Daan Burgering (rechts op de foto) denkt dat Vitesse Delft in de tweede seizoenshelft meer punten zal pakken en zich veilig zal spelen.
Daan Burgering (rechts op de foto) denkt dat Vitesse Delft in de tweede seizoenshelft meer punten zal pakken en zich veilig zal spelen. "Want we raken steeds beter op elkaar ingespeeld. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Aanvoerder rekent op betere tweede seizoenshelft bij Vitesse Delft

sport

DELFT - Vitesse Delft deed afgelopen zaterdag goede zaken. In eigen huis werd SSS met 2-0 verslagen, waardoor de rode lantaarn werd overgedragen aan Zuidland.

Door Alphons de Wit jr.

Drie welkome punten dus voor de equipe van John Hage, die begin dit seizoen het stokje overnam van de nieuwe technisch manager Peter Klomp. "Deze overwinning was inderdaad wel even nodig, ja," weet aanvoerder Daan Burgering, "want die laatste plaats op de ranglijst deed pijn aan de ogen." Door de overwinning weet Vitesse Delft nu vier ploegen onder zich. "Maar dat is nog niet genoeg. We moeten hier nu op verder bouwen. De mogelijkheden daartoe zijn er zeker. Bij Spirit, waar we aanstaande zaterdag tegen spelen, loopt het niet al te lekker en hekkensluiter Zuidland moeten we die week erna ook kunnen pakken. Als dat lukt, gaan we met een goed gevoel de winterstop in."

Persoonlijke fouten
Dat gevoel was de afgelopen tijd wat minder. "Want ook al was het voetbal dat we op de mat legden lang niet altijd slecht, maar we kwamen door persoonlijke fouten vaak op een achterstand en wisten die dan in het verloop van de wedstrijd niet meer te boven te komen. Zo hebben we in heel wat wedstrijden onnodig punten laten liggen. Dat is niet goed voor het vertrouwen, want ook afgelopen zaterdag, toen ondanks het veldoverwicht de openingstreffer maar uitbleef, dacht ik wel even 'Het zal toch niet weer...'."
Gelukkig voor Vitesse tekende Jeroen Lathouwers ruim een kwartier voor tijd de 1-0 aan. "Dat was natuurlijk een geweldige ontlading en toen Denzel dos Santos vlak voor tijd de voorsprong verdubbelde, wisten we zeker dat we die overwinning binnen hadden. Dat is natuurlijk een heerlijk gevoel, dat we dit seizoen te vaak niet hebben gehad. Vaak kwamen we op achterstand en parkeerde de tegenstander de bus, waardoor wij wel moesten komen en gaten lieten vallen. Dat is veel moeilijker voetballen dan wanneer je zelf op voorsprong komt."
Tegen hoogvlieger Sparta kwam Vitesse drie weken geleden twee keer terug van een achterstand en sleepte het een zwaarbevochten punt in de wacht. Het moet er allemaal toe leiden dat Vitesse Delft zich stevig nestelt in de middenmoot. "Dat zou mooi zijn, want sinds ik in het eerste elftal speel, strijden we tegen degradatie. Afgelopen seizoen was het onafwendbaar. Nu moeten we zorgen dat we ons op tijd veilig spelen en ik denk dat we daar ook de selectie voor hebben."

Nieuwe start
Die selectie is heel anders dan in het afgelopen seizoen. "Er heeft een heel aantal ervaren jongens afscheid genomen en daar zijn veel nieuwe jongens voor in de plaats gekomen. Sjoerd van der Kolk is één van de weinigen daarvan die een aantal jaren in de senioren heeft gespeeld. Daarnaast hebben we met John Hage een nieuwe trainer. Qua oefenstof verschilt hij niet veel van Peter Klomp, die vorig jaar trainer was: ze focussen zich beiden op de zwakke punten van de tegenstander en stellen hun tactisch plan zó samen om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Het verschil is denk ik dat John misschien wat makkelijker benaderbaar is."
Vitesse Delft lijkt de weg naar boven weer enigszins gevonden te hebben. "We leren elkaar steeds beter kennen en komen van elkaar te weten wat onze sterke en zwakke kanten zijn. In de groep hebben we niet echt een leider binnen de lijnen, maar met Lars Fransen, Sjoerd van der Kolk, Kevin Soares en mij hebben we jongens met wat meer ervaring. We overleggen we zo nu en dan. Zelf ben ik dit seizoen voor het eerst aanvoerder en dat maakt me natuurlijk wel trots. Of ik daardoor extra druk voel? Dat denk ik niet, ik ben er altijd ziek van als we verliezen, of ik nu die band draag of niet. Verder ben ik van mezelf iemand die veel coacht in het veld. Wat dat aangaat past die band misschien wel."
Een andere verandering ten opzichte van vorig seizoen, waarin Burgering zijn definitieve doorbraak beleefde is zijn positie. "Vorig seizoen speelde ik voornamelijk rechtsback, terwijl ik nu 'op tien' speel. Mijn favoriete positie is die van verdedigende middenvelder, waarbij ik de schakel tussen verdediging en aanval vorm, maar ik kan eigenlijk overal spelen. Nu is dat mijn kracht, maar tot twee seizoenen geleden was het een zwakte, omdat de trainer vond dat hij op elke positie een speler had die specialistischer was."
Wat het voetballen bij Vitesse Delft voor Burgering extra mooi maakt, is het samen spelen met zijn broer Rick. "Dat blijft bijzonder. Niet omdat we elkaar beter aanvoelen dan anderen, maar omdat we broers zijn. Toen onze neef René Schreuder keepte, was het nog mooier voor onze familie, maar hij is door een gebroken kaak gestopt. Jammer, maar begrijpelijk."