Spelers en staf van DHC zijn zichtbaar verguld met het voor de vijftiende keer in de wacht slepen van de Stad Delft Bokaal. (foto: Roel van Dorsten)
Spelers en staf van DHC zijn zichtbaar verguld met het voor de vijftiende keer in de wacht slepen van de Stad Delft Bokaal. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

DHC verovert de Stad Delft Bokaal voor de vijftiende keer

Algemeen

DELFT - DHC mag zich een jaar lang 'De beste van Delft' noemen. Afgelopen zaterdag versloeg de equipe van Rob de Lange Vitesse Delft met 2-1 in de finale van de Stad Delft Bokaal.

Door Alphons de Wit jr.

Voor aanvang van het toernooi maakte trainer Rob de Lange bekend dat zijn ploeg het Flip Zaaijertoernooi bij DUNO, dat altijd een vast onderdeel is van de voorbereiding op het nieuwe seizoen, links liet liggen om deel te nemen aan de RODI Media/DSW/De Laatste Eer Stad Delft Bokaal.

Tegenstand
Gevolg van deze beslissing was dat de oefenmeester, behoudens een aantal blessures, de beschikking had over zijn sterkst mogelijke selectie.
In de eerste wedstrijd tegen Full Speed kregen de groenzwarten, voor de gelegenheid in het blauwwit gestoken, heel wat tegenstand. Tegen Full Speed, waarbij de 16-jarige Valentijn van der Wouwer door zijn goede spel wel een vermelding verdient, kwam de ploeg van De Lange tot twee keer toe op achterstand, maar door twee goals van Jordy Brouwer en één van Joey Emmerink werd een finaleplaats veiliggesteld.
Op het andere veld was Vitesse Delft met 2-0 te sterk voor een strijdvaardig Concordia, waardoor ook de ploeg van John Hage zich verzekerd wist van een finaleplaats. In de troostfinale was bij Full Speed de pijp leeg en het sterkere Concordia won verdiend. De uitslag 6-1 was mede door enkele dubieuze beslissingen van arbiter Ruben de Groot enigszins vertekend.
Na deze wedstrijd was het tijd voor de gedroomde finale, waarin de hoogst spelende zaterdagclub van Delft het opnam tegen de hoogst acterende zondagploeg. Het werd een boeiend duel, waarin DHC sterker begon, maar enkele goede kansen onbenut liet, waarna Vitesse Delft zich in de wedstrijd speelde en in de tweede helft verdiend op voorsprong kwam via een doelpunt van verdediger Lars Fransen.
Ruim vijf minuten later onderschepte Jordy Brouwer een te korte terugspeelbal van Vitesse Delft, waarna hij de keeper omspeelde. De routinier was niet zelfzuchtig en legde de bal af op Quinten van der Kraaij, die gemakkelijk de 1-1 binnen kon schieten. Uiteindelijk zorgde wie anders dan Joey Emmerink, in het toernooi goed voor zes van de tien goals van zijn ploeg, ervoor dat de bokaal, zoals hij vorige week al in dit medium aankondigde, het DHC-complex niet zou verlaten.

Vloek
Daan Burgering, aanvoerder van Vitesse Delft was na afloop van de finale teleurgesteld. "Want wij hadden meer verdiend dan dit. Het lijkt wel alsof er een vloek ligt op finales sinds ik die band om mijn arm heb, want inclusief de finale van de nacompetitie tegen VELO hebben we er drie verloren. Aan de andere kant hebben we vijf hartstikke goede wedstrijden gespeeld en biedt het vertoonde spel voldoende perspectief om er een mooi seizoen van te maken. Het is zonde dat we die bal te kort terugspelen, maar een foutje is zo gemaakt en daar leer je van. Het kan beter nu gebeuren dan in de competitie."
DHC-trainer Rob de Lange vond de zege wel verdiend. "De missie is volbracht. We zijn met het sterkst mogelijke elftal aangetreden en hebben die bokaal binnen. Ik moet mijn spelers een compliment maken, want de meesten hebben door het grote aantal blessures vanmiddag twee hele wedstrijden gespeeld. We begonnen goed in de finale, maar vergaten te scoren. Na een kwartier kwam Vitesse wat terug en in de tweede helft kwamen zij op voorsprong. Daarop heb ik gewisseld en daarmee hebben we de overwinning behaald. Dat uiteindelijk Joey Emmerink de winnende maakt is mooi; hij is niet voor niets mijn aanvoerder."

Leuk toernooi
Quinten van der Kraaij, maker van de 1-1 was na afloop ook zeer tevreden. "Ik vind dit een leuk toernooi. Het is de eerste keer dat ik mee mag doen en het is heerlijk om hem dan te winnen. In de finale lieten we het initiatief wat bij Vitesse Delft liggen, maar zijn we eigenlijk nauwelijks in de problemen geweest. Het was mooi dat Jordy me die goal gunde. Eigenlijk ging ik er al een beetje vanuit dat we penalty's zouden gaan nemen, maar daar stak Joey toch weer een stokje voor. Al met al is het een hartstikke mooie dag geworden."
Ook Vitesse Delft-trainer John Hage kijkt met een tevreden gevoel terug op het toernooi. "Als je in de finale staat wil je natuurlijk altijd winnen, maar over ons spel kan ik niet anders dan tevreden zijn. In de finale bleek dat we fitter zijn en het is jammer dat je een cadeautje weggeeft, want daardoor gingen zij er weer in geloven. Uiteindelijk denk ik dat we niet hadden verdiend te verliezen, maar aan de andere kan hadden we er dan zelf één meer moeten maken. Ik weet niet of de sterkste ploeg vandaag gewonnen heeft, maar over waar wij staan ben ik tevreden."