Afbeelding

Je naam teruglezen op de lijst van Bekendste Delftenaren is een hele eer, vinden de Bekende Delftenaren zelf

Algemeen

DELFT – De lezers van de krant Delft op Zondag verkozen afgelopen maand Wubbo Ockels tot de bekendste Delftenaar van 2012. Na Ockels volgen nog 99 andere mensen die aan Delft verbonden zijn en die allen hun toegevoegde waarde voor de stad hebben gehad.

Ockels zelf heeft het momenteel erg druk. Hij ligt met zijn zeilschip Ecolution aan de kust van Willemstad in Aruba en heeft daar zijn handen vol. Wel liet Nederlands eerste man in de ruimte weten dat hij de uitverkiezing als ‘een enorme verrassing’ beschouwt en dat hij het goed maakt. Als alles goed gaat, verwacht hij eind januari de Nederlandse wateren weer te bevaren en hier terug te keren aan het vaste land.

Nina Voets, onder meer bekend van Ciccionina, is op de zevenenvijftigste plaats één van de nieuwe binnenkomers. Helemaal als een verrassing kwam het niet voor haar. “Ik loop al een tijdje rond in Delft en ik had wel verwacht op een gegeven moment op de lijst terecht te komen. Het moment waarop is natuurlijk altijd de vraag.”

De uitverkiezing voelt voor Nina wel als een hele eer. “Want blijkbaar is er een heel aantal mensen die op me gestemd hebben. Ik heb nooit een idee wie dat allemaal zijn. Ik vind het wel heel leuk dat mijn naam nu op de lijst is terug te vinden, want het is toch wel iets belangrijks in Delft.”

Over de omschrijving als horecaonderneemster heeft Nina Voets zo haar twijfels. “Ik denk niet dat dat de lading helemaal dekt, ik zou mezelf meer een cultureel onderneemster willen noemen.” Dat is niet raar, want Nina Voets is al een kleine vijf jaar de vrouw achter Ciccionina, maar is ook al drie jaar lang één van de initiatiefnemers voor de Delftse Museumnacht.

Ze vindt het opvallend dat de lijst vooral gericht is op de verdiensten voor de Delftse samenleving. “Je ziet dat een heel aantal bekende Nederlanders een stuk lager op de lijst staan dan mensen die zich echt voor de stad inzetten. Dat vind ik een mooie manier van waardering.”

Vorig jaar was Jeroen van Oort, toentertijd één van de initiators van het referendum rondom het nieuwe stadskantoor, nog nummer 29 op de lijst. Op de lijst over 2012 was zijn naam niet meer terug te vinden. “En zo raar is dat ook eigenlijk niet”, stelt de politicus vast. “In 2012 ben ik eigenlijk alleen de eerste drie maanden echt in het nieuws geweest en daarna niet meer. De plaats op die lijst heeft toch vooral te maken met mijn politieke werkzaamheden van toen en inmiddels doe ik daar niets meer mee.”

Inmiddels is Van Oort inderdaad wat uit de spotlights geraakt, maar daar heeft hij zelf helemaal geen probleem mee. “Ik werk inmiddels voor de gemeente Enschede en heb het hier hartstikke naar mijn zin. Het werk is hartstikke leuk en ik krijg nu ook de mogelijkheid om te zien hoe het er in een gemeente aan toe gaat. In mijn vorige baan en als gemeenteraadslid heb ik van buitenaf kunnen zien hoe het eraan toe ging en nu sta ik aan de andere kant. Ik kan me hier volledig richten op de kenniseconomie en dat is iets waar mijn interesse ligt.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12