Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 18, Jaargang 21 |

Gerda Dielen (59) is één van de drijvende krachten achter de Trompper Optiek Golden Tenloop, hét jaarlijkse hardloopevenement dat op Hemelvaartsdag voor de zesentwintigste keer wordt gehouden.

1. Waarom wilde je hier, op de Burgwal, worden gefotografeerd?
“Ik zat te twijfelen tussen een locatie in de Delftse Hout of hier voor de winkel van Trompper Optiek. Vroeger vond de Golden Tenloop plaats in Delft-Zuid, maar een aantal jaar geleden heeft een aantal winkeliers onder aanvoering van Rob Trompper en Wim van Velzen, die hier een supermarkt had, de loop naar de binnenstad gehaald. Sindsdien werd Trompper Optiek hoofdsponsor en Maarten en Willy van Woerden, de nieuwe eigenaars hebben dit sponsorcontract vol enthousiasme overgenomen.”

2. Hoe ben je ooit bij de organisatie terechtgekomen?
“Ik ben inmiddels zo’n twaalf jaar lid van atletiekvereniging De Koplopers en een jaar of acht geleden vroeg Marjan Heemskerk, één van de leden van mijn loopgroep, of ik iets in het organiserend comité wilde doen. Die verantwoordelijkheid wilde ik wel nemen en zo ben ik in de stuurgroep gerold.”

3. Wat zijn je taken in de organisatie precies?
“Die zijn heel divers, maar dat maakt het ook zo leuk. We beginnen elk jaar in november rustig aan met de voorbereidingen en vanaf maart gaat het echt los. Ik zorg bijvoorbeeld voor de sponsorcontracten, voor containers en toiletten langs het parcours, voor de locaties, vergunningen, het motorbegeleidingsteam, het geluid, de tenten en kramen en ik stuur samen met de andere stuurgroepleden de coördinatoren aan. Zo ben ik echt een manusje van alles.”

4. Hoeveel vrijwilligers zijn er jaarlijks met de Trompper Optiek Golden Tenloop bezig?
“Dat zijn er zo’n 180. Op de dag van het evenement ga ik altijd rond half acht naar de stad en dan valt me op wat een serene rust er in de stad hangt. Als je twee uur later ziet wat voor een werk die vrijwilligers allemaal verzetten, van het uitzetten van het parcours tot het smeren van broodjes, geeft me dat een ontzettende kick.”

5. Is het niet lastig om zo’n groep vrijwilligers bij elkaar te houden?
“Dat komt ieder jaar weer goed. Daarvoor organiseren we de maandag voor de Golden Tenloop altijd een zogenaamde neuzenavond. Hierin willen we alle neuzen de goede kant op krijgen. We geven de vrijwilligers informatie over wat hen op donderdag te wachten staat en spelen ook elk jaar een quiz die altijd leidt tot de nodige hilariteit.”

6. Wat is er zo leuk aan hardlopen?
“Zelf vind ik het heerlijk om mijn hoofd leeg te lopen. Ik heb een drukke baan en dan is het lekker om in je vrije uurtjes door de Delftse Hout te rennen. Hardlopen kan op elk moment van de dag en is goed voor je fysieke gesteldheid. Daarnaast is AV De Koplopers een ontzettende leuke vereniging, waarbinnen ook lief en leed wordt gedeeld.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik er in ieder geval voor zorgen dat de jeugd tot een bepaalde leeftijd aan elke sport mee kan doen zonder dat dit de ouders geld kost. Ik heb het idee dat steeds meer kinderen gestimuleerd moeten worden te bewegen. Stilzitten kan leiden tot fysieke ongemakken en zelfs gezondheidsproblemen en daar zou ik me tegen inzetten.”

8. Wat is er zo leuk aan het organiseren van de Trompper Optiek Golden Tenloop?
“Het feit dat je met zijn allen zo’n grandioos evenement kunt organiseren. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal inschrijvingen verdrievoudigd. Dat is natuurlijk fantastisch. Het is wel jammer dat we dit jaar op de dag zelf mensen moeten teleurstellen, omdat we aan het maximum aantal inschrijvingen zitten op de 5 en 10 kilometer. We doen dit wel, omdat de veiligheid van de deelnemers voor alles gaat.”

9. Hoe verklaar je het grote succes?
“Ten eerste is er het parcours. Het is natuurlijk prachtig als je ziet dat je door de prachtige binnenstad loopt en een stuk door de Delftse Hout. Daarnaast is Hemelvaartsdag een dag waarop veel gezinnen er samen op uit trekken. Het leuke aan de Golden Tenloop is dat je kunt meelopen, je langs het parcours kunt kijken en je gewoon een terrasje kunt pakken. Daarnaast is het evenement natuurlijk ontzettend goed georganiseerd, haha.”

10. Zijn er evenementen die als voorbeeld dienen voor jullie?
“Nee niet specifiek, ik denk dat we een heel mooi evenement hebben. Het moet niet groter worden, want dan is het niet meer behapbaar en zou je de binnenstad uit moeten. Wel lopen we als leden van de stuurgroep ook andere wedstrijden. Daar houden we onze ogen open en kijken we waar ons evenement eventueel nog verbeterd kan worden. Zo blijven we ons door ontwikkelen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12