Afbeelding
Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Arij Dijkshoorn?

sport

SCHIPLUIDEN - Arij Dijkshoorn (68) kwam bij toeval bij ASSO aanwaaien en is nog steeds wekelijks in de weer voor Schipluiden.

Als kind deed Dijkshoorn niet in verenigingsverband aan sport. "We woonden in Vlaardingen ver overal vandaan. Voetballen deden we daar tegen een boerenschuur, maar niet bij een vereniging. Ik werd dan ook pas na mijn diensttijd lid van ASSO."

- Hoe kwam dat zo?
"We speelden eens met een elftalletje mee met een Paastoernooi dat door de kerk was georganiseerd. Dat ging best aardig, waardoor jongens aan me vroegen waarom ik niet bij hen kwam keepen. Ik zag geen reden dat niet te doen en werd lid. Rond mijn eenentwintigste begon ik in het zesde en ik kwam al snel in het vierde terecht. Toen dat elftal na een paar jaar uit elkaar viel, werd ik aan de selectie toegevoegd."

- Maar daar hadden ze al een eerste keeper...
"Dat was Ben van der Windt, maar die ging toentertijd bij Spijkenisse voetballen. Daarom kwam trainer Piet van Dijk bij mij terecht. Ik werd eerste keeper en heb uiteindelijk een jaar of vijftien in het eerste elftal gespeeld. Ik had het geluk zelden of nooit geblesseerd te zijn."

- Met wie speelde je zoal samen?
"Met mannen als Peet de Visser, Eilke de Boer, Aad Boks, Pim en John Schulten, Gerard van der Windt, Ton Bekkers en Ary Eikelenboom. We hadden een hartstikke leuk elftal en met de sfeer zat het wel goed. Ook zijn er in al die jaren heel wat trainers langsgekomen. Denk bijvoorbeeld maar aan Hans de Bruijn, Koos Stam, Leen Paauwe, Koos Storm en Koos Jansen."

- Hoe waren de prestaties?
"We speelden voornamelijk in de HVB en zijn in die periode één keer gepromoveerd naar de KNVB. Dat was natuurlijk prachtig. Verder draaiden we meestal wel aardig mee in de competitie, al werden we nooit kampioen. Verder hadden we het onderling ook hartstikke leuk. Vooral de trainingskampen in Limburg en Friesland waren een groot succes. Tijdens dat soort weekends, maar ook op trainingsavonden werd het meestal wel laat."

- Wanneer stopte je?
"Een jaar of twintig geleden had ik mijn afscheidswedstrijd tegen de oud-internationals. Dat was fantastisch om mee te maken. Na die tijd ben ik een jaar of zes keeperstrainer bij de dames geweest, waarna ik een jaar of wat trainer ben geweest bij de E- en F-jeugd. Toen trainer Koos Ham me daarna vroeg om leider te worden bij het eerste elftal heb ik dat gedaan."

- Wat doe je nu nog?
"Toen de club ervoor koos om op de zondag verder te gaan, heb ik een jaartje niks gedaan. Toen voorzitter Jacob Boks na dat jaar vroeg of ik het niet zag zitten om het groenonderhoud te doen, ben ik daar samen met Leo Boks ingesprongen. Zo zorgen we op woensdag- en vrijdagmiddag voor het onderhoud van de velden: met een clubje vrijwilligers sproeien we en maaien we de velden. Zo ben ik nog regelmatig op de club te spotten."

- Volg je de wedstrijden nog?
"Zeker, over het algemeen ben ik bij alle uit- en thuiswedstrijden van het eerste elftal aanwezig. Daarnaast heb ik tijdens wedstrijddagen ook regelmatig dienst in de commissiekamer. Verder heeft de begeleiding me gevraagd om mee te gaan op trainingskamp, waardoor ik vorig jaar rond deze tijd in Barcelona zat en dit jaar mag ik mee naar Torremolinos. Heerlijk toch, met al die jonge gasten?"