Robin de Boer voelt zich op zijn plek bij Vitesse Delft.
Robin de Boer voelt zich op zijn plek bij Vitesse Delft. "Ik ben een echte Vitesse-man en heb het geluk met mijn vrienden te kunnen voetballen." (foto: Roel van Dorsten)

Robin de Boer wil fit en belangrijk zijn voor Vitesse Delft

sport

DELFT - Het is wat later dan we gewend zijn, maar ook voor de ploegen onder de hoofdklasse is het seizoen afgelopen weekend weer begonnen. Vitesse Delft beleefde een valse start door met 3-2 te verliezen bij Wilnis.

Volgens Robin de Boer, bezig aan zijn twaalfde jaar bij de selectie, was die nederlaag niet nodig geweest. "We begonnen niet goed aan de wedstrijd. In de tweede helft hebben we dat proberen recht te zetten. Voetballend ging het inderdaad ook beter, maar dat was niet genoeg om een resultaat te boeken."
Met het late startschot van de competitie heeft de 30-jarige verdediger annex middenvelder geen probleem. "Het is altijd lekker om te beginnen als je ergens naartoe hebt gewerkt, maar ik vond het best lekker om iets later te beginnen. Onze voorbereiding was alsnog een week langer dan normaal."

"ZOIETS MOET IN JE ZITTEN"
In die voorbereiding veroverde Vitesse Delft de Stad Delft Bokaal. "Maar dat was ook één van de weinige hoogtepunten, want verder hebben we niet veel gewonnen", zegt De Boer. In het ontbreken van Sander van Akkeren en Micha van Dasler, die afgelopen seizoen afzwaaiden om in een lager elftal bij respectievelijk Full Speed en Vitesse Delft te gaan spelen, zoekt De Boer geen excuses. "Natuurlijk kan je die jongens er goed bij hebben, maar we hebben nog steeds genoeg kwaliteit in de selectie. Wel is het zo dat je een stukje coaching binnen de lijnen hebt ingeleverd, maar dat vullen andere jongens weer in."
De Boer zelf is niet één van hen. "Ik heb er met mijn 30 jaar wel de leeftijd voor, maar ik denk dat zoiets in je moet zitten. Er zijn genoeg jongens die dat wel doen, neem bijvoorbeeld Maarten Boek, die ook niet voor niets aanvoerder is."
Daarbij heeft Vitesse Delft inmiddels een selectie waarvan de leden inmiddels redelijk op elkaar zijn ingespeeld. "De meeste jongens spelen hier al een aantal jaar, kennen het systeem en weten wat de afspraken zijn. Dat wil niet zeggen dat die ook consequent worden nagekomen, dat was zaterdag wel duidelijk. Maar het is wel fijn dat je aardig op elkaar bent ingespeeld."
Na de promotie in 2015 is Vitesse Delft volgens De Boer uitgegroeid tot een stabiele eersteklasser. "Het eerste seizoen speelden we ons pas laat veilig, vorig seizoen was dat al enige tijd voor het einde. Toen we veilig waren hebben we onnodig wat punten gemorst, anders waren we in de middenmoot geëindigd. Ik heb nu nog geen idee hoe sterk onze poule is, maar ik denk dat we ons zeker kunnen handhaven."

"IK HAD EEN ROTSEIZOEN"
De Boer kijkt met een niet al te goed gevoel terug op het afgelopen seizoen. "Nee, want ik had vorig jaar echt een rotseizoen. Ik had verschillende blessures, waardoor ik pas aan het eind van de competitie weer fit was. Gelukkig voel ik me nu fit. Dat kan ook komen doordat ik de afgelopen seizoenen vaak wat later in de voorbereiding instromen, terwijl ik er dit seizoen vanaf dag één bij was."
Zijn belangrijkste doelstelling op sportief gebied is voor dit seizoen dan ook fit blijven. "En natuurlijk zoveel mogelijk speelminuten in het eerste maken en daarin belangrijk voor de ploeg zijn. Voor mij maakt het niet uit of dat op het middenveld of in de verdediging is. Het moet wel beter dan afgelopen weekend, want ik vind dat je op mijn leeftijd wel een bepaald niveau van een speler mag verwachten. Daarnaast heb ik ook een persoonlijke doelstelling, want op 20 oktober ga ik voor 9 dagen op bouwreis naar Lesotho, waar we huizen gaan bouwen voor weeskinderen. Tom van Dasler, de trainer van het tweede heeft dat al eens gedaan en vroeg dit keer aan jongens of ze mee wilden. Ik vind het een heel mooi project en heb er heel veel zin in. Ik mis er wel twee weekends door."