Jan Voshol zet zich al 22 jaar met hart en ziel èn vrijwillig in voor het ouderenbowlen in Delft. (foto: Koos Bommelé)
Jan Voshol zet zich al 22 jaar met hart en ziel èn vrijwillig in voor het ouderenbowlen in Delft. (foto: Koos Bommelé)

'Wat voor vrijwilligerswerk je ook doet, er ontstaan altijd vriendschappen'

sport

DELFT – Jan Voshol was in een ver verleden een niet onverdienstelijk bowler, die het in zijn gloriedagen zelfs tot het Europees Kampioenschap schopte. Momenteel is hij vooral de drijvende kracht achter het ouderenbowlen in 't Karrewiel.

Het verhaal van het ouderenbowlen begint 22 jaar geleden. In samenwerking met de Gemeente Delft wordt een bowlinggroepje in het leven geroepen. Door een ochtendje te bowlen zouden ze niet achter de geraniums verpieteren, maar sportief en gezond bezig zijn op de bowlingbaan. Dat werd een succes. Al gauw moest worden uitgebreid met nog een ochtend. Op beide dagen waren dertig ouderen aan het bowlen en het lachen.

Niet de enige
Jan Voshol bowlde vrolijk mee, maar heeft zijn bowlingbal vanwege fysieke ongemakken al jaren geleden in de wilgen gehangen. Hij is niet de enige deelnemer die moest afhaken. "Het gaat goed met het ouderenbowlen", begint de 89-jarige vrijwilliger. "Maar het aantal ouderen loopt wel steeds terug. Meestal door overlijden. Afgelopen twee jaar was het helaas weer vaak raak. Er kwamen altijd veel echtparen. Als één van de twee dan overlijdt of in het verpleeghuis belandt, komt de ander ook niet meer."
Die sterfgevallen geven het ouderenbowlen aan de ene kant wel een wat treurig tintje, vindt ook Voshol. "Maar er komen ook altijd wel weer nieuwelingen bij." Wat hen aantrekt in het ouderenbowlen? "We zijn een soort sociëteit. We hebben regels, maar die hanteren we niet echt. Er wordt bij ons veel gelachen en er worden sterke verhalen verteld. Dat was vroeger zo en zo gaat het nog steeds. We drinken koffie en kletsen over van alles en nog wat. Zo zijn al vele vriendschappen ontstaan. In januari ben ik helaas een hele goede vriend verloren, die ik vijftien jaar terug leerde kennen omdat hij bij ons kwam bowlen. We hadden samen nogal wat liefhebberijen, waaronder het bowlen. Helaas hebben we ook hem moeten wegbrengen."

Verenigingsloze
vrijwilliger

Delft telt tientallen sportverenigingen waar naar schatting duizenden vrijwilligers zich inzetten voor hun vereniging. Wat dat betreft is Jan Voshol een wat vreemde eend in de bijt, want het ouderenbowlen wordt niet vanuit een officiële vereniging georganiseerd. Als verenigingsloze vrijwilliger sloofde hij zich echter behoorlijk uit voor de ouderen. Hij was secretaris, wedstrijdleider, organiseerde toernooien en deed veel klusjes waarvoor een computer nodig was. "Want ik was één van de eersten met een pc. Momenteel bestaat mijn werk vooral uit de zaak bij elkaar houden. Bowlen doe ik niet meer. Dat laat m'n evenwicht niet meer toe. Ik ben er altijd bij, zorg dat financiën binnenkomen en doe nog steeds het computerwerk." Dat blijft hij doen zolang z'n gezondheid het toestaat. "Maar ik ben wel op een leeftijd waarop je er rekening mee moet houden dat het niet lang meer kan duren..."
Het helpen van anderen is echter iets dat hem altijd weer voldoening geeft. "Zo heb ik in het verleden bijvoorbeeld via de gemeente ouderen geholpen die moeite hadden met het invullen van hun belastingaangifte. Voor sommigen ben ik dat tot hun dood blijven doen. Het voelt goed om iemand te helpen met iets dat diegene hard nodig heeft. En wat voor vrijwilligerswerk je ook doet, er ontstaan altijd weer vriendschappen uit."

Nieuwe competitie
De ouderen beginnen begin september weer met een nieuwe competitie. Deze duurt vervolgens tot mei. Dan worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars. "Maar de prestaties zijn eigenlijk bijzaak", haast Voshol zich te zeggen. Ouderen die op dinsdag- of woensdagmorgen mee willen bowlen zijn van harte welkom. Zij kunnen zich bij Jan Voshol terecht voor meer informatie of aanmelden, via 070-3939196. Van 22 tot en met 26 augustus is hij echter even afwezig.