechter te verschijnen. De officier van justitie zei meteen dat door het mailverkeer met Avalex duidelijk was dat ik het grofvuil correct had aangemeld, op de juiste plek had aangeboden en dat de bekeuring moest worden geseponeerd. Ik had ook niet anders verwacht.”

‘EEN EXCUUS LIJKT ME WEL OP Z’N PLEK’


-Wat vind je ervan dat het twee jaar duurt voordat je je gelijk krijgt?
“Tja, je doet er weinig tegen. Wat me het meeste deed is hoe belerend de controleur tegen me sprak, terwijl de afhaalopdracht op de kast zat. Als dat op zo’n autoritaire manier gebeurt, dan ga ik daar tegenin.”

-Is het hoofdstuk nu gesloten?
“Nee, ik wil excuses van de Gemeente Delft en een schadevergoeding van 21 euro en 79 cent voor de gemaakte reis- en telefoonkosten.”

-Een bescheiden bedrag…
“Ja, je moet ook realistisch zijn. Ik kan wel meer eisen vanwege emotionele schade en zo, maar dat is ook weer overdreven. Ik denk overigens dat ik het bedrag niet zal krijgen, maar een excuses lijkt me in elk geval wel op z’n plek. Dan heb ik m’n voldoening. Ik ben geen Don Quichot, dus als ik dat heb hou ik ermee op.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12