Afsluiting veteranencompetitie doet oude tijden herleven

sport

Editie: Week 47, Jaargang 20 |

De heren van team Holthuizen zijn dan misschien een jaartje ouder; voetballen kunnen ze nog steeds. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Wie zijn ogen even dichtknijpt, ziet soms iets terug van de helden van weleer. De motoriek is hetzelfde, ook al gaat het soms wat strammer dan vijfentwintig jaar geleden. Het plezier is echter onverminderd aanwezig bij de veteranen van team Holthuizen.

Kees Adegeest, Alex Nieuwenhout, Hans Elgershuizen, Bernard Kwant, René Stift, Rob Hoefnagel, Wim Bakker en Alex Lagendijk spelen samen de eerste wedstrijd in het afsluitende toernooi van de 7-tegen-7 veteranencompetitie bij DHL. De voorbereiding van de tegenstander doet denken aan een scène uit de film All Stars, waar keeper Willem bij ‘Poldervogels-uit’ nog het laatste stukje van de wedstrijd meepikt doordat hij op de grasmaaier een barre tocht door de polder heeft afgelegd. Zaterdagmiddag, vlak na de wedstrijd van de B1 van DHL, die de leeftijdsgenoten van DHC verdienstelijk op 2-2 hielden, parkeert een veteraan zijn scooter achter het doel; net op tijd.
Dan kan er begonnen worden. Team Holthuizen, vernoemd naar keeper Bram, die al enige jaren geleden overleed, speelt de eerste wedstrijd. Door de afmelding van  Mark Massar staat Alex Nieuwenhout op het doel. Ook Guus Heemskerk is er nog niet; op het moment dat zijn teamgenoten met de eerste wedstrijd starten heeft hij als scheidsrechter net een eind gemaakt aan Duindorp tegen KSD-Marine. De andere ploeggenoot en tevens organisator van de competitie, Bruno Smit, staat samen met Willem Post in het clubgebouw om een overheerlijke Mexicaanse maaltijd voor de honderd deelnemers aan de competitie te maken. Voor de foto mag hij zijn post in de keuken even verlaten. “We zijn zo’n twaalf jaar geleden begonnen met de competitie”, vertelt hij. “We hadden niet meer zo’n zin om op het grote veld te spelen en op de maandagavond trainden we met een aantal jongens.
Uiteindelijk is daar het idee van een competitie uitgekomen en die is sindsdien alleen maar gegroeid. Tegenwoordig trainen we op woensdagavond. Het leuke is dat in de elftallen alles gemixt is. Er spelen jongens die in het verleden in het eerste elftal gespeeld hebben samen met jongens die niet verder kwamen dan het achttiende. Tegenwoordig nemen er negen teams van verschillende verenigingen deel en spelen we een voor- en een najaarscompetitie die we met een feestelijk toernooi afsluiten. Daar hoort natuurlijk een maaltijd en een feestavond bij.”
Ondanks het gemis van de vaste krachten wordt de eerste wedstrijd met 3-1 gewonnen. Onvermoede talenten van Alex Nieuwenhout, twee goals van Kees Adegeest en een mooi uitgespeelde treffer van Rob Hoefnagel zorgen voor een klinkende overwinning. Achter het doel hangt trouwens een reclamebord met de benen van de heren, die op deze manier de clubkas nog enigszins spekken. Het bord is geheel in stijl met het filmpje dat Elgershuizen maakte en op Youtube zette. Dit is te vinden met de zoekterm ‘zijn er nog helden’.
Na de zege trekken de heren naar de sauna in het DHL-complex. “Dat deden we vroeger ook altijd, toen we nog in het eerste speelden”, zegt Rob Hoefnagel. “Het is hartstikke leuk om samen te spelen met jongens met wie je al van jongs af aan samengespeeld hebt. Het is jammer dat Kees tijdens zijn actieve carrière naar DHC verkaste, anders hadden we nu denk ik ruim veertig jaar samengespeeld.”

‘ER ZIJN SOMS JONGENS DIE DENKEN DAT HET OM DE CHAMPIONS LEAGUE GAAT’
Hoefnagel is met zijn 52 jaar de jongste van het elftal. “Je ziet steeds meer teams die een stuk jonger zijn”, vertelt Kees Adegeest. “En vaak zie je dat ze in het begin, bij de omschakeling van het gewone voetbal naar de 7-tegen-7 competitie wat moeite hebben met de manier van spelen: bij ons zijn slidings verboden. Daarnaast hebben we geen scheidsrechters. Over het algemeen gaat dat prima, maar soms zijn er jongens die denken dat het om de Champions League gaat, zo fanatiek zijn ze. Het leuke aan dit team is dat je met jongens voetbalt die echt nog wel een balletje kunnen trappen.”
Ondanks het feit dat ook de volgende wedstrijd gewonnen wordt, blijft uiteindelijk onduidelijk wie het toernooi gewonnen heeft. “Maar daar gaat het ook helemaal niet om”, zegt Kees Adegeest. “Het is heerlijk om met deze jongens te voetballen en zolang we onze ene voet voor de andere kunnen zetten, zullen we blijven doorgaan.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12