Wie mag zichzelf dit jaar 'Koning van de Kolk' noemen? (Foto: Christiaan Feij)
Wie mag zichzelf dit jaar 'Koning van de Kolk' noemen? (Foto: Christiaan Feij)

Het wedstrijdzeilen in Delft is terug

sport

DELFT - Op zaterdag 24 september vindt in de Zuidkolk de Slag om Delft plaats. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door de Delftse Studenten Wedstrijd Zeilvereniging Broach. Door de coronamaatregelen was dit de afgelopen jaren niet mogelijk. Dit jaar is de Slag om Delft terug!

Door Cheyenne Toetenel

Tijdens de Slag om Delft zal er een zogeheten matchrace gevaren worden. “Dit is vergelijkbaar met een gewone zeilwedstrijd, alleen vaar je dan slechts tegen één andere boot in plaats van een hele vloot”, legt de organisatie uit. “Tijdens dit strategische spelletje is het doel om de andere boot een fout te laten maken en daaruit een voorsprong te behalen. Op de wedstrijdzeilboten, J22’s genaamd, wordt in teams van drie gezeild in de nauwe Zuidkolk. De zeilers zijn ervaren en zullen er alles aan doen om de titel ‘Koning van de Kolk’ te bemachtigen. Voor zeilers is dit de perfecte gelegenheid om hun skills te testen en aan te scherpen: nergens anders luistert goed zeilen zó nauw. “ 

Programma
De eerste wedstrijd start zaterdag om 10.00 uur. De prijsuitreiking vindt plaats om 17.30 uur. Het formaat en de ligging van het water maken van de Slag om Delft een ideaal evenement voor toeschouwers. “Het kleine vaarwater maakt dat zelfs voor de ervaren matchracer de wedstrijd een uitdaging is. De wind draait constant, je hebt weinig manoeuvreermogelijkheden en zowel de umpire als het publiek zit er bovenop. De wedstrijden zijn van zeer dichtbij van alle kanten goed te bekijken en worden voorzien van commentaar door een gerenommeerd zeiler, zodat de spectaculaire wedstrijden toegankelijk worden voor een groot publiek.”

Waterboulevard
Het doel is de inwoners van Delft te verbinden met de zeilsport. Dit jaar werkt de Delftse Studenten Wedstrijd Zeilvereniging Broach samen met de Waterboulevard om dit te bereiken. Dit is een vrij nieuw evenement voor jong en oud op de Hooikade, waarbij alles draait om water. De Waterboulevard wordt georganiseerd door de provincie Zuid-Holland om inwoners in de gelegenheid te stellen te ontdekken welke watersportmogelijkheden er zijn in hun regio. Het evenement wordt op verschillende plekken georganiseerd. Dit is de tweede editie, nadat het evenement eerder in Rotterdam is georganiseerd.  Het evenement is er voor iedereen die geïnteresseerd is in watersporten. Door een samenwerking van talloze verenigingen zullen er introducties, workshops en andere leuke activiteiten te doen zijn. De bezoekers hebben dus de kans om vanaf het terras een zeer spannende zeilwedstrijd op nauw vaarwater te bekijken en daarnaast deel te nemen aan activiteiten zoals kanoën en suppen.

Kijk op www.waterboulevard.nl voor het volledige programma en een plattegrond met daarop de aanwezige stands. De Waterboulevard vindt plaats van 11.00 uur tot 17.00 uur en entree is gratis.