Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 7, Jaargang 23 |

Delft gaat over het algemeen goed om met het behoud van fraaie historische starten en panden. Helaas is dat niet gelukt met het sfeervolle stadsbeeld, zoals te zien op de linkerfoto. Een huizenblok dat wordt omgeven door de Oude Delft, de Zuidwal, de Westvest en de Kethelstraat.

Waar aan het einde van die straat ooit de ‘Groene Molen’ stond. Tijdens stevig noodweer met een heftige storm woeien de wieken er spontaan af. Een aantal jaren later werd de molen volledig gesloopt. De Kethelstraat dankt de naam aan de Kethelpoort, een klein poortje naast de grotere Schiedamse Poort. Via de Kethelpoort kwam je buiten de stadsmuur en op een weggetje terecht dat langs de Schie richting Kethel voerde. Nu is dat onderdeel van grote broer Schiedam. De Kethelstraat was in de jaren zestig de plek waar de Delftse ‘beat generatie’ bijeen placht te komen. Daar, in Clubhuis De Haven, werd de basis gelegd voor allerlei Delftse bandjes, zowel beginnend als gevorderd. Een voorbeeld van zo’n Delftse band is ‘The Kwyet’. Naast gitarist Cees Vlottes bestond de band uit zanger Tom Middelkoop, zijn broer Frans Middelkoop die bas speelde en drummer Toni Righarts, die later vervangen werd door Roland Nieuwpoort. ‘The Kwyet wint de finale van het beat-concours in de Kethelstraat’ kopte de Delfsche Courant in 1965. En ook: ‘De fundering van clubhuis De Haven in de Kethelstraat heeft het afgelopen zaterdagavond zwaar te verduren gekregen. Dat kwam op de eerste plaats door het oorverdovende geweld van een aantal beat-bandjes, die meespeelden in de finale van een wedstrijd voor Delftse beatgroepen. Op de tweede plaats kwam het echter door het geweld van een groot aantal jeugdige Delftenaren, die massaal aan het “shaken” sloegen’.

In 1966 brak The Kwyet landelijk door met de hitsingle ‘No time for tears’. Die tranen kwamen er wel in 1967, toen de Kethelstraat in de vaart er volkeren moest wijken voor verbreding van de Zuidwal, van en naar de Sebastiaansbrug en de Irenetunnel. Niet alleen clubhuis ‘De Haven’ verdween, maar ook ‘Hotel Bellevue’, waar je lekker buiten kon zitten turen naar voorbijvarende schepen. Van de Kethelstraat is alleen een brede stoep over, te zien direct achter de fietser op de rechterfoto.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12