In november 2015 eindigde de stadsderby in de zogenaamde Duitse score: een 40-45 eindstand in het voordeel van RC Delft. (foto: Sarah Muirhead)
In november 2015 eindigde de stadsderby in de zogenaamde Duitse score: een 40-45 eindstand in het voordeel van RC Delft. (foto: Sarah Muirhead) Foto: Sarah Muirhead

'Burgers' dit seizoen in het voordeel tegen studenten in Delftse rugbyderby

sport

DELFT – Voor Delftse rugbyers zijn de stadsderby's tussen Rugbyclub Delft en de Delftsche Studenten Rugby-Club de wedstrijden van het seizoen. Deze zondag moeten de 'burgers' aan de bak om te laten zien dat ze niet voor niets boven de studenten staan in de competitie 2015-2016.

Door: Dennis van den Berg

Een vrieskoude avond. Het eerste en het tweede team en een handjevol damesspelers van Rugbyclub (RC) Delft staan desondanks op het veld van de club aan het Bieslandsepad. Dat heeft een reden: ze krijgen namelijk een clinic van niemand minder dan Alex O'Dowd. De Nieuw-Zeelander van geboorte geldt als een autoriteit op rugbygebied en was een decennium geleden actief als bondscoach van het Nederlandse rugbyteam. In zijn land van herkomst is hij werkzaam als assistent-coach van rugbyvereniging North Harbour, waar hij ooit zelf voor speelde. Hij belandde rond de eeuwwisseling in Europa om hier twee typische nichesporten, rugby en cricket, te gaan promoten bij een breder publiek. Captain Rogier van Damme van het eerste herenteam is onder de indruk van O'Dowd en zijn trainingsmethoden: "Je proeft gelijk hoe professioneel zijn aanpak is. Vanwege de vorst konden we niet voluit trainen, omdat de ondergrond van het veld bevroren is. Daarom hebben we vooral op tactiek en technische vaardigheden geoefend. O'Dowd is didactisch heel sterk, we hebben echt veel opgestoken van zijn clinic."
Ondanks de winterse omstandigheden wilden de rugbyers de training per se door laten gaan. Van Damme: "We kunnen sowieso wel tegen een stootje. Maar het was ook belangrijk vanwege de timing. Deze zondag staat namelijk dé stadsderby op het programma. Wij spelen thuis tegen het eerste team van de Delftsche Studenten Rugby-Club (DSR-C). Wij staan momenteel in de competitie net boven hen: wij op de tweede plek, zij derde. Vorig seizoen was het precies andersom en eindigden wij als derde, een plaats onder hen." Naast het feit dat de rugbyers graag hun aartsrivalen voorbijstreven, geeft de tweede plaats ook nog eens recht op deelname aan de playoffs voor de ereklasse. "En die kans willen we natuurlijk wel grijpen, nu we er zo goed voor staan in de competitie", aldus de captain, die vorige week in de eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft verantwoordelijk was voor de winnende try thuis tegen USRS. Dat het dan – voorlopig – gedaan is met de stadsderby, nemen de rugbyers voor lief.
Het gaat goed met de sport rugby in Delft. Naast DSR-C zijn er nog twee studentenclubs, SVRC en Thor. En de 'burgerclub' RC Delft kan bogen op drie herenteams, een damesteam en maar liefst 130 jeugdleden. Het recente WK rugby heeft hieraan zeker een positieve bijdrage geleverd: RC Delft zag het ledental met tien procent stijgen. Van Damme is er blij mee: "Naast het groeiende ledental zien we ook de publieke belangstelling langs het veld toenemen. Dat publiek krijgt een sport te zien die weliswaar hard is, maar waarin respect voor elkaar de boventoon voert. En wat het belangrijkste is: er wordt op het veld gestreden, niet eromheen."
De stadsderby vindt plaats op zondag 21 februari op het veld van RC Delft. Aanvang 14.30 uur.