Afbeelding

Blessureleed, kou en tegenvallende prestaties krijgen boomlange doelman Melvin Zantman niet klein

sport

Editie: Week 13, Jaargang 21 |

Melvin Zantman, hier in actie tegen SVH, verrichtte afgelopen zondag enkele prima reddingen. (foto: Roel van Dorsten)

 

DELFT – Melvin Zantman had het druk, afgelopen zondag tegen SVH. Dat was maar goed ook, want met een snijdende oostenwind en een gevoelstemperatuur van min 15 is het geen feest om negentig minuten op een doellijn te staan.

De 20-jarige Delftenaar had zich gelukkig goed voorbereid op de kou. De thermokleding onder z’n keepersoutfit hield hem enigszins warm. “Verder bleef ik steeds veel in beweging. Springen, heen en weer lopen. Dat was wel nodig”, vertelt Zantman. En hij moest als keeper nuttig werk verrichten. Hij moest weliswaar drie keer de bal uit het net halen, maar had ook vier of vijf belangrijke reddingen. “Daardoor had ik het gelukkig nog een beetje warm.”
Delfia verloor zondag met 0-3 van SVH. De ploeg van trainer Sylvio Mansveld staat nu met negen punten uit zestien wedstrijden onderaan de ranglijst. “We bekijken het nu van wedstrijd tot wedstrijd en hopen op een goed resultaat”, zegt de 1 meter en 99 centimeter lange doelman. “Meer kunnen we niet doen.” Hij zou, zegt hij, graag zien dat het wat beter ging. En dat zijn team wat meer punten pakt. “Ja, het valt tot nu toe wat tegen met de resultaten.” Dat komt, legt hij uit, onder andere door een gebrek aan geluk. “Het zit vaak helaas net een beetje tegen. Sommige wedstrijden hadden we, als we net even wat meer geluk hadden gehad, kunnen winnen. Soms wil die bal er maar niet in. De resultaten worden dan steeds slechter en dat gaat in de koppies zitten. Daardoor zakt het vertrouwen in het team weg. We horen, vind ik, hoger te staan dan we nu staan. We hebben slechts twee, drie ploegen getroffen die echt beter waren.”

 

‘HET IS EEN GOEDE KEUS GEWEEST OM NAAR DELFIA TE GAAN’


Melvin Zantman begon als F-junior bij SV Wippolder. Daar doorliep hij alle jeugdelftallen. Als eerstejaars senior maakte hij de overstap naar DVC, waar hij vorig seizoen enkele wedstrijden in de hoofdmacht keepte. “Ik had het daar echter niet meer zo naar m’n zin. Ik wilde voetballen. Delfia, waar mijn vader voorzitter is, zocht nog een keeper.” Dus ging Zantman van zaterdagvierdeklasser DVC naar zondagvierdeklasser Delfia. “Daar sta ik nu in het eerste. Het is een goede keus geweest om naar Delfia te gaan. Voor een keeper is het leuk als je speelt. Speelminuten zijn belangrijk voor mij. Ik heb het hier nu prima naar m’n zin.”
Toen hij in de uitwedstrijd tegen SVH een spier in zijn bovenbeen scheurde, had hij het overigens minder naar z’n zin. “Die spier was zo goed als helemaal afgescheurd, hij zat nog aan één of twee draadjes vast.” Een kwartier voor tijd gingen Zantman en een speler van SVH een duel aan. “We gingen beide voor de bal, maar hij kwam wat ongelukkig tegen me aan. Ik voelde meteen dat het mis was.” Toch speelde hij de wedstrijd nog uit. “Maar daarna kon ik niet meer lopen.” Binnen zes weken stond hij echter alweer op het veld. “Dat was sneller dan werd verwacht.” De afgelopen vier wedstrijden stond hij weer in de basis, ondanks het feit dat hij nog steeds onder behandeling is. Een bijzondere behandeling ook, met acupunctuur. “Dat is inderdaad niet gebruikelijk. M’n spier is verkeerd aangegroeid, daardoor verslechterde de situatie. Door naaldjes erin te prikken groeien m’n spieren nu weer recht aan.”

‘HET IS NIET ZO DAT ALLES AAN DE KEEPER LIGT’


Zantman is vooral een lijnkeeper, zegt hij. “M’n reactievermogen is heel goed, zeker bij schoten van korte afstanden. Omdat ik zo lang ben zou je dat niet verwachten. Eén op één ben ik ook wel sterk.”
- In hoeverre trek je jezelf de lage klassering op de ranglijst aan?
Zantman: “Het is af en toe niet leuk. Als je 6-0 of 7-0 verliest kijken ze toch het eerst naar een keeper. Gelukkig valt het tot nu toe wel mee met de kritiek die ik krijg. Een hoop mensen zeggen dat ik er niet veel aan kan doen. Natuurlijk heb ik wel eens een mindere wedstrijd, maar het is niet zo dat alles aan de keeper ligt.”
- Verwacht je dat jullie de laatste plaats op de ranglijst nog gaan verlaten?
“Dat zal moeilijk worden, maar ik verwacht dat we nog wel één of twee keer gaan winnen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12