Afbeelding

Kerdy van Vuuren geeft workshops in Inloophuis Debora en dat is mooi, hartverwarmend en soms ook choquerend

Algemeen

Editie: Week 32, Jaargang 20 |

Kerdy van Vuuren showt enkele werken die haar cursisten hebben gemaakt. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – De Delftse portretschilder Kerdy van Vuuren kwam vorig jaar, omdat haar man Dave blaaskanker heeft, voor het eerst in Inloophuis Debora. Nu, een jaar later, is ze activiteitenbegeleidster in het ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Dat bevalt haar goed.

Kerdy raakte tijdens haar eerste bezoek aan Debora in gesprek met de vrijwilligers en de gastvrouwen. Het leek hen fantastisch als de Delftse kunstenares iets voor de gasten van het inloophuis aan de Aart van der Leeuwlaan zou kunnen betekenen. Ze gaf vervolgens een workshop en dat beviel zo goed dat ze dit – ongeveer één keer per maand – is blijven doen. Het is volgens Kerdy ‘hartverwarmend’ om te ervaren hoe de gasten reageren op zo’n gezellige en creatieve middag. “Als weinig gasten meedoen met de workshop kom ik vaak tot hele mooie gesprekken met ze. Als het druk is wordt het razend gezellig.” De gasten kunnen tijdens zo’n workshop even hun dagelijks ellende vergeten. “Ze hebben het niet makkelijk”, weet Kerdy. “Hun ziekte hangt als het zwaard van Damocles boven ze. Tijdens een workshop kunnen ze dat even loslaten. Dat kúnnen ze ook echt. Na afloop krijg ik vaak wel van iemand een hand en dan zeggen ze: Dit is de eerste keer in lange tijd dat ik er even uit ben geweest en even aan iets anders heb kunnen denken.”

Workshops geven in Inloophuis Debora heeft echter ook meer sombere kanten. Zo geeft Kerdy soms les aan iemand die kort daarop overlijdt. “Dat is hard, maar ik heb vroeger ook vrijwillig sociaal maatschappelijk werk in een ziekenhuis gedaan, dus dan raak je vertrouwd met dingen die niet lukken. Dat is en blijft altijd wel moeilijk en het blijft ook choquerend. Maar je weet, als je hier komt, dat je niet tussen kerngezonde mensen zit.”

Een bezoek aan het Inloophuis Debora doet de gasten echter veel goed, weet Kerdy inmiddels uit eigen ervaring. Ze hoopt dan ook dat meer lieden uit Delft en de regio, die met de ziekte kanker te maken hebben of hadden, eens binnenwandelen. “Je zou denken dat de drempel om hier te komen heel hoog is, maar dat is echt niet zo. Als je binnenkomt voel je je meteen welkom, er hangt hier onderling een knusse sfeer. De gastvrouwen zijn goede en intelligente mensen. Ik hoop dat meer mensen het Inloophuis een kans geven, het is hier echt geen sombere toestand.” Bovendien: “Er wordt hier heel veel gedaan en er worden veel activiteiten georganiseerd die voor iedereen prettig zijn. Iedereen die dus met kanker of de gevolgen daarvan te maken heeft moet hier zeker eens langs komen om te zien wat het is.”

- Hoe worden de gasten hier door die activiteiten geholpen?
Kerdy van Vuuren: “Het feit dat ze steeds terugkomen betekent wel dat je iets goeds doet. De gasten krijgen onderling – en met mij – een band tijdens een workshop. Ik ben gelukkig geen patiënt, dus wellicht kijk ik er op een andere manier tegenaan, maar zo’n inloophuis is prachtig voor Delft.” Adje Damen van Inloophuis Debora vult aan: “Het thuisfront heeft, als iemand jarenlang ziek is geweest, de verhalen wel een keer gehoord. Ze willen verder met ’t gewone leven. Hier kan iemand tien keer hetzelfde verhaal vertellen, dat is geen probleem. Ze mogen áltijd hun verhaal kwijt.”

In haar eerste jaar als activiteitenbegeleidster heeft Kerdy mandala’s gemaakt met de gasten. Komend jaar gaat ze iets heel anders doen. “We gaan wat met Delft en Delfts blauw doen”, kan ze alvast verklappen. Daarbij kun je denken aan een workshop over het Meisje met de Parel van Vermeer. De gasten hun kunnen hiervan dan hun eigen versie maken. “Dan beginnen ze met een wit doek en twee uur later hebben ze een uniek schilderij dat ze thuis kunnen ophangen. We kunnen ook een Delfts blauw molentje maken. We gaan in elk geval weer mooie en kleurrijke schilderijen maken die het thema Delft of Delfts blauw hebben.” De cursisten maken volgens Kerdy erg mooie werken. “Dat verbaast me”, merkt ze op. “Want veel van hen hebben nog nooit met kwasten of met kleuren gewerkt. Opvallend is ook dat er meer symboliek in hun werken zit. Een deelneemster had vorig jaar bijvoorbeeld een vlinder en een libel gemaakt die een gordijn openhielden. Dat was een raam naar een nieuwe toekomst, vertelde ze.”

Kerdy van Vuuren haalt veel voldoening uit haar werk voor Inloophuis Debora. “Want als ze na een workshop naar huis gaan zijn ze allemaal weer wat vrolijker. Ik en de gasten hebben hier heel veel plezier en ik wil dit dus blijven doen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12