Cor Fransen in sporthal De Hoornbloem, een van de onderkomens van fusieclub VVV Delta. (foto: Dennis van den Berg)
Cor Fransen in sporthal De Hoornbloem, een van de onderkomens van fusieclub VVV Delta. (foto: Dennis van den Berg)

Volleybalclubs VVV en Delta gaan samen verder als VVV Delta

sport

DELFT – Op papier lijkt het of er één letter teveel is ingetikt. Maar achter volleybalvereniging VVV Delta gaat de fusie schuil van VVV Den Hoorn en VV Delta, die dit jaar definitief zijn beslag heeft gekregen.

Door: Dennis van den Berg

Wie zich afvraagt waar de afkorting VVV vandaan komt, moet een kijkje nemen in het citatenboekje van de Romeinse veldheer Julius Caesar: Veni, Vidi, Vici (= ik kwam, ik zag, ik overwon). "Helemaal geen gekke naam voor een sportclub", vindt Cor Fransen. Voor de oud-voorzitter van VVV Den Hoorn voelt de fusie van zijn club met de Delftse evenknie Delta eveneens als een overwinning, maar dan wel voor beide partijen. Hij legt uit waarom: "VVV was een recreantenvereniging. Met sporthal De Hoornbloem hadden we een uitstekende trainingslocatie weten te vinden, midden in het dorp en daardoor goed bereikbaar, ook voor de jongste jeugd. Desondanks zagen we het ledental steeds verder teruglopen vanwege de vergrijzing. Om ons voortbestaan te kunnen garanderen, moesten we actief nieuwe leden zien te werven of samengaan met een andere club."
Het bestuur van VVV keek om zich heen en besloot een gesprek aan te knopen met naaste buur Delta. En wat bleek? Delta was door haar grote aantal leden, onder wie veel jeugd en voormalige studenten, naarstig op zoek naar extra speelruimte. De partijen waren het zodoende snel eens over een fusieplan. Om aan elkaar te wennen, begon de fusieclub in het vorige seizoen met proefdraaien. De resultaten waren zo bevredigend, dat de samensmelting afgelopen jaar definitief werd. Ook volleybalbond Nevobo ging akkoord. De afzonderlijke besturen werden in elkaar geschoven, waardoor er één groot bestuur ontstond. Fransen nam het vicevoorzitterschap van VVV Delta op zich. Oud-voorzitter van Delta Rob Steenweg heeft ook bij de fusieclub de voorzittershamer ter hand genomen.

Blauw
VVV Delta bestaat inmiddels uit zeven herenteams, vijf damesteams, zes recreantenteams en vijf jeugdteams en heeft tussen de 200 en 250 leden. De kleur van de tenues van de fusieclub is blauw: de sponsor is Klaverblad. Fransen: "VVV had geen sponsornaam op de shirts staan, dus dat is een flinke verbetering." De teams, waaronder het eerste damesteam en het eerste herenteam, trainen zowel in sporthal Kerkpolder als in De Hoornbloem. De competitiewedstrijden zijn qua thuiswedstrijden verdeeld over de Hoornse sporthal (donderdag) en Kerkpolder (vrijdag en zaterdag). De recreanten spelen hun competitiewedstrijden op een van hun trainingsavonden. De recreantentak is daarnaast weer gegroeid, omdat een compleet herenteam uit Maasdijk zich heeft aangemeld om bij VVV Delta te komen spelen. "Het is nog een heel gepuzzel om alle teams twee keer per week te kunnen laten trainen", weet wedstrijdsecretaris Kees de Vroege, die aangeschoven is bij het gesprek. "Maar liever dat dan je club wegens gebrek aan leden te moeten opheffen." Fransen knikt instemmend: "We kunnen met plezier verdergaan met voldoende teams en voldoende ruimte."