Koos Bühler, ook fanatiek basketballer, speelde in 1981 tegen BEC zijn beste wedstrijd in dienst van Delft op het terrein aan de Juniusstraat. (foto: Roel van Dorsten)
Koos Bühler, ook fanatiek basketballer, speelde in 1981 tegen BEC zijn beste wedstrijd in dienst van Delft op het terrein aan de Juniusstraat. (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Koos Bühler?

sport

DELFT - Koos Bühler (58) was enige tijd eerste keeper van BEC, maar kende zijn gloriedagen bij d.v.v. Delft.

Bühler begon zijn loopbaan op 10-jarige leeftijd bij DHL. "Ik wilde meteen al keeper worden. Als ik met mijn broer op het trapveldje voetbalde, had ik een zwarte trui aan, omdat ik op Eddy Treytel wilde lijken. In de jeugd had ik altijd Hans Galjé voor me, maar in de B1 was hij ziek tijdens de kampioenswedstrijd. Ik mocht invallen en achteraf zeiden zijn teamgenoten dat ik beter keepte dan hij."

- Toch verdedigde je nooit het doel van DHL...
"Nee, want ik ging basketballen bij DAS. Dat heb ik drie jaar gedaan, maar door mijn slechthorendheid zou ik het nooit ver schoppen. Daarom ging ik in het vriendenelftal van mijn broer bij Full Speed keepen. Wim Tetteroo wilde me graag bij de selectie halen, maar dat ging niet. Daarop adviseerde hij me naar een andere club te gaan."

- En dat werd?
"BEC. Op mijn eenentwintigste was ik er eerste keeper, maar ik was niet zo van de recht-voor-zijn-raap mentaliteit daar. Daarom vertrok ik na twee jaar naar Delft, waar ik onder Ben Wessels meer vertrouwen voelde. Ik speelde met onder anderen Peter de Vreede, Kees van Zuijlen, Bert Ham, Louis van der Weijde, Alex Hoogendoorn en Pierre van Zinnen. Ik heb er een prachtige tijd gehad."

- Had je geen last van je slechthorendheid?
"Als keeper heb je toch je eigen toko en het zorgde ervoor dat ik me goed kon concentreren op wat er voor me gebeurde. Toch heeft het me denk ik belet om verder te komen. Ik was goed op hoge ballen en haalde er regelmatig strafschoppen uit. Ik schopte het samen met Pierre van Zinnen ook nog weleens tot het Haagse afdelingselftal."

- Wat zijn de mooie herinneringen?
"De selectie voor dat elftal, maar ook een thuiswedstrijd tegen BEC, waarin ik heel goed keepte. Ik kwam de dag ervoor die BEC'ers bij Punch tegen en zij probeerden me te intimideren. Ik keepte echter heel goed."

- Hoe volg je de sport nu nog?
"Ik heb tot enkele jaren geleden aan de jurytafel gezeten bij basketbal en ik heb sinds een jaar of vijf een seizoenkaart bij Feyenoord. Verder volg ik de dames van DAS en de heren van Punch, die op het één na hoogste landelijke niveau spelen. Verder volg ik in het weekend de prestaties van de Delftse verenigingen en hoop ik weer wat vaker bij Delft te kunnen kijken. Ook heb ik bij DAS voorgesteld om de mogelijkheden te onderzoeken om bij sportpark Kerkpolder in te trekken nu ze weg moeten aan de Brasserskade."