Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 23, Jaargang 21 |

Bart Smals (43) volgt Lennart Harpe op als lijsttrekker van de VVD voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

1. Waarom wilde je hier, bij Molen de Roos, worden geïnterviewd?
“Omdat ik hier al jarenlang bijna dagelijks voorbij rijd als ik mijn kinderen naar school breng. Aan het begin was er niets aan de hand, maar door de werkzaamheden in de Spoorzone is het voor mij een symbool geworden voor het respect waarmee Delft met de historie omgaat. De molen en de oude techniek erachter is een Nederlandse uitvinding en ik vind dat je daar als stad apetrots op mag zijn.”

2. Hoe ben je zo de politiek ingerold?
“In 2000 ben ik in Delft komen wonen en nam ik een apotheek in ‘s Gravenzande over. Ik wilde al snel invloed uitoefenen op mijn omgeving en ben in het bestuur van de koepelorganisatie voor apothekers, de KNMP gaan zitten. Vanuit die hoedanigheid heb ik lokale politici in de apotheek uitgenodigd om eens te kijken en zij vroegen me waarom ik me niet de politiek inging.”

3. Is dat te combineren met je werk als apotheker?
“Het is wel druk, maar ik heb goede mensen en vind het te gemakkelijk om langs de zijlijn te staan en commentaar te leveren. Ik steek graag mijn nek uit om zelf invloed uit te oefenen. Dat is voor mij ook de liberale grondhouding: de regie nemen in je eigen leven. Nu ben ik vice-voorzitter van de KNMP, wat me ongeveer drie dagen in de week kost. Daar hou ik aan het eind van dit jaar mee op, zodat ik deze tijd aan de gemeentepolitiek kan besteden.”

4. Was je verrast dat de VVD je als lijsttrekker vroeg?
“Toen de vraag kwam niet, maar er is niet één hard moment aan te wijzen waarop ik ben gevraagd. De contacten waren er al een tijdje en ik stond op de kieslijst voor de landelijke verkiezingen. Het was het meest logisch geweest als iemand uit de raad lijsttrekker zou worden, maar dat wilden ze niet. Uiteindelijk ben ik unaniem gekozen.”

5. Hoe zit het dan nu met je landelijke ambities?
“Ik ben iemand die afmaakt waar hij aan begint, dus wanneer ik in de Delftse gemeenteraad terechtkom, is dat voor een periode van vier jaar. Doordat ik mijn werkzaamheden bij de KNMP eind dit jaar beëindig, kan ik genoeg tijd besteden aan dit werk.”

6. Hoe bereid je je voor op het lijsttrekkerschap?
“Op dit moment vind ik het het meest belangrijk om de zittende gemeenteraadsleden niet voor de voeten te lopen en dus ga ik niet op inhoudelijke zaken in. Verder heb ik dagelijks contact met Lennart Harpe en zit ik tijdens gemeenteraadsvergaderingen op de publieke tribune. Ik leer veel van Lennart en ik vind het jammer dat hij ermee stopt, maar kan het me wel voorstellen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik vooral ontzettend trots zijn op deze prachtige stad. Ik vind het bijzonder om te zien wat er in deze tijden van crisis en economische recessie allemaal aangepakt, gerealiseerd en ontwikkeld wordt. Ik ben benieuwd hoe het er, als over een jaar of vijf alles af is, uit zal gaan zien. Ik heb er alle vertrouwen in dat het prachtig wordt.”

8. Wat heb je Delft te bieden?
“Ik denk dat ik redelijk uniek ben vanwege het feit dat ik een VVD’er met een achtergrond in de zorg ben. In de komende jaren worden jeugdzorg, de WMO en de huishoudelijke hulp van het Rijk overgeheveld naar de Gemeente. Ik hoop onder andere daarin een rol te kunnen spelen. Wat dat aangaat is het een mooi moment, want in de komende periode worden beslissingen genomen die nog decennia meegaan.”

9. Is het feit dat je geen ervaring in de gemeenteraad hebt een nadeel?
“Dat denk ik niet, want ik draai al een tijdje mee in het politieke spel. Ik heb zo mijn ideeën over hoe ik graag politiek wil bedrijven. Ik ben van mening dat politiek niet in de raadzaal wordt gemaakt, maar op straat. Ik ga gesprekken aan met de Delftenaar om te kijken wat er allemaal leeft, want dat zijn de mensen waarvoor je het doet.”

10. Heb je buiten je werk en de politiek nog tijd voor hobby’s?
“Ja, vooral in het weekend. Ik hockey bij Ring Pass en probeer als ik vrij ben zoveel mogelijk tijd met mijn gezin door te brengen. Verder vind ik het ook heel leuk om in het weekend boodschappen te doen en daarbij zoveel mogelijk winkels aan te doen en er een praatje te houden. Gewoon uit interesse, maar ook om te horen wat er onder de mensen leeft.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12