Ben Karlas vloog in sommige weekends van hot naar her om zijn eigen club te coachen en de prestaties van zijn kinderen op het voet- en korfbalveld te volgen. (foto: Roel van Dorsten)
Ben Karlas vloog in sommige weekends van hot naar her om zijn eigen club te coachen en de prestaties van zijn kinderen op het voet- en korfbalveld te volgen. (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Ben Karlas?

sport

DELFT - Ben Karlas (74) maakte deel uit van een uitstekende lichting bij DHL en kende een mooie loopbaan als trainer.

Karlas begon met voetballen bij DHC. "Ik heb daar zelfs nog een contract gehad, maar na de fusie met Xerxes had ik daar geen toekomst. Daarom ben ik op mijn twintigste naar DHL vertrokken, waar ik prachtige jaren heb gehad."

- Met wie speelde je daar zoal?
"Met onder anderen Jacques Jansen, Jan van den Berg, Piet Linthorst, Kees van Stigt, Jan van den Akker, Jan Schilperoort en Bram Panman. Arie de Wit was trainer en we hadden een goede ploeg en de sfeer was er ook geweldig. We hebben wat afgelachen. In 1966 werden we kampioen."

- Ben je altijd bij DHL gebleven?
"Nee, mijn oom zat in het bestuur van Delft, waardoor ik daar ben gaan voetballen. De sfeer was daar wel wat serieuzer. In het eerste seizoen was Wim van Buuren daar trainer. Hij werd opgevolgd door Rob Klaassen uit Den Haag. Zijn manier van trainen beviel me niet, waardoor ik het jaar erna ben gestopt."

- En toen?
"Heb ik mijn trainerspapieren gehaald. Ik begon bij DHL als assistent onder Jan van den Akker, maar werd door Den Hoorn benaderd of ik daar iets in de jeugd wilde doen. Daar heb ik tien jaar lang de A-jeugd getraind en daar heb ik heel wat spelers, zoals bijvoorbeeld Marnix van Vondelen en Peter Pothof, voorbij zien komen. Peter was het stoutste jongetje van de klas."

- Bleef je bij de jeugd?
"Nee, ik ben nog teruggekeerd bij DHL als assistent van Dick van der Toorn. Daarna heb ik het overgenomen en werd Peter Pothof mijn assistent. Verder heb ik ook nog onder mijn neef Pierre van Zinnen gewerkt, ben ik twee seizoenen trainer geweest bij Delfia en heb ik de dames en heren van KFC'71 getraind. Vooral bij de dames was het een feest."

- Wat is leuker: spelen of trainen?
"Spelen. Dat komt vooral doordat we een geweldig uitgebalanceerd elftal hadden met een mix van technische spelers en harde werkers. Ik werd als middenvelder als een 'begaafde oude tacticus' beschouwd. Dat neemt trouwens niet weg dat mijn tijd als trainer ook heel mooi is geweest."

- Hoe volg je het voetbal nu nog?
"In mijn tijd als trainer ben ik jarenlang mijn zoon Marcel, die bij ADO Den Haag, Excelsior Maassluis en Delft speelde door heel Nederland gevolgd. Inmiddels kijk ik bij mijn kleinkinderen. Twee kleinzoons voetballen bij SEP, mijn kleindochter korfbalt bij Fortuna en wat de jongste van Marcel gaat doen, weten we nog niet, maar hij heeft een geweldig schot in zijn benen."