Koos van der Burg haalt spinnend geld op voor de dagopvang van gehandicapten.
Koos van der Burg haalt spinnend geld op voor de dagopvang van gehandicapten. "We zoeken nog sponsors. Als je me belt op 0641268310 kom ik het persoonlijk bij u halen. Als het veel is, rijd ik wel twee keer!" (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Koos van der Burg?

sport

DELFT – Koos van der Burg (69) begon met voetballen bij Oliveo, maar maakte pas echt naam als speler van CSVD en DHC.

"Bij Oliveo werd ik op mijn zestiende bij het eerste gehaald door Lies van Geest. Na mijn militaire dienst, twee jaar als marinier op de Antillen, haalde Van Geest me naar CSVD."

- Hoe heb je het daar gehad?
"Geweldig, we speelden op het hoogste amateurniveau, reisden het hele land door, maar ook in de Bollenstreek. Tegen Rijnsburgse Boys wonnen we nooit. In mijn tweede periode bij CSVD zeiden we eens tegen trainer Jan van den Akker dat als we zouden winnen, we 's nachts de Verdonkeremaanloop zouden lopen. Die keer wonnen we dus wel en hebben we met een aantal jongens die loop gelopen. Jan liep voorop."
- Waarom ging je naar DHC?
"Trainer André Corveleijn wilde me graag hebben en ik liep als boertje uit Pijnacker tussen jongens uit de betaalde jeugd van DHC'66. Ook kwamen Sjef de Poorter, Jan Zwinkels en Rob Eckhardt van de profs. Het jaar erna kwam Guus Haak."

- Hoe was dat?
"Ook daar was de sfeer geweldig. We hielden wel van een feestje. Ik weet nog dat er een feestje van de groen-zwarte rakkers, de carnavalsvereniging van DHC was. Van Guus Haak mochten we er niet in, maar mijn vrienden gingen erheen. Ik wilde ook, dus ging ik onherkenbaar verkleed en liep ik voorop in de polonaise, terwijl Guus bij de deur stond te controleren of er geen spelers waren. De dag erna speelde ik goed, scoorde ik twee keer, maar werd ik in de rust gewisseld. Hij had gehoord dat ik op het feest was en ik moest dinsdag bij meneer Dijksman op gesprek komen."
- Wat heb je na DHC nog gedaan?
"Ik heb nog even onder sfeermaker Martin Stoelinga bij Wippolder gespeeld en daarna heb ik bij CSVD afgebouwd. Ook ben ik bij een heel aantal trainers assistent geweest. Eén van hen was Jan van den Akker. Met hem heb ik nog eens de Elfstedentocht gereden. Hij legaal; ik niet, maar ik heb zijn kruisje gekregen. Halverwege de tocht kwam zijn kladblokje en potloodje tevoorschijn om het over de linksbuiten die hij moest opstellen te hebben."

- Wat doe je nu nog?
"Ik bezoek derby's en klassiekers in de zaterdagtopklasse. Verder kijk ik bij mijn twee kleinzoons. ga ik regelmatig fietsen en vissen. Ook voor middagjes Beestenmarkt loop ik niet weg. Ik heb er trouwens nog gestudeerd op de 'Sasbout Vosmeer Universiteit'. Verder spin ik op dinsdagmorgen met vijfendertig oud-sporters om geld op te halen voor de Willem Felsoord-stichting."