Rick Burgering heeft met vier goals en twee assists zijn plek in de spits gevonden.
Rick Burgering heeft met vier goals en twee assists zijn plek in de spits gevonden. "Door de trainingen en het opdoen van ervaring kan het alleen nog maar beter gaan." (foto: Roel van Dorsten)

Rick Burgering heeft zijn draai gevonden bij Vitesse Delft

sport

DELFT - De puzzelstukjes lijken op de juiste plaats te vallen bij Vitesse Delft. Uit de laatste zes wedstrijden werden twaalf punten behaald en met de 2-1 overwinning van zaterdagmiddag op ARC neemt de ploeg definitief afstand van de onderste regionen.

Dat terwijl de teller van de ploeg van Peter Klomp na vijf gespeelde wedstrijden slechts op twee punten stond. "Wat dat aangaat doen we het beter dan vorig jaar", stelt Rick Burgering, die het seizoen begon als bankzitter, maar die inmiddels niet meer uit de basiself weg te denken is. "We hebben meer punten dan vorig seizoen na elf wedstrijden. Je ziet de laatste tijd dat onze kwaliteiten vooral in thuiswedstrijden aan het licht komen en dan pak je punten. Daarnaast hebben we in de wedstrijden tegen ploegen die onder ons staan alle punten gepakt. Als we dat zaterdag tegen hekkensluiter Voorschoten '97 kunnen volhouden, hoeven we voorlopig niet omlaag te kijken."

"HIJ ZEI DAT HIJ MIJ ALS DE OPVOLGER VAN SANDER ZIET"
De 20-jarige aanvaller zelf heeft inmiddels ook zijn draai gevonden binnen het elftal. Na een periode op de reservebank, lijkt hij de laatste tijd verzekerd van een basisplaats als spits. "De eerste wedstrijden stond Sander van Akkeren op die positie, maar hij speelt inmiddels centraal achterin. Al sinds ik terug ben gekomen van Schipluiden, waar ik twee seizoenen heb gespeeld, heeft de trainer aangegeven dat hij in mij de opvolger van Sander ziet als spits. We zijn al vanaf het begin samen aan mijn balvastheid aan het werken en dat begint zijn vruchten af te werpen. Met mijn snelheid en behendigheid kan ik voor gevaar zorgen, maar als ik nóg balvaster word, kan ik steeds meer als een kapstok fungeren en de andere aanvallers aan het werk zetten. Met René de Graaff en Jevon Blijd hebben we er voorin heel wat kwaliteit bij gekregen en de samenwerking begint steeds beter te lopen. Dat blijkt ook wel als je ziet dat we allemaal al minstens drie keer hebben gescoord dit seizoen."

"ZE WILLEN ALLEN HUN STEENTJE BIJDRAGEN"
Bij Burgering zelf staat de teller inmiddels op vier en hij was tweemaal verantwoordelijk voor de eindpass. "Ik heb het idee dat het alleen maar beter kan gaan naarmate we nóg meer op elkaar ingespeeld raken. De trainer is veel met me bezig en ik praat ook veel met Sander van Akkeren over de spitspositie. Vorig seizoen speelde ik op de flank en stond hij in het midden, nu vertelt hij me hoe ik mijn lichaam kan gebruiken en hoe ik me het best kan aanbieden. Daar leer ik veel van. Hijzelf staat inmiddels achterin en is ook daar uitgegroeid tot een steunpilaar. Hij heeft heel veel inzicht en kan met zijn prachtige passes ook de voorhoede aan het werk zetten. Daarnaast is hij bij dode spelsituaties altijd gevaarlijk: hij heeft een uitstekende trap en is bij corners in de lucht altijd gevaarlijk. Maar niet alleen Sander helpt me, ook andere ervaren krachten als Dion de Lijser, Maarten Boek en Micha van Dasler zijn met me bezig. Zij willen allen hun steentje bijdragen aan mijn ontwikkeling."
De spits doorliep het grootste gedeelte van zijn jeugdopleiding bij Vitesse Delft, maar verkaste als tweedejaars A-junior naar Schipluiden. "Daar speelde ik op mijn zeventiende al in het eerste en heb ik op een leuk niveau aan het seniorenvoetbal kunnen wennen. Het voetbal in de tweede klasse zondag is veel fysieker en ik heb me er daar tegen leren wapenen. Ik ben ervan overtuigd dat je van elke ervaring leert en heb het er heel erg leuk gehad. Het is een heel mooie club met geweldige mensen, maar ik had geen zin om in de vierde klasse helemaal opnieuw te beginnen. Daarom ging ik terug naar Vitesse Delft en ik ben ervan overtuigd dat ik hier een betere voetballer word."