Afbeelding

Onderhoud Sportpark Tanthof-Zuid bij Willem Beck in goede handen

sport

Editie: Week 19, Jaargang 23 |

Willem Beck bij het hoofdveld van ‘zijn’ Vitesse, dat hij regelmatig van verse kalklijnen voorziet. (Foto: Dennis van den Berg)

DELFT – Vrijwilligers zijn onmisbaar voor sportverenigingen en –bonden. Jaar na jaar, soms decennialang, zetten ze zich belangeloos in voor hun club. Een van hen is Willem Beck, van onschatbare waarde voor de gebruikers van Sportpark Tanthof-Zuid.

Het zonnetje schijnt uitbundig, als Willem Beck (77) een inspectierondje langs de gras- en kunstgrasvelden van Sportpark Tanthof-Zuid maakt. Het weekend nadert, en dan moeten de velden er netjes bij liggen. Zeker op de drukke zaterdagen, wanneer de teams van Vitesse en de jeugdteams van SEP er in actie komen. Op de zondagen is het wat rustiger, dan spelen alleen de senioren van SEP er hun thuiswedstrijden. Wanneer op maandag de rust helemaal is teruggekeerd, kan Willem de balans op gaan maken. “Er is altijd genoeg te doen hier”, weet de vrijwilliger uit ervaring. Sinds de aanleg van het sportpark in 1992 is Willem er zes dagen in de week te vinden.

Op de vraag hoe hij hier terecht is gekomen, begint hij te vertellen: “Ik ben al 64 jaar lid van Vitesse Delft, mijn cluppie. Op een gegeven moment had Vitesse zoveel teams, dat er twee locaties nodig waren om iedereen te kunnen huisvesten: de seniorenelftallen zaten aan de Middelweg in Delft-Noord en de jeugd aan de Schoemakerstraat. Voor de gezelligheid binnen de club was dat niet zo best. Toen duidelijk werd dat Vitesse met alle teams naar sportpark Tanthof-Zuid zou gaan, kreeg ik van het Vitesse-bestuur de vraag of ik het zag zitten om namens de club voor de beheerstichting van het sportpark het onderhoud en de opruimwerkzaamheden op me te nemen, samen met een aantal andere vrijwilligers. Dat wilde ik wel, ik help mijn cluppie graag waar ik kan.”

Onderhoudsteam
Met beheerder Gerrit van Sprang en nog twee andere vaste vrijwilligers vormt Willem de harde kern van het onderhouds- en schoonmaakteam van het sportpark en de in 2008 opgeleverde sporthal  op het terrein, inmiddels het vaste onderkomen van volleybalvereniging Kratos’08. Afgezien van het maaien van de voetbalvelden (dit doet de gemeente) en het schoonmaken van de kantines (dit doen de vrijwilligers van SEP en Vitesse zelf) zijn alle andere voorkomende klussen en werkzaamheden op het sportpark voor rekening van Willem en zijn collega’s, die hiervoor regelmatig versterking krijgen van mensen met een taakstraf.

“Het maaien en snoeien langs de velden, het schoonmaken van de kunstgrasvelden, het bijhouden van de bosschages langs de velden, prullenbakken legen en zwerfafval opruimen, de ramen van de gebouwen lappen, deuren en kozijnen schilderen en diverse reparatiewerkzaamheden op het terrein en in de gebouwen op het sportpark”, somt Willem het uitgebreide takenpakket op. Daarnaast trekt hij zelf de kalkstrepen van de velden en zorgt hij dat de hoekvlaggen keurig op hun plekken staan. “Alles wat we zelf kunnen doen, bespaart de clubs een hoop kosten”, klinkt het nuchter uit Willems mond. “Daarnaast blijf ik het liefst gewoon lekker bezig. Gepensioneerd zijn is prima, maar thuiszitten is niks voor mij.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12