Afbeelding

Even bellen met ... Tijn Noordenbos, schrijver en goede vriend

vaste rubrieken

Editie: Week 33, Jaargang 21 |

Samen met Edward Schenk schreef Tijn een trilogie over hun 50-jarige vriendschap.


- Vijftig jaar vrienden, hoe houden jullie het zo lang vol?
“Nou, door door elkaar niet elke dag te zien... Zes jaar lang gingen we samen naar school, daarna zijn we onze eigen weg gegaan. Uiteindelijk hebben we elkaar toch weer opgezocht. De laatste jaren zijn we weer erg dik. Misschien dat je door ouderdom meer met verleden bezig bent en je oude vrienden meer koestert. Vriendschappen die ontstaan in de puberteit zijn het meest intens. Je deelt de diepste emoties: een eerste verliefdheid, loskomen van thuis...”

- Een mens ontwikkelt zich, dat kan ook de vriendschap breken...
“Er zijn periodes geweest dat we niet zo veel met elkaar hadden. Een irritatie-periode. Dan was er geen communicatie. Na school ging Edward in Amsterdam wonen, kreeg een eigen vriendenkring. Zien vrienden waren niet mijn vrienden. Waarom het dan plotseling weer gaat? Ergens word je toch nieuwsgierig naar hoe die ander leeft. En begint een van de twee te schrijven. Belangrijk is om dan geen verwijten naar elkaar te hebben.”


- Jij was 13 jaar en Edward 15 toen jullie elkaar ontmoetten. Was het vriendschap op het eerste gezicht?
“Nee, maar wel snel. Tijdens de eerste werkweek waren we al bevriend. Je zoekt iets in de ander wat je zelf mist. Ik kwam uit een links-liberaal welvarend milieu, een ambtenarengezin in Den Haag. Edward woonde in een portiek in Rijswijk, bij een bijstandsmoeder. Hij vond bij mij een intellectueel gezin. Hij is namelijk een nieuwsgierig mens. Ik had juist het tegenovergestelde. Bij ons was het altijd maar praten. Ik hield van het gewone milieu van Edward waar mensen primair reageerden.”

‘NOOIT EEN GEFORCEERD GEVOEL’


- Wat is er zo leuk aan Edward als vriend?
“We kunnen goed met elkaar kletsen. Politiek, mensen, het leven... Alles vinden we interessant. Ik ben erg mezelf bij hem. Er is nooit een geforceerd gevoel. Wil je ook weten waarom ik hem irritant vind?”
- Ja?
“Hij is ongelofelijk traag. Ik ben totaal tegenovergestelde. Van mij mag het ultrasnel.”


- Waarom is jullie verhaal over vriendschap ook voor anderen interessant?
“Wij kunnen nog veel achterhalen. Bijna historisch. Sintgedichten, toneelkaartjes, brieven... Edward heeft bijna alles bewaard. Het boek geeft daardoor een tijdsbeeld van de jaren ‘60.  Veel kon tot op de dag gecheckt worden. In een enkel geval niet en hebben we ieder onze eigen herinnering. Zoals van een schoolfeest waar de Golden Earring, toen nog een beginnende band, kwam spelen. Iemand liet ongenode gasten binnen waardoor het feest eindigde met een vechtpartij.” (LT)

De boekpresentatie van deel één is 25 augustus om 16.00 in de Hypo Kunstsuper.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12