Afbeelding

KWF Kankerbestrijding: minder kanker, meer genezing en beter kwaliteit van leven

vaste rubrieken

Editie: Week 35, Jaargang 22 |

Een collecteteam van de KWF Kankerbestrijding, klaar voor het inzamelen van donaties.

DELFT - Iedereen wordt vroeg of laat met kanker geconfronteerd: één op de drie Nederlanders krijgt kanker. KWF Kankerbestrijding wil niet accepteren dat er zoveel mensen aan kanker lijden en er al te vaak aan overlijden. Sinds haar oprichting in 1949 doet KWF Kankerbestrijding al het mogelijke om kanker terug te dringen en onder controle te brengen. Haar doel is: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten.
KWF Kankerbestrijding ontving in 2010 109,9 miljoen euro van het Nederlandse publiek. Het grootste deel van dit bedrag is geïnvesteerd in de financiering van wetenschappelijk onderzoek en opleiding: 84,6 miljoen euro. Acht onderzoekers ontvingen een persoonsgebonden subsidie van zes ton om binnen zes jaar een eigen onderzoekslijn op te zetten, 45 onderzoekers gaan vier jaar aan de slag met een subsidie van vijf ton en 13 pas gepromoveerde wetenschappers ontvingen een beurs (fellowship) waarmee ze, deels internationaal, onderzoekservaring opdoen op gebied van kanker. Verder financierde KWF Kankerbestrijding vier onderzoeksbeurzen voor arts-assistenten, vier kinderoncologie projecten, 17 klinische studies en kreeg één onderzoeker de Koningin Wilhelmina Onderzoekprijs, ter waarde van twee miljoen euro. Daarnaast droeg KWF, als vanouds, in 2010 bij aan de basisfinanciering voor het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Hiermee voert het NKI kankeronderzoek uit.
Mede dankzij de structurele investering van KWF Kankerbestrijding in wetenschappelijk onderzoek is de vijfjaarsoverleving van kankerpatiënten gestegen van 25 procent (1949) naar 59 procent (2010).

Daarnaast investeerde KWF Kankerbestrijding 22 miljoen euro in preventie en patiëntenondersteuning. Hieronder valt de voorlichting aan het publiek. Dit zijn onder meer de 70 patiëntenfolders die KWF uitgeeft en die 0,5 miljoen mensen per jaar bereiken. De website met uitgebreide voorlichtingsinformatie, bereik: 2.286.144 pageviews per jaar; plus: 335.148 pageviews voor preventievoorlichting en de Kanker Infolijn, bereik 14.000 telefoongesprekken en e-mails per jaar. Uit onderzoek weet de stichting dat 47 procent van alle kankerpatiënten gebruik maakt van de voorlichtingsdiensten van KWF Kankerbestrijding.

Ook voerde KWF campagnes om mensen te informeren over de risico’s op kanker en hoe zij die kunnen beperken door hun leefstijl aan te passen. Een belangrijk lobby-resultaat is de invoering van het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker, waartoe minister Schippers voorjaar 2011 besloot.

KWF Kankerbestrijding is de belangrijkste financier van 25 patiëntenorganisaties en hun koepel de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.
Ontwikkeling van wetenschappelijke kennis is hoop. Daarom investeert KWF Kankerbestrijding in kankeronderzoek en de opleiding van onderzoekers. Meer dan de helft van alle onderzoeksprojecten op het terrein van kanker in Nederland wordt door KWF Kankerbestrijding gefinancierd.
KWF Kankerbestrijding vindt dat kennis zo snel mogelijk ten goede moet komen aan het publiek en de patiënt. Daar ligt de basis voor betere preventie, opsporing en behandeling van kanker. KWF Kankerbestrijding geeft actuele, toegankelijke en onafhankelijke informatie. En ondersteunt patiënten bij het leren omgaan met de ingrijpende gevolgen van ziekte en behandeling en bij het verstevigen van hun positie binnen de zorg en de maatschappij.

KWF Kankerbestrijding werft fondsen, daarbij gesteund door duizenden vrijwilligers. Samen met KWF investeren zij in leven. De stichting ontvangt geen overheidssubsidie. Het Nederlandse publiek steunt KWF, Prinses Beatrix is haar beschermvrouwe. KWF Kankerbestrijding heeft het officiële CBF-Keur voor verantwoorde fondsenwerving.
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12