Afbeelding

Megatalent Guy Stokman is in doen en laten al een tennistopper

sport

Editie: Week 43, Jaargang 21 |

Guy Stokman traint ruim 20 uur per week om de top te halen (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Deze week heeft in de tennishal van tennisvereniging De Delftse Hout weer het jaarlijkse jeugdherfsttoernooi plaatsgevonden. Vorig jaar baarde de toen pas 12- jarige Guy Stokman opzien door met speels gemak het toernooi in de hoofdcategorie, tot en met 17 jaar, te winnen. Dit jaar spreidde hij zijn kwaliteiten alleen in het dubbelspel tentoon.

13 Jaar is hij nog steeds pas. Dat betekent dat zijn tegenstanders in het dubbeltoernooi voor tennissers tot en met 17 jaar oud tot 4 jaar ouder dan hij kunnen zijn. Toch oogt Guy Stokman van de vier jongemannen op baan 3 het grootst. Hij steekt niet alleen figuurlijk met kop en schouders boven de andere drie uit. Hij straalt macht uit, maar ook plezier en speelsheid. Kinderlijk eenvoudig plaatst hij zijn groundstrokes, volleys en services buiten het bereik van de jongens aan de overkant van het net. Het ziet er eenvoudig uit. Guy is ‘het mannetje’ en komt nauwelijks aan zweten toe.

“Een tussendoortje”, beaamt Guy koelbloedig na de kwartfinale. Met zijn dubbelpartner Armen Karapetjan verloor hij slechts één game. “Het herfsttoernooi op de Delftse Hout is gewoon een leuk tennistoernooitje in de buurt. Leuk om aan mee te doen. Armen vroeg me of ik met hem wilde dubbelen, dus dat deed ik graag.” Maar echt druk maakt hij zich duidelijk niet. De inwoner van Delfgauw herstelde vier weken geleden van een hielblessure. “De ziekte van Sever”, legt hij uit. “Ontstaan door de groei. Ik moet nu weer fit worden. Trainen. Zorgen dat ik op tijd weer in vorm ben voor een toernooi in Finland, het winter jeugdcircuit, een toernooi in Engeland en een interland tegen België.” Hij klinkt als een routinier. Een routinier die weet wat hij op dit moment kan, op welk niveau hij terecht wil komen en hoe hij dat moet bereiken. Twijfel valt niet te bespeuren. Wie met zijn ogen dicht naar de woorden van Guy luistert, zal ook geloven dat hij tegenover een gerenommeerd prof zit. Wat een ervaring klinkt er al uit zijn verhalen over het afgelopen tennisjaar. “Ik ben in Miami geweest, heb toernooien gespeeld in Spanje, Engeland, Italië, Nederland. Veel gewonnen. Mijn beste toernooi? Het WK voor spelers tot en met 12 jaar in Frankrijk. Daar haalde ik de kwartfinale.”

Nu komt Guy in de categorie ‘tot en met 14 jaar’ uit en moeten er weer nieuwe doelen worden nagestreefd. “Nummer 1 van Nederland worden en in de top-8 van Europa komen”, is hij resoluut. “Daar moet ik veel voor trainen, hard voor trainen. Dat vind ik ook leuk want na veel training ga je merken dat het beter gaat. Mijn zwakke punt is op dit moment mijn fysiek, dus daar werk ik hard aan. Eerst was mijn forehand minder sterk dan mijn backhand, maar dat is nu niet meer zo. Door die trainingsarbeid heb ik nu echt vertrouwen in mijn forehand. Dat is fijn.” Guy denkt niet lang na over zijn antwoorden, die altijd kort en bondig zijn. Zelfs de aandacht lijkt hem geenszins uit balans te brengen. “Ja, ik word veel geïnterviewd. Vooral tijdens grote toernooien. Ik vind die aandacht wel leuk. Het is niet zo dat ik het daarvoor doe, maar het hoort erbij en ik heb daar geen problemen mee.”

Elke dag naar het Thorbecke college in Rotterdam en 22 tot 24 uur per week trainen in Almere, Wateringen en Rotterdam. Dat superstrakke schema moet het tennistalent naar de absolute wereldtop brengen. “Ik wil later in de top-100 van de wereld terecht komen.  Of ik dat hoop of beloof? Allebei. Dat durf ik wel te beloven, ik werk er immers hard voor.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12