NIX18Delft: geen alcohol tot je achttiende jaar

  vaste rubrieken

Editie: Week 39, Jaargang 22 |

De Gemeente Delft en de Polikliniek Jeugd en Alcohol van het Reinier de Graaf Gasthuis hebben de campagne ´NIX18Delft´ gelanceerd, om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

DELFT – De Gemeente Delft heeft samen met de Polikliniek Jeugd en Alcohol van het Reinier de Graaf Gasthuis de campagne 'NIX18Delft' gelanceerd.

Het uitgangspunt is: geen alcohol tot je achttiende jaar. De Delftse aanpak bestaat uit handhaving en preventie. Alle betrokken partijen omarmen de campagne: de zorg, verslavingszorg, scholen, sportclubs, supermarkten én de Delftse horeca. “Samen met de stad en partners willen we een nieuwe norm neerzetten. Niet drinken, niet roken onder de 18”, aldus wethouder Raimond de Prez. “Een keer flink dronken worden kan bij een jongere net zoveel schade aan de hersenen veroorzaken als een klap met een honkbalknuppel op je hoofd”, aldus kinderarts Nico van der Lely. Hij gaf aan hoeveel schade een jongere kan ondervinden van alcoholgebruik.
Hoe reageer je als ouder als je dochter zegt: “Pap, er komen morgen ook jongeren van achttien jaar op mijn feest. Die moeten wel alcohol kunnen drinken!” Theatergroep Playback speelde deze scène en de aanwezigen mochten aan het rollenspel meedoen. Het is belangrijk dat ouders en organisaties die met jongeren te maken hebben regels stellen.
Vanaf 1 januari 2014 mag wettelijk geen alcohol worden verkocht aan jongeren onder de achttien jaar én jongeren mogen niet in bezit zijn van alcohol. Vorig jaar was het toezicht al verschoven naar de Gemeente. Hiervoor is een integraal preventie- en handhavingsplan opgesteld, samen met alle partijen: van ziekenhuis tot Brijder verslavingszorg en van horeca tot sportclubs. Met als belangrijkste doelen: jongeren stellen het moment van hun eerste alcoholgebruik zo lang mogelijk uit en het aantal zware drinkers (‘binge-drinkers’) daalt. Wethouder Raimond de Prez van wonen, stedelijke vernieuwing en zorg, kinderarts Nico van der Lely en kinderpsycholoog Mireille de Visser staan voor die Delftse aanpak. Bestuurders van de sportclubs, professionals en docenten waren aanwezig.
De Gemeente Delft sluit aan bij de NIX18 campagne www.nix18.nl van het Rijk. Het komende jaar staan er preventie- en handhavingsactiviteiten gepland. Zie de website http://www.delft.nl/Inwoners/Zorg_en_gezondheid/Gezond_leven/Roken_alcoh....
Uitgangspunt bij de handhaving van de wet is High Trust, High Penalty. De Gemeente gaat er vanuit dat alle alcoholverstrekkers hun verantwoordelijkheid pakken: er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Ben je in overtreding? Dan wordt er niet meer gewaarschuwd, maar direct beboet. Ook jongeren onder de achttien jaar die in het bezit van alcohol zijn, krijgen een boete.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1