Afbeelding

Op het gebied van uitvaartkisten is er meer keuze dan u denkt

vaste rubrieken

Editie: Week 17, Jaargang 23 |

Naast de standaardkist raken de gevlochten kisten van wilgentenen en van bamboe steeds meer in zwang.

DELFT – Aan een uitvaartkist denkt men als iemand overleden is. De kist is een tastbaar symbool van de dood. Tijdens de uitvaartplechtigheid neemt de kist een belangrijke plaats in. Na het overlijden kunt u direct een kist bestellen. Maar dit is niet noodzakelijk. U kunt rustig nog één of twee dagen wachten en dan een keuze maken.

In de praktijk worden verschillende termen door elkaar gebruikt: uitvaartkist, doodskist, lijkkist en grafkist. Het gaat steeds om hetzelfde product. De gebruikte materialen kunnen verschillend zijn. De meeste uitvaartkisten zijn gemaakt van massief hout of van spaanplaat. Er zijn ook kisten die gemaakt zijn van gevlochten wilgentenen of van bamboe.
Bij een begrafenis gaat de kist mee het graf in. Hoe zit het bij een crematie? Sommige mensen denken dat de overledene uit de kist wordt gehaald en dat de kist daarna wordt doorverkocht en hergebruikt. Dit is een groot misverstand. De kist dient bij een crematie als brandstof om het verbrandingsproces goed te laten verlopen. Hergebruik is niet mogelijk, omdat de geur van een overledene in de kist achterblijft.
Naast de standaardkist winnen de gevlochten kisten van wilgentenen en van bamboe steeds meer aan populariteit. Deze zijn geschikt voor begraven en voor cremeren. Sommige crematoria stellen specifieke eisen aan kisten. Informeer bij het crematorium van uw keuze. U kunt het zelf vragen of u laat dat een uitvaartverzorger doen.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12