Nederlands kampioen Hans van der Does wil snoeihard schaatsen

sport

Editie: Week 7, Jaargang 21 |

Hans van der Does voelde zich zeker van zijn zaak voor de laatste 12 beslissende rondjes.

Hans van der Does is op 10 februari Nederlands kampioen allround schaatsen geworden bij de Masters. In Deventer moest hij tijdens een spannende laatste rit over vijf kilometer in een onderling duel afrekenen met zijn directe concurrent.

“Na de 500 meter stonden mijn concurrenten voor de eindzege heel dichtbij me”, blikt Hans van der Does terug op zijn kampioenschap. “Op de 3000 meter die dag, was één van mijn opponenten sneller en één langzamer. De 1500 meter op zondag won ik vervolgens waardoor ik in het klassement op de eerste plaats kwam te staan.” De schaatser van DKIJV wist vervolgens wat hem te doen stond. Een voorsprong van slechts vier seconde verdedigen ten opzichten van zijn grootste uitdager in een onderling duel over 12,5 ronde van 400 meter. Ondanks het feit dat zijn tegenstander op de 3000 meter sneller was dan hij, voelde Van der Does zich niet de underdog. “Ik wist dat ik zwaar aan de bak moest, maar dichtte mezelf een goede kans toe. Vier seconde kun je in twee ronden verspelen dus op zo’n vijf kilometer is dat niet veel. Ik wist echter ook dat zijn laatste rondje op de 3000 meter veel verval had. Meer dan die van mij. Over een verschil in lange adem tussen ons zei die 3000 meter dus niets.”

“Tijdens die afsluitende 5000 meter ging het gelijk op”, analyseert de voormalig Wereldkampioen bij de masters. “Hij moest in de aanval en ik moest in de buurt blijven. Na een paar rondjes voelde ik dat ik het tempo dat we op dat moment reden niet zou gaan volhouden, maar ik had het gevoel dat hij dat ook niet zou kunnen. Ik liet hem daarom even rijden en koos er zelf voor om mijn eigen tempo op te pakken. Dat was natuurlijk even een spannend moment want voor hetzelfde geld houdt hij het wel vol en verlies ik. Kort daarna zag ik echter dat het gat tussen ons niet meer groter werd en aan het einde kwam ik zelfs weer terug. In een ultieme eindsprint wist ik de rit en daarmee de afsluitende vijf kilometer te winnen.”

Een prachtige prestatie vindt ook Johan van Leeuwen, lid van de technische commissie van DKIJV. “Hans is een zeer gedreven sporter”, oordeelt Van Leeuwen. “Je zou hem een recreatieve topsporter kunnen noemen. Schaatsen is in eerste instantie zijn hobby, want hij heeft een fulltime baan en een gezin met kinderen, maar toch traint hij zes keer per week. Hij is een sportman en dat zie je in zijn prestaties. Hij is in 2010 al eens wereldkampioen allround geworden bij de masters en volgende week doet hij in Inzell weer mee aan het WK. Hoewel de concurrentie sterk is, verwacht ik dat hij daar het podium gaat halen.”

Van der Does zelf vindt het moeilijk in te schatten waartoe hij op het WK in staat is. “Er zijn vijf a zes concurrenten sneller of ongeveer even snel als ik”, geeft hij aan. “Er zit een aantal sterke Russen bij en wat voormalig Oost- Duitsers. Daarentegen geldt dat Inzell een snelle baan is en dat ligt mij goed. Ik ben een technische schaatser en heb baat bij een mooie, snelle ijsbaan. Voorspellingen durf ik echter niet te doen. Ik kan op het podium belanden, maar ook zomaar zesde worden. Of ik mezelf een topsporter vind? Het is topsport voor papa’s met een baan. Het levert me natuurlijk niets op behalve een beetje roem en veel plezier. Het is dus vooral mijn hobby. Toch heb ik er heel veel voor over om zo goed mogelijk te presteren. Ik heb mijn vrouw daarom ook afgeraden met me mee te gaan naar Inzell. Ik ga daar echt niet gezellig voor haar zijn, als ze erbij is. Ik ga er wel een andere keer met mijn vrouw heen om gezellig samen te wandelen, lekker te eten en te genieten van de omgeving. Nu ben ik er maar voor één doel. Ik ga niet naar Inzell voor de gezelligheid, maar om snoeihard te schaatsen.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12