René de Graaff stond afgelopen seizoen vooral langs de kant bij Vitesse Delft en hoopt dit seizoen een belangrijke bijdrage te leveren aan een hoge klassering op de ranglijst. (foto: Roel van Dorsten)
René de Graaff stond afgelopen seizoen vooral langs de kant bij Vitesse Delft en hoopt dit seizoen een belangrijke bijdrage te leveren aan een hoge klassering op de ranglijst. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Matige seizoensstart is achter de rug en Vitesse Delft kijkt omhoog

sport

DELFT - Vitesse Delft heeft de weg naar boven gevonden. Na één punt uit de eerste vier wedstrijden van het seizoen, werden uit de laatste drie duels zeven punten behaald.

Door Alphons de Wit jr.

Je zou zeggen dat de overwinning op De Zwerver (1-0) het gelijkspel bij CWO (1-1) en de klinkende 3-0 zege op Strijen van afgelopen weekend ervoor zorgen dat het weer leuk is om bij Vitesse Delft te spelen. Aanvaller René de Graaff kan dit beamen. "Natuurlijk is het niet leuk als je met een slechte serie begint, maar het lijkt wel bij Vitesse te horen. Sinds ik hier ruim drie jaar geleden kwam voetballen, is het niet anders geweest. Blijkbaar moeten we na de vakantie allemaal weer op elkaar ingespeeld raken."
Ook dit seizoen bleven de Tanthofbewoners de eerste vier wedstrijden van het seizoen verstoken van een overwinning.

Kleine verschillen
"Waar dat aan ligt, weet ik eigenlijk niet. Volgens mij is het kenmerkend voor de tweede klasse dat de verschillen ontzettend klein zijn: bij de wedstrijden die we verloren hebben, was, op de 5-3 bij Sparta na, het verschil steeds maar één doelpunt. Daaraan zie je dat het op dit niveau vaak uitloopt op bikkelen tot het einde; een ruime overwinning, zoals onze 3-0 zege van afgelopen zaterdag tegen Strijen, komt niet zo vaak voor." Dat maakt de zege niet minder verdiend. "We begonnen in een 4-4-2 formatie en kregen de opdracht om hoog druk te zetten. Dat zorgde ervoor dat zij er met de lange bal een aantal keer gevaarlijk uitkwamen, maar Kawa Hisso, onze keeper, wist zijn doel knap schoon te houden. Na ongeveer een halfuur spelen, switchten we naar 4-3-3, waardoor we al op een eerder moment druk konden zetten en daar hadden zij moeite mee. Aan de andere kant wist ik al redelijk snel na die omzetting de 1-0 binnen te koppen uit een corner. Daarna hebben we het achterin goed dichtgehouden en gedurende de tweede helft de voorsprong naar 3-0 uitgebouwd, waardoor we de wedstrijd rustig konden uitspelen. Dat is mooi, want door die laatste wedstrijden groeit het vertrouwen, zeker als je ziet dat we zaterdag thuis spelen. Dat ligt ons goed."

Lastigste patiënten
De 29-jarige fysiotherapeut zit nu voor het vierde seizoen bij Vitesse Delft en heeft het daar naar zijn zin. "We hebben een goede groep gasten, met wie het leuk is om te voetballen. Dit seizoen bevalt me beter dan het vorige, want toen zat ik nogal in de lappenmand. Het begon met een quadricepsruptuur en daarna kreeg ik er twee hamstringblessures overheen. Dat kwam doordat ik, als ik weer even fit was, weer te snel wilde aansluiten. Dat is moeilijk, fysio's zijn zelf vaak de lastigste patiënten."
Dit jaar is de aanvaller voorlopig gevrijwaard van blessures. "Ik heb een goede voorbereiding gedraaid en dat zorgt ervoor dat ik in ieder geval wedstrijdfit ben. Verder doen we op de club veel aan core stability en besteden we extra aandacht aan onze hamstrings en bovenbenen. Daarnaast draag ik een speciaal broekje voor mijn hamstrings en besteed ik net even wat meer aandacht aan de warming-up. Tot op heden werkt dat, maar het kan natuurlijk zo weer fout gaan."

Doelen
Als de aanvaller fit blijft, kan hij een belangrijke rol spelen in het elftal van John Hage. "Dat fit blijven is ook mijn belangrijkste doel dit seizoen. Daarnaast hoop ik eindelijk eens meer dan tien doelpunten te kunnen maken, want dat is sinds mijn komst bij de club nog niet gelukt in één seizoen. In het eerste seizoen streden we tegen degradatie en kwamen we sowieso nauwelijks tot scoren, terwijl ik afgelopen seizoen nauwelijks gespeeld heb. Vooralsnog liggen er met de penalty tegen Charlois en mijn kopbal van afgelopen weekend twee goals in."
Ook hoopt De Graaff met de club het nodige te bereiken. "Natuurlijk is de start niet geweest zoals we hadden gehoopt, maar het seizoen duurt nog lang. We hebben nu al meer punten dan vorig seizoen vlak na de winterstop en toen haalden we nog nacompetitie. We hebben aan het begin van het seizoen uitgesproken dat we voor een plek bij de eerste vijf gaan. Gezien onze vorm van de afgelopen weken en het feit dat de ploegen in deze klasse elkaar nauwelijks ontlopen, denk ik dat het mogelijk moet zijn. Sommige mensen zeggen dat het beter is dan te jagen dan om op gejaagd te worden, maar daar ben ik het niet mee eens. Als je bovenaan staat, kun je nog weleens een steekje laten vallen; wij moeten elke week presteren om niet verder achterop te raken. Daar gaan we dit seizoen voor." Of dat komend seizoen ook nog het geval is, durft De Graaff niet te verklappen. "Ik bekijk per seizoen of ik fit ben en het nog naar mijn zin heb. Als dat het geval is, ga ik door; zo niet, dan ga ik in een lager elftal voetballen."