Afbeelding

Toekomstige trainers kijken met Harry Biemans hun ogen uit in Engeland

sport

Editie: Week 6, Jaargang 22 |

DELFT - Harry Biemans, voormalig trainer van SV Den Hoorn en docent aan de opleiding Lifestyle, Sport en Bewegen van ROC Mondriaan toog twee weken geleden met vijftien cursisten van de cursus TC2 en TC3 naar Engeland voor een studiereis. ?

De trip bleek achteraf een doorslaand succes. Biemans, die eerder voor de jeugdopleidingen van Sunderland en Middlesbrough werkte, kwam op het idee van de excursie door in gedachte weer terug te kruipen in de schoolbanken. “Ik bedacht waaraan ik de beste herinneringen had tijdens mijn studietijd. Hierbij kwam ik al snel terecht bij de studiereizen en kampen. Daarom heb ik Bert-Jan Heijmans, een goede vriend van me die al zeventien jaar in Engeland woont en namens Training Trips ervaring heeft met het organiseren van dergelijke activiteiten, benaderd. We hebben samen een programma samengesteld.” ?

Door de contacten die Biemans tijdens zijn werkzame carrière in Engeland opdeed, werd het geen standaardprogramma. “We zijn op zondag met de boot vertrokken en op donderdagmorgen weer teruggekomen. Op maandag hebben we in de keuken gekeken bij de jeugdopleiding van Sunderland, waarna we een een training van het onder-21 elftal hebben bekeken. Vervolgens hebben we een training van een onder-18 elftal bekeken, besproken en heb ik diezelfde selectie getraind op de manier zoals we dat in Nederland doen. De dag erna zijn we naar Middlesbrough gegaan waar we een presentatie hebben gekregen van het hoofd jeugdopleidingen en vervolgens hebben we een training van het onder-14 elftal gezien. Daarna zijn we naar Brandon United gegaan om de cursisten het grote verschil tussen de profs en de amateurs in Engeland te laten ervaren. We hebben de dag afgesloten met de wedstrijd tussen Middlesbrough en Wigan Athletic.” Ook woensdag hadden Biemans en Heijmans heel wat voor de studenten Lifestyle, Sport en Bewegen en de externe cursisten in petto. “We hebben een rondleiding gehad in St. James Park, de thuishaven van Newcastle United, waar op dat moment ook Luuk de Jong aanwezig was om zijn contract te ondertekenen. Daarna zijn we naar de Ferry gegaan voor de terugreis.”?

Al met al bleek de studiereis minstens zo nuttig en aangenaam als Biemans bedoeld had. ?

‘QUA AMATEURVOETBAL ZIJN WE EEN STUK VERDER DAN IN ENGELAND’?

“Ik wilde de cursisten laten zien hoe groot het verschil was tussen profclubs en amateurclubs in Engeland. Ook werd wel duidelijk dat we in Nederland in het amateurvoetbal qua structuur en accommodaties een stuk verder zijn dan daar. Daarnaast zijn de cursisten in de week naar elkaar toegegroeid en was de sfeer fantastisch. Ik begreep van hen dat het een onvergetelijke ervaring was. Wat ook wel uniek is, is dat we als ROC Mondriaan de cursus TC2 en TC3 niet alleen voor onze eigen studenten verzorgen, maar ook voor jeugdtrainers die een stapje hogerop willen. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen door me te mailen via h.biemans@rocmondriaan.nl.” ?

Biemans kijkt overigens met plezier terug op zijn tijd bij Den Hoorn. “Ik heb het er drie jaar lang ontzettend naar mijn zin gehad en zal de club nooit vergeten. Ik heb nog contact met een aantal mensen, dus ik volg ze nog en ik zal binnenkort een keer gaan kijken. Ook bij Altena, mijn huidige club heb ik het erg naar mijn zin, zelfs zo goed dat het contract verlengd is.” Of we Biemans nog eens als trainer van een regioclub terugzien, weet hij ook zelf niet. “Maar zeg nooit nooit. Ik werk hier in de buurt, dus het zou zomaar kunnen. Doordat toekomstige trainers bij mij de cursus volgen, zul je me zeker in de regio op de voetbalvelden terug zien.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12