Ronald van Halderen is op relatief jonge leeftijd gestopt met voetballen, door een blessure die hij bij Wippolder opliep.
Ronald van Halderen is op relatief jonge leeftijd gestopt met voetballen, door een blessure die hij bij Wippolder opliep. "Dat terwijl er in de onderbond het hardst geschopt werd." (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Ronald van Halderen?

sport

DELFT – Ronald van Halderen (47) begon als jeugdspeler bij Full Speed, waar hij op jonge leeftijd in het eerste debuteerde. Hij sloot zijn carrière af bij Wippolder.

Van Halderen begon op zijn tiende met voetballen. "Ik voetbalde altijd al met jongens uit de buurt in de Pieterstraat. Zij gingen naar Full Speed en ik volgde, ondanks dat mijn vader een echte BEC-man was. Ik zat onder meer bij Rick Rust en Arthur Brouwer, Dennis Herman en Sebastiaan Heilbron in het elftal. Door sponsoring van Rust liepen we er netter bij dan het eerste. De rolstoelbus van Deltax was onze spelersbus. We werden jaar op jaar kampioen."

- Speelde je al snel in het eerste?
"Toen ik een jaar of zestien was mocht ik debuteren in een elftal met onder meer Ruud Wijnands, Ronald Verhaar en Marcel Besse. Ik was zo trots als een pauw, net als mijn vader trouwens. Binnen de kortste keren vormde ik met Ronald Besse en Rob Addink de voorhoede."

- Presteerden jullie ook?
"Best wel ja. Ik heb onder Jan Reurings, die tot mijn ongenoegen vaak een piepjestest deed, en Wim Noordam gespeeld. Bij hem was het allemaal wat relaxter. Het voetbal was aardig en het was gezellig, zolang je maar bij de onderbond wegbleef."

- Waarom ging je weg?
"Omdat we in die onderbond terechtkwamen. Ik moest het hebben van mijn techniek en mijn snelheid, maar kreeg op dat niveau zoveel schoppen, dat de lol eraf was. Ook waren er clubs, waarbij de gedetineerdenbusjes vlak voor de wedstrijd kwamen aanrijden, omdat er twee bajesklanten mee moesten spelen. Meer jongens vertrokken om die reden. Ik koos voor Wippolder, vanwege voorzitter Harold Gabeler. Hij kende mijn vader."
- Hoe beviel die overstap?
"Het was voor mij een stap vooruit, maar wel even wennen. Dick van der Toorn was trainer en die beulde ons aardig af. Opeens ging ik drie keer in de week trainen en duurde de partijtjes geen drie kwartier maar tien minuten. Ook qua sfeer verschilde het. Full Speed was een echte familievereniging waar iedereen welkom was. Bij Wippolder was dat anders."

- Wanneer stopte je?
"Dat was na mijn derde seizoen bij Wippolder. Ik maakte tijdens een duel een verkeerde beweging en liep een scheurtje in mijn knieband op. Daar bleef ik last van houden. Daarom heb ik me helemaal op mijn werk gestort. Inmiddels is op zondag mijn enige vrije dag en ga ik leuke dingen doen met mijn gezin. Ik bezoek dus maar zelden wedstrijden. Op het schoolplein bij mijn zoon kom ik Peter den Os van BEC nog regelmatig tegen en dan praten we over vroeger."