Afbeelding

Boogschutters treffen het bij Frederik Hendrik

sport

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

DELFT – Naast populaire sporten, waar hele volksstammen zich mee bezighouden, zijn er ook diverse minder bekende sporten. Weliswaar beoefend in kleinere kring, maar daarom niet minder leuk. Een van die sporten is het handboogschieten, dat in Delft onder meer bij de vereniging Frederik Hendrik kan worden beoefend.

De Delftse Hout herbergt allerlei sportieve activiteiten, waaronder het onderkomen van handboogsportvereniging Frederik Hendrik. Al ruim dertig jaar richten de schutters van Frederik Hendrik op deze indoorbaan hun pijlen op de kleurrijke rozen aan de overzijde. De vereniging werd in 1867 opgericht en is daarmee de oudste handboogsportvereniging van ons land. “Maar de basis voor de handboogsport werd natuurlijk al veel eerder gelegd”, verwijst bestuurssecretaris Hans Hoeffnagel naar de oorsprong van het boogschieten.
Aan de hand van gevonden prehistorische pijlpunten kun je constateren dat mensen al tienduizenden jaren weten hoe pijl en boog te gebruiken. Bij de klassieke beschavingen maakten boogschutters een belangrijk onderdeel uit van legereenheden, en dat bleef tot ver in de middeleeuwen zo – totdat het vuurwapen z’n intrede deed. Handboogschieten groeide vervolgens uit tot een precisiesport. Het zo precies mogelijk treffen van een schietroos werd het devies, net als het neerhalen van de houten vogel op een paal tijdens het traditionele koningschieten.

Opleving
Frederik Hendrik telt 130 leden. Over aanwas heeft de vereniging naar eigen zeggen niet te klagen. “We werken op dit moment met een wachtlijst”, tempert Hoeffnagel het enthousiasme van mogelijk geïnteresseerde nieuwe leden. De populariteit van films en series als ‘The Hunger Games’ en ‘Game of Thrones’, waarin boogschutters belangrijke rollen spelen, zorgt voor een opleving van de populariteit van de handboogsport. “Handboogschieten heb je echter niet zomaar even onder de knie. Het is een sport waarbij rust en concentratie centraal staan. Daarnaast moet je, zeker in het begin, waken voor bijvoorbeeld schouderblessures”, legt de secretaris uit. Om mensen eerst goed kennis te laten maken met de handboogsport, kunnen ze bij Frederik Hendrik deelnemen aan een beginnerscursus van vier avonden. Het duurt, door de groeiende belangstelling, soms wel enkele maanden voordat je aan de beurt bent. Daarna kunnen ze beslissen of ze verder willen gaan en lid willen worden. “Een beginnend schutter is zeker een half jaar bezig om het schieten goed in de vingers te krijgen”, weet Hoeffnagel uit ervaring.

Drie afstanden
Bij Frederik Hendrik kan zowel recreatief als in wedstrijdverband worden geschoten. Op de indoorbaan kunnen leden over drie afstanden schieten: 18, 25 en 30 meter. Qua ‘instrumentarium’ is er het nodige veranderd: de traditionele boog uit één stuk heeft gezelschap gekregen van de recurveboog, met vizier en stabilisatie voor de pijl, en de compoundboog, waarbij een katrolconstructie ervoor zorgt dat er minder kracht nodig is voor het verschieten van de pijl.

Aan de zijwand van de schietbaan hangt een goedgevulde prijzenkast, die de leden vergaard hebben met het deelnemen aan wedstrijden door heel het land. “En in Olga Zandvliet hebben we een clublid, dat jarenlang op het hoogste internationale niveau heeft geschoten”, meldt Hoeffnagel trots. Kortom, Frederik Hendrik ziet zijn honderdvijftigste verjaardag in 2017 – én de jaren daarna – met vertrouwen tegemoet.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12