Martijn van Dorp is met zijn routine een belangrijke kracht in het elftal van Schipluiden.
Martijn van Dorp is met zijn routine een belangrijke kracht in het elftal van Schipluiden. "Maar ik merk dat het herstellen na een wedstrijd toch wat langer duurt, dus na dit seizoen stop ik ermee." (foto: Roel van Dorsten)

Martijn van Dorp gaat nog acht wedstrijden knallen voor Schipluiden

sport

SCHIPLUIDEN - 2023 Is tot op heden nog niet het jaar van Schipluiden. De ploeg van scheidend trainer Benjamin van der Zwan pakte in vijf wedstrijden slechts één punt. Routinier Martijn van Dorp heeft vertrouwen dat er betere tijden op komst zijn. 

Door: Alphons de Wit jr. 

De afgelopen vier wedstrijden gingen verloren, terwijl vlak voor de winterstop een ijzersterke reeks van zeven ongeslagen wedstrijden op rij werd neergezet. “Na die reeks bezetten we de derde plaats op de ranglijst. Als je nu ziet dat we negende staan, kun je onmogelijk tevreden zijn. Ik durf zelf te zeggen dat het Schipluiden-onwaardig is. Duidelijk is dat we niet staan waar we horen te staan en dat we zo snel mogelijk uit deze regionen weg moeten komen.”

Perspectief
Afgelopen zaterdag werd in eigen huis met 1-2 verloren van Verburch, dat eerder dit seizoen met 8-1 te sterk was voor de Midden-Delflanders. “In die wedstrijd speelden we in de eerste helft hartstikke leuk met ze mee, maar waren we het na rust totaal kwijt. Daarbij hadden we de pech dat bij hen alles erin vloog. Afgelopen zaterdag was dat wel anders: we kwamen op een 0-2 achterstand, maar bleven nog wel voetballen. Uiteindelijk maakten we ook de aansluitingstreffer, maar we hadden pech dat we ook twee keer het aluminium raakten. Ik had het gevoel dat er echt wel meer in had gezeten. Ondanks de nederlaag was de wedstrijd goed voor het moreel: het vertrouwen was laatste weken niet groot, maar zaterdag werd wel duidelijk dat we het voetballen niet verleerd zijn.”
Hoe pijnlijk ook, de reeks tegenvallende resultaten van de afgelopen weken zijn ook enigszins te verklaren. “Ten eerste hebben we in die vier wedstrijden tegen de hele top 3 van de ranglijst gespeeld. Daarnaast waren we vooral door blessures niet helemaal compleet. We hebben niet een dusdanig brede selectie dat we het zomaar kunnen opvangen als een aantal sterkhouders ontbreekt. Het zat de afgelopen weken dus niet helemaal mee. Wat dat betreft komt het misschien wel goed uit dat we komend weekend vrij zijn en we op 25 maart hekkensluiter Madestein op bezoek krijgen. Wij onderschatten niemand, maar dat zal een andere wedstrijd zijn dan wanneer je tegen Monster, Verburch of Lyra speelt.”

Hopen op een serie
Een goed resultaat tegen de rode lantaarndrager zou voor vertrouwen in de ploeg kunnen zorgen. “Zaterdag tegen Verburch zag je al dat er in voetballend opzicht progressie was en een goed resultaat in de volgende wedstrijd kan dat alleen maar versterken. We hebben immers eerder dit seizoen al laten zien dat we een goede reeks kunnen neerzetten. Als dat lukt, komen we weg uit de gevarenzone waarin we nu staan en kunnen we wat meer vrijuit voetballen. En wie weet wat er dan nog meer mogelijk is, want in de competitie staat alles nog dicht bij elkaar.”
Om dat te bereiken zal de ploeg wel wat constanter moeten worden. “En dat kan ook als er wat jongens terugkomen van blessures. We missen wat sterkhouders en momenteel ben ik met mijn bijna eenendertig jaar één van de routiniers in het elftal. Daardoor voel ik best een verantwoordelijkheid; ik probeer die jonge gasten goed te coachen. Verder ben ik een middenvelder die altijd op zoek gaat naar de voetballende oplossing. Soms loopt dat weleens mis, maar over het algemeen is het met het kick-and-rushvoetbal in deze competitie ook weleens fijn als je een speler hebt die de bal even kan vasthouden en oog heeft voor de voortzetting. Dat is wel één van mijn kwaliteiten.”

Afscheidstournee
Het leidt ertoe dat Van Dorp onder trainer Benjamin van der Zwan verzekerd lijkt van een basisplaats. “Hij is voor ons een heel fijne trainer. Hij is een echt mensenmens en bereidt zijn trainingen altijd goed voor. Daarbij worden de wedstrijden bij ons opgenomen en gebruikt hij de beelden ook in de voorbereiding op wedstrijden. Verder past hij heel goed bij de club: hij weet de balans tussen voetballen voor de prestatie en voor je plezier goed te vinden. Het is jammer dat hij aan het seizoen vertrekt, maar ik begreep dat de club met Jeroen Hoefnagel een goede vervanger in huis heeft gehaald.”
Ook Van Dorp is volgende voetbaljaargang niet meer te bewonderen bij de hoofdmacht van Schipluiden. “Na dit seizoen zit het er voor mij ook op. Ik heb sinds kort een kleine waarvan ik wil genieten en in fysiek opzicht herstel ik wat minder makkelijk na een wedstrijd. Daarbij lukt niet alles meer altijd precies zoals ik het in mijn hoofd heb, waar dat vroeger wel het geval was. Ook Koen Göbel zal stoppen: we zijn bijna de laatst overgeblevenen van het kampioenselftal van 2016. We gaan er de laatste acht wedstrijden alles aan doen om de club voor de derde klasse te behouden.”