Afbeelding

Hemd van het Lijf: Maartje & Kine

vaste rubrieken

Editie: Week 24, Jaargang 22 |

Maartje & Kine

De Delftse cabaretières Maartje en Kine tourden de afgelopen weken met De Grote WK-show langs de Nederlandse theaters en maakten de WK-hit Hey, Hey, Hey (Aan de kant voor Nederland).

1. Waarom wilden jullie hier, bij Lijm & Cultuur, worden gefotografeerd?
“Omdat we op dit terrein onze oefenruimte hebben; het is de beste werkplek van de wereld. We hebben hier onze instrumenten in de buurt; er is hier een heel mooi restaurant met heerlijke smoothies en je kan hier in de zon zitten. Daarnaast heeft een plaatje uit de menukaart van dit experimentele restaurant ons tot een liedje geïnspireerd.”

2. Hoe zijn jullie een cabaretduo geworden?
“Dat is heel toevallig tot stand gekomen. We woonden in hetzelfde studentenhuis en we wisten van elkaar dat Maartje accordeon speelt en Kine viool. Maartje speelde al op feestjes als achtergrondmuziek en dat zijn we later samen gaan doen. Uiteindelijk kwam het tot een optreden bij Studium Generale en Maarten Vonk, onze regisseur daar, raadde ons aan om mee te doen aan het Gronings Studentencabaret. Daar haalden we de finale.”

3. En daar hoort in deze tijd een WK-hit bij?
“Misschien wel ja... We hebben afgelopen anderhalve met Ellen Dikker, Rory de Groot en Leon van der Zanden met de grote WK-show door het land getourd. Hierbij had ieder een eigen aandeel en wij zorgden samen voor toepasselijke liedjes. Dat waren er in de hele show vier, waaronder de feestelijke afsluiter Hey, Hey, Hey (Aan de kant voor Nederland).”

4. Kostte het veel moeite om een WK-hit te schrijven?
“Het is totaal iets anders dan wat we normaal gesproken altijd maken; daarom was het wel even wennen. Wel hadden we de tekst al snel op papier staan, ook al zijn we niet de grootste voetbalfans. We hebben ons er even in verdiept en kennen inmiddels heel wat namen van spelers op het WK. Verder is de clip in Delft opgenomen en heeft er een Braziliaanse percussionist aan meegewerkt.”

5. Hebben jullie altijd al iets met muziek gehad?
“Het is wel zo dat bij allebei onze families een familieorkest was. Verder zijn we beide van vroeg af aan met het spelen van muziek bezig geweest. In eerste instantie deed Kine dat altijd met de viool en Maartje met de accordeon. In de laatste twee jaar hebben we ons heel wat andere instrumenten aangeleerd en componeren we muziek en schrijven we teksten.”

6. Waardoor laten jullie je daarbij inspireren?
“Door van alles. Zoals bijvoorbeeld bij de menukaart. Verder baseren we ook veel van onze nummers op de actualiteiten. Inmiddels hebben we al veel nummers gemaakt, waarvan er veel ook terug te horen zijn in onze theatershow Vreemd Folk, waarvan we de reprise op 19 maart 2015 in Theater de Veste mogen spelen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik ervoor zorgen dat er in Delft een klimaat komt waarin veel meer bluegrass- en Ierse folkbandjes een podium krijgen in cafés. Volgens ons zijn er daar veel te weinig van en als ze er toch zijn, kunnen ze ons mailen via info@maartjeenkine.nl. Verder zou het goed zijn als er één grote poptempel in de stad komt.”

8. Waar gaat jullie eerste theaterprogramma Vreemd Folk over?
“We hadden een heel aantal liedjes die gebaseerd zijn op de actualiteiten op de plank liggen en daaromheen hebben we een programma geschreven. We werken als entertainers op een triest oud cruiseschip en hierbij spelen we deze liederen en praten we over klassieke componisten en achtergrondmuzikanten op cruiseschepen die in het harnas gestorven zijn.”

9. Is het bijzonder voor jullie om in maart in De Veste te spelen?
“Absoluut. In onze studententijd zijn we zelf vaak in Theater de Veste geweest om anderen te zien optreden en nu staan we er zelf. Dat is wel heel bijzonder voor ons. We vinden het een prachtige zaal en het is voor ons een droom geweest. Die gaat in maart uitkomen en daar hebben we natuurlijk ontzettend veel zin in.”

10. Hoe schatten jullie de kansen van Oranje in op het WK?
“Als we de poule doorkomen, denken we dat de finale er zeker moet inzitten. Natuurlijk snappen we dat de poulefase lastig is, maar als je daar doorheen komt, zit je in een flow. Wij gaan in ieder geval lekker voetbal kijken en treden waarschijnlijk ook nog wel op in wat kroegjes. De hoop is er altijd; we kunnen in Delft sinds kort namelijk ook teleporteren.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12