Het ontbreken van de Stad Delft Bokaal tijdens de prijsuitreiking kon de pret voor Wippolder niet drukken. Uiteindelijk werd nog lang feest gevierd bij DHL, dat in de finale met 4-0 werd verslagen. (foto: Roel van Dorsten)
Het ontbreken van de Stad Delft Bokaal tijdens de prijsuitreiking kon de pret voor Wippolder niet drukken. Uiteindelijk werd nog lang feest gevierd bij DHL, dat in de finale met 4-0 werd verslagen. (foto: Roel van Dorsten)

‘Verdwenen’ Stad Delft Bokaal komt toch nog bij Wippolder terecht

sport

DELFT - Het kan niet op voor Wippolder. De ploeg van trainer Mark Moen promoveerde afgelopen seizoen via het kampioenschap naar de eerste klasse en won vorig weekend voor de derde keer in de clubgeschiedenis het toernooi om de Stad Delft Bokaal, al liet de bokaal wel even op zich wachten...

Door: Alphons de Wit jr.

Veel belangstellenden wisten zaterdagmiddag, ondanks de tropische temperaturen, de accommodaties van Concordia en DHL te vinden en ze werden niet teleurgesteld. Wippolder plaatste zich door een 1-0 zege op Full Speed en een 2-0 overwinning op Vitesse Delft voor de finale; voor DHL volstonden een overwinning op Ariston ‘80 en een gelijkspel tegen Concordia voor een plaats in de eindstrijd. Doordat Full Speed met 1-0 won van Vitesse en Concordia 0-0 speelde tegen de Aristoni, speelden Concordia en Full Speed de troostfinale, waarbij het gretige Concordia met 3-1 wist te winnen. 

Juiste balans
Dan restte alleen nog de finale tussen Wippolder en DHL, een wedstrijd die tijdens de eerste ronde van de kwalificaties ook al op het programma stond en met 4-2 werd gewonnen door de blauwwitten. Ook zaterdagmiddag werd al snel duidelijk dat de kersverse eersteklasser een maatje te groot was voor ‘De Leeuwen’. Al na zes minuten kegelde Casper Spaan op prachtige wijze de 1-0 binnen en nog geen vier minuten later schoot hij een strafschop onberispelijk binnen. Kort na de pauze gooide Daley Uijthof de wedstrijd definitief in het slot en de 4-0 van Marco van Trier was er alleen nog één voor in de geschiedenisboeken.
Na afloop grapte trainer Mark Moen dat het ‘toch wel een emotioneel moment’ was om de bokaal voor het eerst mee te mogen meenemen naar sportpark De Pauwmolen. Immers, toen de bokaal tweeëndertig jaar geleden voor het eerst werd gewonnen, zetelden de blauwwitten nog aan de Oudelaan.
“In deze fase van de voorbereiding is het altijd zoeken naar de juiste balans”, vertelt de trainer die afgelopen seizoen overkwam van VUC. “Je wilt zoveel mogelijk jongens aan het werk zien en toch ook sportieve prestaties leveren. Daarbij ontkom je als één van de twee hoogst spelende deelnemers niet aan een favorietenrol. Als je ziet op wat voor niveau we nu al trainen, dan denk ik dat het onze doelstelling in de eerste klasse moet zijn om in het linkerrijtje te eindigen. Het is fijn dat we er nu al zo voorstaan en nu is het tijd voor het vieren een feestje; daar zijn we bij Wippolder ook heel goed in gebleken.”

Geen hattrick
Ook uitblinker Casper Spaan kon na afloop niet anders dan tevreden zijn. “We zijn gewoon doorgegaan met waar we afgelopen seizoen waren geëindigd: winnen. Vandaag ging het ook goed. We zijn niet in de problemen geweest en hebben zelfs geen goal tegen gehad. Vooral van Vitesse Delft had ik eigenlijk wel wat meer tegenstand verwacht.”
Over zijn eigen aandeel in de finale is Spaan nuchter. “We hadden dinsdag al met 4-2 van ze gewonnen en vandaag wilden we snel het verschil maken. Gelukkig schoot ik de bal twee keer aardig binnen, waardoor we al vroeg op voorsprong kwamen. Een hattrick had er ook zeker in gezeten, maar ik gunde het onze spits Marco van Trier zo om te scoren, dat ik misschien soms wat te nadrukkelijk naar hem op zoek ging. Al met al is het natuurlijk een heerlijk begin van het seizoen.”
Dat de bokaal tijdens de prijsuitreiking zoek bleek, was geen domper op de feestvreugde, al helemaal niet toen Sjaak Lispet, voorzitter van de vorige winnaar Full Speed, hem in de kantine van Concordia tevoorschijn toverde.
Ook tegenstander in de finale DHL kijkt terug op een geslaagd toernooi. “Vooral tegen Ariston hebben we heel goed gevoetbald en tegen Concordia hebben we ons, ondanks dat zij een veldoverwicht hadden, terug in de wedstrijd geknokt. Dat leidde tot een finaleplaats, waarin Wippolder gewoon een maatje te groot voor ons was, maar dat is geen schande. We zijn het toernooi dinsdag met een grote groep begonnen en vandaag zijn de contouren van het nieuwe DHL denk ik zichtbaar geworden. We hebben het verlies van belangrijke jongens in de groep kunnen opvangen met aanwas van buitenaf en gaan de komende weken verder met het vormen van een team.”
DHL-aanvoerder Dennis Hofstede was ook tevreden. “Toen we de finale tegen Wippolder speelden, zaten we er al een beetje doorheen. De wedstrijden ervoor kwamen we goed voor de dag; vooral tegen Ariston had de uitslag hoger kunnen uitvallen. Na een uur wachten in deze hitte was de pijp wel leeg. Ik sta hier met een goed gevoel, zeker ook omdat we hebben laten zien dat er een team staat met jongens die voor elkaar door het vuur gaan.”