Afbeelding

Even bellen met...

vaste rubrieken

 

Wouter Verbeek van de VSSD

Delftse studenten hebben een verkeerd imago. De Vereniging voor Studie & Studentenbelangen te Delft (VSSD) wil dat rechtzetten.

-Wat is het probleem?
“De laatste maanden hoor je in de media steeds vaker negatieve geluiden over Delftse studenten, bijvoorbeeld over overlast in de Wippolder. Wij hebben het idee dat een enkel incident breed wordt uitgemeten in de media. Hierdoor vervormt het beeld over de gehele groep. Onlangs vroeg de VVD zich zelfs openlijk af hoeveel studenten de Delftse binnenstad aankan. Wij willen tegenwicht bieden door te wijzen op de positieve invloeden van studenten in de stad.”

-En die zijn?
“Studenten leveren een economische bijdrage aan de stad. Een onderzoeksbureau heeft onlangs berekend dat elke student 25.000 euro toevoegt, bijvoorbeeld door hun bedrijvigheid. Delft kent veel kleine innovatieve ondernemingen van studenten. Ook leveren ze een maatschappelijke bijdrage. Het blijkt dat ouderen zich minder eenzaam voelen wanneer ze met studenten samenleven in hetzelfde pand. En tot slot de culturele bijdrage. Denk aan studentenbandjes. Of aan een festival zoals Stukafest, waarbij studenten culturele optredens organiseren in hun kamer. Iedereen is daar van harte welkom.”

 

‘STUDENTEN LEVEREN EEN ECONOMISCHE BIJDRAGE’

-Toch mengt het weinig. De studenten en, zeg maar, de gewone burger...
“Klopt, dat komt door de levensfase en het levensritme. Daarnaast merk je dat beide groepen weinig van elkaar weten. Ze roepen iets óver elkaar, maar gaan niet de dialoog mét elkaar aan. We willen dit graag verbeteren. Een goed voorbeeld zijn de studentenverenigingen die buurtbarbecues organiseren. Zo leer je elkaar kennen. Kun je met elkaar meedenken bij problemen, in de plaats van te klagen. Het belangrijkste is om met elkaar in gesprek te blijven.”

 

-Een verkeerd beeld in de media, de nadruk op een dialoog. Dat hoor ik ook van andere bevolkingsgroepen. Is dit wel een studentenprobleem?
“Misschien niet. Ik geloof inderdaad dat andere groepen daar ook last van hebben. Gewoonlijk kunnen studenten prima voor zichzelf opkomen, maar het gebrek aan studentenhuisvesting staat hoog op de agenda. We zijn bang dat er straks beleid wordt gemaakt op basis van een verkeerd beeld. Zoals een studentenquotum voor de binnenstad.”

-Oke, een student is dus geen lallende, in de gracht duikende man of vrouw?
“Absoluut. Een student geeft eerder bijles of zet een restaurant op voor het goede doel, dan dronken in de gracht te springen. Ik heb dat in de drie jaar dat ik hier woon nog nooit gezien.” (LT)

De VSSD laat op het moment onderzoek doen naar wat Delftse burgers en studenten van elkaar vinden. De resultaten worden 18 mei verwacht.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12