Afbeelding

DES haalt met Alberto Vidanya rasechte korfbalpromotor in huis

sport

Veel noviteiten bij DES: een nieuw clubhuis en een nieuwe, buitenlandse hoofdtrainer in de persoon van Alberto Vidanya. (foto: Dennis van den Berg)

DELFT – Een primeur voor korfbalvereniging DES. De Delftse sportclub heeft Alberto Vidanya uit Spanje aangesteld als hoofdtrainer van de DES-selectie voor het komende seizoen. De voormalige korfbalinternational is de eerste buitenlandse hoofdcoach buiten de korfballanden België en Nederland in de Nederlandse korfbalcompetitie.

Door: Dennis van den Berg

Na vijf jaar voorbereiden en hard werken heeft korfbalclub DES afgelopen weekend het nieuwe clubhuis in gebruik genomen. Op het terras van het nieuwe onderkomen van de korfballers en –balsters zit Alberto Vidanya in het avondzonnetje. De blik gericht op de velden, waar de clubjeugd bezig is met de training. Alberto is de nieuwe trainer van het eerste team van DES, al mag je dat begrip ‘nieuw’ rustig met een korreltje zout nemen. Want Alberto fungeerde dit seizoen al als assistent-coach van het team. “Tilbert la Haye is een vriend van mij. Hij vroeg mij erbij, en dat deed ik vanzelfsprekend graag.” Toen La Haye had aangegeven na dit seizoen te willen stoppen als trainer van het eerste, ging de club met Alberto in gesprek. “Ik ben geen onbekende voor het team. Dat maakt het allemaal wat makkelijker dan wanneer er een vreemde voor de groep komt te staan. Ik wilde deze uitdaging aangaan en heb dus toegezegd”, meldt Alberto.

Bondscoach
In de internationale korfbalwereld is de uit de Spaanse provincie Catalonië afkomstige trainer bepaald geen onbekende. Vidanya heeft vier titels gewonnen in de Catalaanse competitie bij twee verschillende verenigingen. Hij was ook bondscoach en later technisch directeur van het nationale team van Catalonië, waarmee hij de halve finales haalde tijdens het WK Korfbal in 2011 in China. Naast zijn werk als trainer is hij sinds 2011 ook directeur Korfbalontwikkeling bij de Internationale Korfbalfederatie (IKF). Hiervoor verhuisde hij van Spanje naar Nederland, de bakermat van de korfbalsport. “Het is een typisch Nederlandse sport, die terugkeert in de internationale naam: ‘korfball’”, legt Alberto uit, die ronduit verbaasd is hoe ondergewaardeerd de sport in het land van oorsprong is. “Korfbal heeft hier geen ‘cool’ imago, in het buitenland juist wel.”

Bouwen
Het eerste en tweede team van DES spelen momenteel in de eerste klasse: het doel is om stabiele middenmoters te worden in deze competitie. Dat wordt komend seizoen nog een hele uitdaging voor hoofdtrainer Alberto, die aan het eind van het seizoen twee namen uit zijn selectie ziet vertrekken. “We gaan volgend seizoen eigenlijk bouwen aan een nieuw vlaggenschip. Dat betekent, dat getalenteerde spelers uit het tweede een kans gaan krijgen om zich in het eerste te spelen”, aldus Alberto. Hij staart zich echter niet blind op de vorming en prestaties van zijn eigen team: “Hierdoor kan het een moeilijk jaar worden voor het tweede team, dat natuurlijk ook gewoon in z’n eigen competitie moet blijven presteren. In goed overleg met DES 2-coach Raymond Vermaas moeten we zien te voorkomen, dat we als club roofbouw gaan plegen op onszelf.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12