Frank Koenen in het Poptapark, bij de podiumvloer voor 'L’ivresse d’une aproche' (Foto: Sara Tholenaars)
Frank Koenen in het Poptapark, bij de podiumvloer voor 'L’ivresse d’une aproche' (Foto: Sara Tholenaars)

Toch nog festivalvreugde in Delft

Algemeen

DELFT - Na een droevige festivalzomer is er toch nog goed nieuws. Er komen deze maand twee festivals aan om de Delftse zomer mee af te sluiten. Laat je inspireren door straattheaterfestival Mooi Weer Spelen in het Poptapark en geniet van de wereldse muziek op de Delftse grachten tijdens het Knapsack Festival.

Door Cheyenne Toetenel

Het antwoord op de vraag of Mooi Weer Spelen dit jaar op zondag 12 september zou doorgaan liet door langdurige onzekerheden rondom de coronamaatregelen lang op zich wachten. Afgelopen week was daar dan eindelijk groen licht voor het straattheaterfestival, dat na jarenlang in de binnenstad te hebben plaatsgevonden nu voor de tweede keer op rij in het Poptapark wordt georganiseerd. “En Mooi Weer Spelen blijft - als ik het voor het zeggen blijf hebben - tot 2030 in het Poptapark”, aldus organisator Frank Koenen. “We hebben hier de tijd en ruimte om rustig onze festivalplattegrond uit te rollen. Bovendien is Delft meer dan de binnenstad. Delft heeft veel meer mooie plekken, wat bezoekers zelf kunnen ervaren op deze prachtige locatie. Mijn gevoel zegt dat Mooi Weer Spelen hier kan groeien tot een groots en bijzonder picknickfestival waar niet alleen Delftenaren graag naartoe komen, maar ook mensen van buiten de stad.” 

Franse voorstelling
Ook dit weekend is in aanloop naar Mooi Weer Spelen wat bijzonders te beleven in het Poptapark: de Nederlandse première van de Franse film-/danssensatie ‘L’ivresse d’une aproche’. “Vrijdagavond was de eerste show en zaterdagavond de tweede. Mensen die deze krant op zaterdag lezen kunnen de show van vanavond 23.00 uur nog gratis live meebeleven door zich via de website mooiweerspelen.nl aan te melden voor een fysiek bezoek. Ook is hier een livestream te vinden voor wie liever vanaf de eigen bank kijkt.” Koenen zelf zag de show drie jaar geleden voor het eerst. “Ik bezocht in Frankrijk een zogenoemd showcasefestival om acts te scouten voor Mooi Weer Spelen. Eigenlijk kwam ik die hele dag niets bijzonders tegen, tot de allerlaatste act het podium betrad. Dat was deze Franse act die we dit weekend naar Delft halen.” Wat de show zo bijzonder maakt? “Zelf vind ik deze voorstelling een waanzinnige combinatie van film, licht, dans en muziek. In de voorstelling zie je beelden van de zoektocht in rauwe industriële complexen - vergane glorie - in combinatie met de rauwe natuur van Frankrijk. Het is fantastisch om te zien hoe de danser samenwerkt met de beelden achter hem. Een fantastische voorstelling om te beleven.”

Mooi Weer Spelen
Mooi Weer Spelen zelf wordt - zoals we gewend zijn - een spektakel. “We maken er een gezellige zondagmiddag van, vol straattheater uit binnen- en buitenland, wereldmuziek en lekker eten uit vijf verschillende wereldkeukens”, vertelt Koenen. “Bijzonder dit jaar is dat er ter ere van de zeventigste verjaardag van de Surinaams-Delftse artiest Ronald Snijders een area is voor kaseko-jazz optredens. In de andere twee area’s kun je vooral leuke intieme voorstellingen verwachten. Denk aan circus, comedy, dans en straattheater. En Mooi Weer Spelen kan natuurlijk niet zonder de prachtige mobiele vogels van Close-Act.” Ook dit jaar staat aandacht voor klimaatverandering centraal. “We proberen mensen bewust te laten worden van de klimaatcrisis die op ons afkomt. Dat klinkt zwaar, maar we doen het op een leuke manier. Sinds vorig jaar zeggen we:  ’Stop met mooi weer spelen, maak theater voor een beter klimaat!” Het Poptapark is gedurende het festival vrij voor iedereen. Wel zijn er drie omhekte zones. “In twee ervan kan het publiek met een groene coronacheck naar binnen en hoeft er geen anderhalve meter afstand te worden gehouden. Gratis reserveren via de website is noodzakelijk, maar kan ook ter plekke. Bij een derde zone geldt de afstandsregel wel, maar hiervoor is geen coronabewijs nodig. Bovendien beleef je ook een leuke middag zonder de zones te betreden. Ook buiten de hekken gebeurt van alles op het gebied van straattheater en kun je heerlijk eten.” De organisatie zoekt nog vrijwilligers die willen helpen tijdens het festival. Aanmelden kan via de website.

Knapsack Festival
Wie na Mooi Weer Spelen de festivalsfeer te pakken heeft kan nog eens extra genieten van Knapsack Op de Gracht. Begin deze zomer moest de organisatie nog voor het uitvaren van de eerste act het Knapsack Festival annuleren. Nu gaat het festival voor een tweede poging. “Op zaterdag 25 en zondag 26 september varen er in totaal zo’n twintig wereldse acts over de Delftse grachten”, aldus de organisatie. “De ene band steelt de show vanuit de grote rondvaartboot, de andere wereldse act brengt een intiem optreden vanaf een sloep of canal hopper.” Ook voor de tweede festivalpoging van deze zomer, kiest de organisatie zoveel mogelijk voor lokale en regionale artiesten met een werelds karakter. “Van Chansons tot Russische Opera en van Afrikaanse percussie tot Bluegrass en Nederpop.” De acts varen met korte optredens langs de terrassen en terrasboten. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk acts die voor de editie in juli waren geboekt, ook dit keer een podium te bieden. Op www.knapsackfestival.nl komt het programma te staan. “De komende weken wordt dan ook alles op alles gezet om alsnog een werelds festival neer te zetten (en duimt de organisatie voor mooi weer)!”