Eric Breedveld heeft er weleens spijt van dat hij bij DHC niet tot het uiterste ging, maar had zijn tijd bij Delft en Delfia niet willen missen. (foto: Roel van Dorsten)
Eric Breedveld heeft er weleens spijt van dat hij bij DHC niet tot het uiterste ging, maar had zijn tijd bij Delft en Delfia niet willen missen. (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Eric Breedveld?

sport

DELFT - Eric Breedveld doorliep de jeugdopleiding van DHC, werd topscorer van Delft in het shirt van Delft en hielp Martin Stoelinga bij Delfia uit de brand.

Breedveld zette zijn eerste stappen op het voetbalveld aan de Brasserskade. "DHC was dé club van Delft. Nog steeds trouwens. Ik begon in de C5 en ben stukje bij beetje gegroeid. In de A-jeugd speelde ik onder meer met Robin Knoester, Ton van Puffelen, Rob de Lange en Coen van der Hoeven."

- Waarom heb je er nooit in het eerste gespeeld?
"Ik ben door Guus Haak wel bij de selectie gehaald, waar ik in het tweede heb gespeeld en op de bank heb gezeten bij het eerste. Haak was echter wat fanatieker dan ik en dat botste. Achteraf heb ik weleens gedacht dat ik misschien wat beter mijn best had moeten doen, maar toen was ik nog jong."
- Ben je bij DHC gebleven?
"Nee, Pierre van Zinnen kreeg te horen van mijn situatie en vroeg of ik bij Delft wilde komen voetballen. Ik twijfelde geen moment en ging ervoor. Dat werd een prachtige tijd met onder anderen George Stroomberg, Robert van den Berg, Willem de Bruijn en Willem Warner. Ik zat in dienst en kon daardoor niet altijd trainen, waarop Pierre voorstelde om op zaterdagmorgen samen op afwerken te oefenen. Dat was fantastisch."

- Werkte dat?
"Ja, ik werd zelfs topscorer van Delft. Het was het hele seizoen stuivertje wisselen met Johan Rooyakkers van Delfia. Als we elkaar tegenkwamen zeiden we altijd dat de ander zich geen illusies hoefde te maken. Dat was mooi."

- Wanneer vertrok je bij Delft?
"Dat was omdat ik weer ging studeren. Dat had even voorrang. Daarna ben ik in een vriendenelftal gaan voetballen bij Delfia. Zeven wedstrijden voor het einde vroeg trainer Martin Stoelinga of ik wilde helpen in de strijd tegen degradatie. Ik heb hem gezegd dat hij er niet teveel van moest verwachten, maar het streelt toch je ego."

- Handhaafden jullie je?
"Ja en ik ben erna nog een paar jaar bij Delfia blijven voetballen. We hadden een heel leuk elftal met onder anderen Jeroen Gronsveld, Ton van Puffelen en Henny Poeran. Ik heb er, nadat Martin vertrok, nog onder Chris Treling en Cock de Wit getraind."

- Hoe volg je het voetbal nu nog?
"Ik heb toevallig pas na tien jaar mijn seizoenskaart bij Ajax opgezegd. Het amateurvoetbal volg ik niet echt meer, al heb ik het met John Mesker nog weleens over hoe het bij DHC gaat. Misschien dat ik, nu ik op zondag weer wat meer tijd heb, weer eens ga kijken."