De opbouw van de stage was vrijdagochtend al in volle gang (Foto: Koos Bommelé)
De opbouw van de stage was vrijdagochtend al in volle gang (Foto: Koos Bommelé)

Vier Koningsdag in Delft!

Algemeen

DELFT - Na twee jaar ‘Woningsdag’ te hebben gevierd, vieren we woensdag dan eindelijk weer met elkaar de verjaardag van de koning! Dinsdagavond trapt Delft al af met Oranjekoorts, en op woensdag gaan we vrolijk door met Koningsfestival Delft op de Markt, bij de Wijnhaven en Oude Jan. Je hoeft dus écht de stad niet uit om een leuke dag te hebben.

Door Cheyenne Toetenel

De 55ste verjaardag van koning Willem-Alexander wordt dit jaar eindelijk weer uitgebreid gevierd in de Delftse binnenstad. Dit doet Delft met rommelmarkt, kraampjes, kermis en muziek. 

Koningsnacht
Op 26 april van 18.00 uur tot 23.30 uur breekt alle oranjegekte los tijdens de zesde editie van Oranjekoorts Koningsnacht Festival, de circuseditie. De historische Markt wordt omgedoopt tot het gezelligste feestcircus waar je ooit bent geweest, met de beste artiesten van Nederlandse bodem. Oranje staat voor verbroedering, het vervagen van muzikale grenzen tussen diverse stijlen en artiesten, het samenzijn met duizenden vrienden om je heen. Samen genieten van Nederlandse live, deejay- en feestacts. Organisator Guy Verbeek van De Burgemeesters: “Wij zijn ontzettend blij dat wij na drie jaar weer kunnen doen waar wij heel gelukkig van worden. En om straks al die mensen al dansend op de Markt te zien, dat zal bijna onwerkelijk zijn.” De allerlaatste extra kaarten zijn te koop via www.oranjekoortsfestival.nl. De organisator is al druk bezig om de Markt klaar te stomen.

Koningsfestival Delft
Koningsfestival Delft op de Markt presenteert dit jaar een feestelijk muziekprogramma voor jong en oud. Tussen 11.00 uur en 11.30 speelt Stadsbeiaardier Henk Groeneweg de klokken. Om 12.00 uur opent burgemeester Marja van Bijsterveldt Koningsdag op de Markt met showcorps Excelsior. Vervolgens kan je hier tot 20.00 uur genieten van verschillende bands en DJ’s en kan je neerploffen bij een van de foodtrucks. Kom naar Reveille, een kindershow met clowns Robbie en Rikkie, DJ Partido, Ducktape, Capital S, Party Captains en Broadway. Het leukste van dit allemaal: entree is gratis!

Oude Jan en Wijnhaven
Niet alleen op de Markt is het feest. Ook bij de Oude Jan en De Wijnhaven worden leuke muzikale evenementen georganiseerd. Bij de Oude Jan wordt het vanaf 15.00 uur één groot feest. The Clarks, Noot & Knaap en Layon Nais gaan het Brouwplein laten dansen en feesten. Ook bij de Wijnhaven halen ze van alles uit de kast. Daar luister je vanaf 15.00 uur naar muziek van Fleetwoodmaniacs, Kings for a day, Deksels! en Horse. Ook bij deze evenementen is de toegang gratis.

Rommelmarkt en 
kermis
Is het feestgebruis niet helemaal jouw ding? Ook dan belooft een bezoekje aan de Delftse binnenstad enkel goeds. Kermisliefhebbers kunnen hun lol op bij de Koningskermis op de Paardenmarkt. Daarnaast mag je in Delft tweedehandsspullen verkopen op daarvoor speciale aangewezen straten en pleinen. Natuurlijk ook leuk om te bezoeken en lekker rond te snuffelen naar pareltjes, als je zelf niets te verkopen hebt. In een deel van de binnenstad is bovendien een braderie met commerciële kramen te vinden, dus er valt in Delft genoeg te shoppen, zowel tweedehands als nieuw. En natuurlijk mogen een lekker hapje en drankje daar ook niet aan ontbreken. De Delftse horeca heeft genoeg te bieden voor een gezellige feestdag.

Programma
Het programma voor de muzikale evenementen op Koningsdag in Delft is te vinden op www.koningsdagdelft.nl. Overige informatie over Koningsdag is te vinden op www.delft.nl/koningsdag.