Afbeelding

Wereldkampioen Wayne Stienstra wil met Fortuna naar Ahoy

sport

Editie: Week 12, Jaargang 21 |

Wayne Stienstra was verrast toen bleek dat hij bij Oranje onder 16 zat (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Wayne Stienstra werd vorig weekend wereldkampioen korfbal met het Nederlandse team voor spelers jonger dan 16. Een paar dagen na de gewonnen finale tegen de concurrenten uit België blikt de Delftenaar terug op zijn eerste zeven jaar als korfballer van Fortuna.

Het begon heel onschuldig met een schoolkorfbaltoernooi. Op dat toernooi vroeg een vrouw hem bij Fortuna mee te komen trainen. “Dat leek me leuk en sindsdien korfbal ik”, vertelt Wayne. “Ik kwam toen in de EV2 terecht bij het monokorfbal, een variant voor jonge spelertjes. Met monokorfbal speel je in één vak vier tegen vier in plaats van acht tegen acht in twee vakken.” Aan de sfeer waarin Wayne bij Fortuna terecht kwam heeft het de jaren erna niet gelegen. Waar zijn eerste trainer international Thomas Reijgersberg was, kwam hij vervolgens in de D2 onder de hoede van Fortuna- selectielid Kelly Deelen te spelen. “Ik kende hen daarvoor nog niet”, geeft Wayne toe. “Maar in die eerste jaren ben ik wel in een stroomversnelling terecht gekomen. Tijdens mijn eerste jaar in de D-tjes mocht ik aan het einde van het seizoen al als reserve met de D1 mee naar het NK in de zaal. Toen de captain van de D1 daarna zijn been brak, speelde ik zelfs voor de D1 op het NK in het veld. Dat ik in mijn tweede jaar dat ik korfbalde al gelijk op het NK mee mocht doen, was natuurlijk heel leuk.”

Ondanks de snelle groei in zijn beginjaren, had Wayne nooit het idee dat een plek in de selectie van Oranje onder 14 voor hem zou zijn weggelegd. “Ik blonk niet uit bij Fortuna en ben nooit bezig geweest met een plek in de nationale selectie”, concludeert de speler van Fortuna B1. “Bij de C-tjes ging het niet bijzonder goed en speelde ik het eerste jaar ook gewoon in de C2. Ik was volgens mij ook niet eens in beeld voor de selectie van het district noordwest. Er gebeurde niets speciaals. Als eerstejaars B- junior kwam ik daarna wel gelijk in de B1 terecht. Toen werd ik ook geselecteerd voor de selectie van noordwest onder 16 en ben ik me pas echt gaan ontwikkelen. Nee, dat komt niet zozeer doordat de trainingen daar anders waren, want Damian Folkerts gaf die trainingen en hij is ook trainer van Fortuna A1. De trainingen sloten dus grotendeels aan op wat ik gewend was bij Fortuna, maar van die extra training bij de districtselectie heb ik wel veel geleerd.”

In januari van dit jaar gebeurde er vervolgens iets bijzonders. Normaal gesproken geven de trainers van de districtselecties aan de bondscoach door wie ze volgens hen bij de jeugdselectie moeten halen. Op het lijstje van Damian Folkerts stond de naam Wayne Stienstra echter niet. Toen Wayne tijdens de Korfbal Challenge in het Topsportcentrum van Rotterdam bij de bekendmaking van de selectie zijn naam omgeroepen hoorde worden, was hij dan ook erg verrast. “De bondscoach van Oranje onder 16, Jennifer Tromp, had natuurlijk gekeken naar de duels van de districtselecties tijdens de Korfbal Challenge en vond mij blijkbaar goed genoeg voor een plek in het team. Ik had dat natuurlijk niet verwacht, wist niet eens dat je een kans kon maken als je niet in de voorselectie zat. Het was dan ook een raar moment toen ik werd opgeroepen.”

De uitverkiezing was het startsein voor een periode waarin hij met de Nederlandse selectie zou toewerken naar het WK in Schijndel. “We begonnen met een interland tegen België”, legt de wereldkampioen uit. “Daarna hebben we elke maandag met de selectie getraind. Die trainingen stonden vooral in het teken van formaties uitproberen. De bondscoach zocht uit hoe we het beste konden spelen. Wat mijn rol in het team was? Ik speelde vooral voor de rebounds, het sterkste punt in mijn spel. Ik heb de poulewedstrijd tegen België, de wedstrijd tegen Wit-Rusland en de halve finale tegen Tsjechië gespeeld.” Naast zijn blijdschap over de behaalde titel is Wayne ook tevreden over zijn eigen spel. “Het ging met mij persoonlijk best goed tijdens het WK”, analyseert hij. “Ik speelde wel wat voorzichtiger dan normaal, want ik wilde geen fouten maken. Die voorzichtigheid heeft denk ik wel een beetje een negatief effect gehad op mijn spel. Ik heb wat minder ballen onderschept dan ik normaal zou kunnen doordat ik meer rust in mijn spel probeerde te bouwen, maar ik mag desondanks tevreden zijn.”

Met de wereldtitel eindigen de ambities van de 15- jarige Delftenaar geenszins. Dit weekend speelt hij met Fortuna B1 om de landstitel en ook voor de toekomst heeft hij nog genoeg te wensen. “Ik droom ervan om met het eerste van Fortuna in Ahoy te staan. Specifiek met Fortuna, ja. Ik ben hier begonnen en wil hier doorgaan met korfbal. Ik zal nooit voor een andere club spelen. Hoeveel jaar het nog duurt voordat ik in het grote Oranje sta? Minstens 7. Ik betwijfel of het me ooit gaat lukken hoor, er zijn heel veel goede spelers.” (MA)

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12