Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 13, Jaargang 23 |

Het is 17 augustus 1957. Iedereen is er. De directie, de secretaresses en de mensen van de productie. Vandaag ziet iedereen er hetzelfde uit: zondagse pak uit de kast, schoenen gepoetst, doosje sigaren in de binnenzak, de mooie jurk van zolder gehaald, glimmende pumps en zowaar hier en daar een hoedje.

Verzamelen is op de Beestenmarkt, waar de touringcar al staat te wachten. De Keukenhof wordt het, net als vorig jaar, en naar Volendam. Mooi, met die historische kleding! En dan natuurlijk nog ergens stoppen voor een pannenkoek of andere lekkernijen. Leuk dat fotograaf Van der Reijken nog even langskomt om de jaarlijkse groepfoto te maken! Zo zou het gegaan kunnen zijn. Een ‘dagje uit’ met het personeel was toen nog een hele gebeurtenis. Meestal was het een jaarlijks feest, in het bedrijf, of bij grotere aantallen zoiets als ‘de Tent’ in het Agnetapark. Met de bus er op uit was behoorlijk luxe. En je kunt intekenen voor allerlei activiteiten. Zoals (hebt u even?) een culinaire fietstocht, steppen, op d’n boeren toer, I love Holland Spelshow, Sloepvaren, Wijnproeven, Zandsculpturen maken, Pub Quiz, Abseilen, Kanovaren, Tandemfietsen, een Golfclinic, allerlei kookworkshops en nog heel veel meer. Big business, het personeelsuitje. Niet te verwarren met teambuilding, dat weliswaar dezelfde activiteiten kent, maar dan met een bedrijfsverantwoordelijk doel. Of zoiets.

Ook scholen weten vaak wel raad met mooie bestemmingen. Onder de noemer ‘werkweek’ wordt er heel wat afgereisd, bij voorkeur buiten de landsgrenzen. Bij veel attracties kwam je ook een of meer fotografen tegen. Plekken waar veel mensen komen leveren werk op. Het liefst natuurlijk groepsfoto’s, want dat is lekker voor de nabestellingen. Tenslotte kwam Tiemen van der Reijken niet voor niks vroeg zijn bed uit. Bijna iedereen op de foto die hij maakte wilde wel een afdruk voor in het fotoalbum. In totaal dus 52 afdrukken van één foto; dan doe je het niet slecht als fotograaf. Dat was in de tijd dat foto’s maken nog voorbehouden was aan de - vooral - heren fotografen. Nu is het andersom: mensen zonder smartphone zijn veruit in de minderheid. Zeker op de Beestenmarkt…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12