Afbeelding

Zwemmer Klaas Arkesteijn leeft ontspannen naar NK toe

sport

Editie: Week 3, Jaargang 22 |

Klaas Arkesteijn hoopt op het NK een plaats in de top-5 af te dwingen.

DELFT - De 15- jarige Klaas Arkesteijn zwom vorig weekend in Dordrecht 2’19”64 op de 200 meter wisselslag. Dat was genoeg om zich voor die afstand te plaatsen voor het Nederlands Junioren Kampioenschap.

Daardoor heeft de Delftse zwemmer nu vier peilers als hij over twee weken naar Amsterdam afreist voor dat kampioenschap. Op de 50, 100 en 200 meter vrije slag zal hij proberen zich bij de absolute top van Nederland te handhaven. Klaas Arkesteijn werd dit seizoen al Zuid-Hollands kampioen korte baan op de 50 meter vrije slag, de 50 meter rugcrawl, de 50 meter schoolslag en de 50 meter vlinderslag. Hij is zonder meer een van de grootste zwemtalenten van het land terwijl hij weigert zijn leven er op in te stellen. “Er zijn jongens van mijn leeftijd die meer dan twintig uur per week trainen”, geeft Klaas Arkesteijn aan. “Ik train negen uur per week. Ik vind het vooral belangrijk dat ik plezier heb in het zwemmen. Ik zie het niet zitten om alles erop af te stemmen.”

En misschien is die ontspanning juist wel het toverwoord voor de junior, die onbevangen aan zijn zwemcarrière begon. “Toen ik twaalf was, zijn we met ons gezin een jaartje gaan rondreizen met een camper”, vertelt hij. “We trokken door Canada, de Verenigde Staten en het oosten van Afrika. Toen we terugkwamen in Nederland, wilde ik me ergens op gaan richten. Ik was na mijn C- diploma al doorgegaan met zwemmen en ik vond zwemmen leuk, dus daarom koos ik voor het zwemmen te gaan. Ik ben meer uren gaan trainen en het steeds leuker gaan vinden. Als je door krijgt dat je veel leert en flink verbetert, ga je automatisch meer doen. Ik ben toen ook ’s ochtends gaan trainen.” Dat wierp zijn vruchten af, want Klaas Arkesteijn werd vorig jaar 3e op de 100 meter vrije slag bij het Nederlands Junioren Kampioenschap. “Tot dat NK was ik me er nooit van bewust hoe goed ik was”, kijkt hij terug. “Toen ik derde werd, dacht ik: ‘Wauw, best goed!’ Toen pas ben ik me echt gaan afvragen hoe ik nog beter kan worden. Sindsdien probeer ik daarom ook meer te geven tijdens de trainingen. Ik probeer serieuzer te zijn en de trainingen zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren. Door die extra procenten in mijn trainingen te stoppen, denk ik dat ik harder ben gaan zwemmen. Daar komt bij dat ik bij WVZ in Zoetermeer extra trainingen volg. Die zijn erg zwaar. Ook de dinsdagtrainingen bij d’Elft zijn heel zwaar en op vrijdag zwem ik in totaal vier uur.”

Die extra arbeid moet ervoor zorgen dat hij over twee weken op de 50 en de 100 meter vrije slag top-5 zwemt op het NK. “Ik ga op het NK in ieder geval sneller zwemmen dan ik ooit gedaan heb. Daar heb ik hard voor getraind. Ik visualiseer mijn races beter, ben er meer over gaan nadenken en ben sterker geworden. Dat moet zich gaan uitbetalen. Dat kan niet anders.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12