Patrick Dos Reis Tavares kende met Vitesse Delft een moeizame start van het seizoen.
Patrick Dos Reis Tavares kende met Vitesse Delft een moeizame start van het seizoen. "Maar met ons spelersmateriaal kunnen we zeker meedoen om de bovenste plaatsen." (foto: Roel van Dorsten)

Patrick Dos Reis Tavares vindt dat Vitesse Delft meedoet om de titel

sport

DELFT - Na een wat stroeve start heeft Vitesse Delft de weg naar boven te pakken. Door de 2-0 overwinning op RKDEO van afgelopen zaterdag, heeft de ploeg van trainer Ronald Hes aansluiting bij de kop van 2E. 

Door: Alphons de Wit jr. 

En dat verbaast Patrick Dos Reis Tavares, maker van de eerste goal niets. “We hebben gewoon een hartstikke goede ploeg voor dit niveau. Vorig jaar streden we mee voor promotie en dit jaar zijn we alleen maar sterker geworden. De eerste wedstrijden van het seizoen liep het nog niet zo lekker en verloren we ongelukkig, vooral door persoonlijke fouten. Maar het is waarschijnlijk ook niet toevallig dat de ploegen van wie we in die wedstrijden verloren, FC Skillz en SVC ‘08, nu ook de nummers één en twee in de competitie zijn. Daarna hebben we niet meer verloren: we lopen op de ranglijst nog wel een wedstrijd achter, maar dat is de wedstrijd tegen CWO, waarbij zij van het veld liepen. We moeten de wedstrijd nog uitspelen, maar we stonden wel al met 1-3 voor.”

Lastige wedstrijd
Afgelopen zaterdag speelde Vitesse de wedstrijd wel uit en boekte haar tweede zege op rij. “Het was een lastige wedstrijd, want RKDEO heeft gewoon een heel goede ploeg. In de eerste helft liep het moeizaam en speelden we vooral vechtvoetbal. Niet lang na rust kopte ik de 1-0 binnen via een corner en daarna zijn we nauwelijks meer in de problemen gekomen. Uiteindelijk maakte Dominique Ariës tien minuten voor tijd de 2-0 en was de wedstrijd wel gespeeld.”
Dit resultaat stemde de middenvelder, die aan zijn vierde seizoen op sportpark Tanthof-Zuid bezig is, uiteraard tevreden. “Ik ben hier vier jaar geleden min of mer toevallig terechtgekomen. Ik speelde bij Leonidas en teamgenoot Romulio Pinas verkaste naar Vitesse Delft. Hij vroeg me of dat ook niet iets voor mij was. Ik ben met hem meegegaan en dat bevalt zo goed, dat ik er nog zit, terwijl hij inmiddels al weg is.”
Ook Leonidas was niet de eerste club waar Dos Reis Tavares speelde. “Ik ben begonnen bij de amateurs van Feyenoord, heb daarna bij Spartaan ‘20, Sparta, de amateurs van Sparta, Alexandria ‘66, Xerxes en Leonidas gespeeld. Ik heb nog steeds de ambitie om te kijken waar mijn plafond ligt, maar voorlopig hoop ik vooral met Vitesse Delft te promoveren. Ik denk ook dat dat erin moet zitten.”

Vertrouwen
Dat vertrouwen haalt de middenvelder onder meer uit de prestaties van het vorig seizoen. “We deden bovenin mee, maar UVS en DSO waren net een maatje te groot voor ons. We plaatsten ons nog wel voor de nacompetitie, maar ook dat redden we niet. Ik heb er alle vertrouwen in dat we geleerd hebben van wat er toen is mis gegaan. Zo speelden we bijvoorbeeld heel veel gelijk tegen ploegen die we echt wel zouden moeten kunnen pakken. Verder denk ik niet dat de competitie heel veel sterker is geworden door de instroom van zondagploegen: ik merk niet heel veel verschil in het niveau. Daarnaast spelen we inmiddels ook alweer een jaartje langer samen en hebben we ons deze zomer met onder meer Rick Burgering en Sander Koeleman ook goed versterkt.”
Bovendien heeft Vitesse Delft met Ronald Hes een trainer die het vertrouwen van zijn 26-jarige pupil heeft. “De trainer stemt de tactiek af op de tegenstander, waardoor we soms 4-3-3 en soms 4-4-2 spelen. Zo stond ik zaterdag bijvoorbeeld als rechtermiddenvelder geposteerd, maar ook op de ‘zes’ kom ik goed tot mijn recht. Dat komt doordat ik aardig kan verdedigen en mijn techniek er denk ik wel mag zijn. Daarbij ben ik ook een echte teamspeler. Daarom ben ik ook zo blij dat ik met mijn goal het elftal heb kunnen helpen.”

Idool
Het zijn eigenschappen waar niet veel mensen aan denken als het over het idool van de middenvelder gaat. “Dat is Ronaldinho. Hij staat inderdaad niet bekend als de meest verdedigende speler, maar bij hem spat het plezier dat hij in het spelletje heeft er wel vanaf. Daarbij heeft hij zo’n goede techniek. Ik probeer ook weleens een trucje dat hij beheerst uit in een wedstrijd, maar alleen als de stand in de wedstrijd dat toelaat.”
Ook dat heeft te maken met het vertrouwen dat Dos Reis Tavares voelt; hij zit op zijn plek bij Vitesse Delft. “We hebben een hartstikke leuke groep. Ik kan met iedereen goed overweg, maar vooral met Levie Schut en Randy Bakboord hebben we heel veel lol. Ook in het veld weten we elkaar goed te vinden. Ik denk dat die teamgeest dit seizoen zomaar eens tot de titel kan leiden: we hebben twee wedstrijden verloren, die we ook zomaar hadden kunnen winnen. Zoals ik al zei heb ik altijd de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen en ik hoop dat dat volgend seizoen bij Vitesse Delft in de eerste klasse is.”

!