Afbeelding

Hoe gaat het met Wil de Visser?

sport

Editie: Week 35, Jaargang 22 |

Wil de Visser schopte het als international zelfs tot aanvoerder van Oranje. (foto: Roel van Dorsten)

Wil de Visser (62) is waarschijnlijk de beste voetbalster die Delft ooit heeft voortgebracht.

- Ben je altijd met voetbal bezig geweest?
“Zeker; ik kom uit een gezin met zes broers; er was dus altijd wel iemand om mee te voetballen. Ik handbalde echter bij EDH en daar was ik behoorlijk goed in. Blijkbaar heb ik een aangeboren balgevoel. Een jaar nadat KFC in 1971 begon, heb ik me aangemeld om te voetballen. Het jaar daarop stond ik in Oranje.”

- Hoe waren de reacties op die overstap?
“Mijn vader vond het aanvankelijk maar niets; dat kwam ook doordat ik goed in handballen was. Verder heb ik heel veel plezier in het voetballen gehad. Ik denk ook dat het hetzelfde is als bij de mannen, alleen zullen vrouwen het op het fysieke vlak altijd moeten afleggen. Toch werd er anders tegen het vrouwenvoetbal aangekeken.”

- Op welke manier dan?
“Ik ben international geweest, maar pas tegen het einde van mijn loopbaan speelden we ook kwalificatiewedstrijden voor grote toernooien. Ook op het hoogste niveau, waar wij speelden, was de opzet anders dan bij de mannen. Het land was opgedeeld in regio’s, waarvan de kampioenen op één dag tegen elkaar uitmaakten welke club het sterkste was. Dit gebeurde in wedstrijden van twee keer twintig minuten.”

- Hoe was de sfeer bij KFC?
“Heel goed, ook daarin deden we niet onder voor de mannen. We kaartten tot diep in de nacht, praatten over voetbal en hebben veel gelachen. Ook bij Oranje. Ik was vaak wel een aanjager. Dan nam ik een masker van een oud vrouwtje mee en tikte ik wildvreemden tijdens het diner aan. Er was eens een vrouw die gillend wegrende, terwijl haar man niet meer bijkwam van het lachen.”

- Doet het pijn dat KFC niet meer bestaat?
“Zeker weten, maar op een gegeven moment kon de club niet meer aan haar verplichtingen voldoen. Dan zit er niets anders op dan op te houden. Er waren minder leden en degenen die er waren, zaten er niet meer tot midden in de nacht. Gelukkig was er een goede jeugd en doen veel van die meiden het nu hartstikke goed bij SEP.”

- Hoe volg je het voetbal nu nog?
“Nadat ik in 1990 zelf gestopt ben, heb ik de cursus Oefenmeester 3 gevolgd. Erna kreeg ik van de KNVB een uitnodiging voor Oefenmeester 2 met de oud-internationals. Dat was fantastisch, met gasten als Stanley Menzo, Ruud Heus, John Blok, Ricky Hoogendorp en Pieter Huistra. Ik was daar one of the guys. Inmiddels ben ik al tien jaar bij Wippolder coördinator van de mini-F’jes tot de E’tjes. Verder ben ik trotse oma van Dani en Mitch. Dani krijgt op woensdag training van mij en mijn man Kees.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12