Hoe gaat het met Hans Michiels?

sport

DELFT - Hans Michiels (69) voetbalde in de jeugd tegen Johan Cruijff en was elftalleider onder trainer Guus Haak.

Michiels begon, zoals veel katholieke jongens, met voetballen bij DHL. "We speelden met een leren knikker met een veter erdoor. Toen ik een jaar of twaalf was, waren mijn ambities groter en dan ging je naar DHC."

- Kwamen je verwachtingen uit?
"Zeker, ik kwam uiteindelijk in de betaalde jeugd terecht met mannen als Wim Reijers, Peter Biemans en Jack Vaes. Bij de senioren heb ik ook nog een paar jaar betaald voetbal gespeeld, tot aan de fusie met Xerxes."

- Wat deed je daarna?
"Er was interesse van SVV en Fortuna Vlaardingen, maar ik had geen rijbewijs. Daarom ging ik bij de amateurs van DHC spelen en we begonnen in de vierde klasse. Dat was veel lastiger dan menigeen verwachtte."
- Promoveerden jullie dan niet?
"Dat wel, maar we werden pas in de tweede klasse kampioen. We speelden met onder anderen Peter Biemans, Jan van Holst, Hans Kleijn, Harry Dame, Hans Barends en Hans van der Velde. Maar op dat niveau moest je het meer van het bikkelen hebben dan van het verzorgde voetbal."

- Wanneer stopte je?
"Toen ik negenentwintig was, kreeg ik tegen Texas een schop tegen mijn knie, waardoor ik al mijn banden scheurde. Ik heb zo'n twee jaar lang keihard aan mijn herstel gewerkt, vooral bij Ed van Breukelen, de fysiotherapeut van Feyenoord. Toen ik na twee jaar begon, was het meteen weer raak. Ik ben daarna direct gestopt."

- Wat was het mooist?
"In de jeugd reisden we het hele land door. Ik werkte in een banketbakkerij. Koos Noorderloos haalde me na het werk op en we reden in zijn auto naar Sittard. Ook herinner ik me een wedstrijd tegen PSV, waar Eddy Koens een grote belofte was. Na de wedstrijd zeiden mijn teamgenoten dat ze hem helemaal niet hadden gezien. Daarop zei trainer Rinus Loof 'Misschien komt het doordat jullie linksback hem uit de wedstrijd heeft gespeeld'. Een mooier compliment kun je niet krijgen."

- Wat heb je na je actieve carrière nog gedaan?
"Momenteel volg ik de verrichtingen van DHC op de voet, al ga ik zelden kijken. Ook golf en wielren ik op behoorlijk niveau. Eerder ben ik een jaar of twee elftalleider geweest onder Guus Haak. Ik schreef verweerschriften voor spelers en kwam op het idee dat het heel vervelend is dat thuisclubs altijd de rechter dug-out gebruikten, omdat de grensrechter ervoor liep. Guus Haak nam dat van me over en we zaten voortaan links."