Sjoerd van der Kolk denkt nog niet aan stoppen bij Vitesse Delft. "Ik ben nu 32 en kijk nu jaar voor jaar. Ik vind het nog veel te leuk om op het veld te staan en kan nog prima mee op dit niveau." (foto: Roel van Dorsten)
Sjoerd van der Kolk denkt nog niet aan stoppen bij Vitesse Delft. "Ik ben nu 32 en kijk nu jaar voor jaar. Ik vind het nog veel te leuk om op het veld te staan en kan nog prima mee op dit niveau." (foto: Roel van Dorsten)

Vitesse Delft heeft de titel nog in zicht en doet aan publieksbinding

sport

DELFT - Waar veel regioploegen in de komende maanden alle zeilen moeten bijzetten om het degradatiespook te ontlopen, speelt Vitesse Delft mee om de bovenste plekken. Volgens verdediger Sjoerd van der Kolk kan er maar één doel zijn: kampioen worden. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Twee weken geleden hadden de mannen van trainer Ronald Hes een goede stap in die richting kunnen zetten, door in een onderling duel af te rekenen met koploper SVC ‘08. “Ik ben er na bijna twee weken nog steeds wel een beetje ziek van dat dat niet is gebeurd”, vertelt Sjoerd van der Kolk. “Met nog maar iets meer dan een kwartier te spelen stonden we met 2-0 voor en leek er geen vuiltje aan de lucht. Nadat zij de aansluitingstreffer hadden gemaakt, kregen ze een rode kaart en uiteindelijk maakten ze diep in blessuretijd, volgens mij was het in de achtennegentigste minuut, de gelijkmaker. In die wedstrijd hadden we zulke goede zaken kunnen doen.”

Ongelukkige start
Vitesse Delft bevindt zich momenteel op de derde plaats op de ranglijst, op drie punten van de Scheveningers en twee punten achter FC Skillz. “De overeenkomst tussen die bovenste drie ploegen is dat geen van hen de wedstrijden makkelijk uit het vuur sleept en zomaar even ruim wint. Wij kenden zelf een ongelukkige seizoensstart: we verloren de beide eerste wedstrijden ongelukkig met 1-2 van FC Skillz en met 1-0 van SVC 08. Inmiddels hebben we ook beide ploegen al voor de tweede keer getroffen en speelden we beide toppers gelijk. De wedstrijd tegen FC Skillz was een reclame voor het voetbal: het was een open wedstrijd waarin het alle kanten opging. Uiteindelijk stond het 3-3 en had iedereen van de wedstrijd genoten. Dat soort middagen beleef je niet zo vaak meer in het amateurvoetbal.”

Ontwikkeling
Dat resultaat komt ook doordat Vitesse Delft zich in de afgelopen jaren verder heeft ontwikkeld. “Wij spelen al een hele tijd in een 4-4-2-systeem en dan is het, als je twee snelle jongens voorin hebt lopen, soms aanlokkelijk om al snel de lange bal te spelen. Tegenwoordig lukt het ons ook steeds beter om de opbouw vanuit achteruit netjes te verzorgen. Vooral tegen goed voetballende ploegen, zoals FC Skillz en RKDEO, kunnen we goed schakelen en begint het verzorgde aanvallende spel al achterin. Dat zag je trouwens ook in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Velo van vorige week dinsdag. Daarin kwamen we goed mee met een ploeg die bovenin de eerste klasse meedoet, maar helaas maakten ook zij in de slotfase de 2-2. Dat was natuurlijk jammer, maar ik was er een stuk minder ziek van dan een week eerder.” 

Bovenin meedraaien
In voetballend opzicht zit het dus wel goed met Vitesse Delft, dat al enkele jaren meedoet om promotie naar de eerste klasse. “We draaien inderdaad al een aantal jaren mee, maar van een kampioenschap is het tot nu toe nog niet gekomen. Een paar jaar geleden verloren we in de finale van de nacompetitie van Velo en afgelopen seizoen was Papendrecht al in de eerste ronde te sterk. Dat is balen, want uiteindelijk sta je dan aan het eind van de rit met lege handen, hoe goed je het voor de rest ook hebt gedaan in dat seizoen.”
Van der Kolk hoopt dit jaar op een andere afloop van het seizoen. “Ronald Hes doet de afgelopen anderhalf jaar niet heel veel anders dan zijn voorganger John Hage deed. Wel zijn er afgelopen zomer wat mutaties in de selectie geweest en vooral met Rick Burgering en Sander Koeleman, die de afgelopen jaren op een hoger niveau speelden en terugkwamen bij Vitesse Delft, zijn we er sterker op geworden. Helaas is Sander de afgelopen tijd geblesseerd geweest, maar hij is weer op de weg terug.”

Slotfase competitie
Met nog elft wedstrijden te gaan, heeft Van der Kolk vertrouwen in het kampioenschap. “Ik ga ervan uit dat het tussen de bovenste drie ploegen zal gaan. We zijn goed aan elkaar gewaagd. Als er iets duidelijk is geworden in deze competitie, is dat we geen van alle de wedstrijden met gemak winnen. Wel heeft SVC ‘08 regelmatig in de slotfase wedstrijden naar zich toegetrokken. Dat kwartje zal ook nog weleens de -voor hen- verkeerde kant op vallen.”
Mocht het tot een kampioenschap leiden, dan is Van der Kolk volgend jaar in de eerste klasse ook weer van de partij. “Ik ben inmiddels tweeëndertig en vader en bekijk het jaar voor jaar. Zolang ik fysiek nog mee kan en het niveau aan kan, is blijven voetballen het leukst. Vitesse Delft is daar een mooie club voor. De laatste tijd merk je dat er veel supporters zijn bij thuis- en uitwedstrijden. Je merkt dus dat de club leeft en hoe mooi zou het zijn om al die mensen en onszelf met een kampioenschap te belonen?”