Afbeelding

Dankzij de frisse wind en de brede selectie gaat Schipluiden zich handhaven als Tweedeklasser, denkt Tristan Koop

sport

Editie: Week 38, Jaargang 20 |

Verdedigend zit het wel goed met Tristan Koop, blijkt ook uit dit duel in de wedstrijd tegen VUC. Aanvallend kan hij echter nog wel wat stappen maken, vindt hij zelf. (foto Roel van Dorsten)

SCHIPLUIDEN – VV Schipluiden promoveerde het afgelopen seizoen in de slotfase van de competitie naar de Tweede Klasse. Na een uitzege op GONA (0-1) en een thuisnederlaag tegen VUC (0-2) staan de mannen van de nieuwe trainer Edger Kuntz nu op de achtste plek.

Linkervleugelverdediger Tristan Koop, vorig jaar al vaste waarde onder toenmalig trainer Piet Doorn, baalt van de einduitslag van afgelopen zondag. “Ik heb zeker wel het idee dat er meer had ingezeten, maar misschien hadden we te veel ontzag voor de tegenstander omdat zij vorig seizoen nog in de Eerste Klasse speelden.” Dat is jammer, want volgens de 20-jarige verdediger was hier in de uitwedstrijd tegen GONA geen sprake van. “Toen waren we wat stijdlustiger en kwamen we op voorsprong. Die hebben we niet meer uit handen gegeven.”

Volgens Koop is de nederlaag tegen VUC nog niet catastrofaal. “We hebben naar mijn mening voldoende kwaliteit om ons in de Tweede Klasse te handhaven, zeker als je ziet hoe breed onze selectie is.” Daarnaast is de linksback erg te spreken over de nieuwe trainer. “Hij is een aanhanger van aanvallender voetbal dan we vorig seizoen speelden. Dat is nu ook wel even wennen, maar ik denk wel dat we daardoor meer kans maken om ons te handhaven.”

De aanpak van Edger Kuntz is een belangrijke verandering voor de spelersgroep. “Zo bespreken we op dinsdagavond bijvoorbeeld de wedstrijden na. Dan geeft hij aan wat er fout ging en hoe het de volgende keer beter kan. Daarnaast gaat hij uit van verzorgder voetbal met een opbouw die vooral vanaf de flanken moet komen. Dat is wat anders dan vorig seizoen, toen we ons vooral van lange ballen bedienden.”

De nieuwe speelwijze vraagt wel meer van de vleugelverdediger. “Want de trainer verwacht van allebei de backs dat we er per wedstrijd minstens twintig keer overheen gaan. Dat aspect van het voetbal kan bij mij nog wat verder ontwikkeld worden. Verdedigend zit het allemaal wel goed, maar aanvallend moet ik wat meer brengen. Dat is even wennen, maar wel fijn, want zo speel je toch wat meer mee.”

‘DE TRAINER GEEFT ONS OP ONS FLIKKER, ZODAT WE DEZELFDE FOUT NIET NOG EENS MAKEN’

De student Greenport Business & Retail denkt dat hij wel kan brengen wat er van hem wordt gevraagd. “Ik ben namelijk soms nog wel wat gemakzuchtig. Daar valt best nog wat winst in te behalen. De trainer is niet echt streng, maar hij zit er wel fel op. Als er iets misgaat geeft hij ons wel op ons flikker, zodat we dezelfde fout niet nog eens maken.”

Het hoort allemaal bij het proces van wennen aan elkaar. “Uiteindelijk denk ik dat het ook tot handhaving in de Tweede Klasse gaat leiden.” Dat vertrouwen haalt Koop uit de kwaliteiten in en de breedte van de groep. “En als je dan ook nog eens ziet dat er vanuit de A-junioren een heel sterke lichting aan zit te komen, denk ik dat de Schipluiden een mooie toekomst tegemoet gaat.”

‘WE ZIJN DOOR DE SUCCESVOLLE LICHTING BIJ DE A’TJES VERZEKERD VAN KWALITATIEF GOEDE AANWAS’

Een toekomst waar Koop zelf ook zeker onderdeel van uit gaat maken. Hij heeft na uitstapjes van drie jaar naar de jeugd van Feyenoord en twee jaar in de jeugd van Westlandia zijn plek wel weer gevonden. “Want ik heb het hier ontzettend naar mijn zin en zie mezelf ook niet zo snel de overstap naar een andere club maken. Schip-luiden is een echt vriendenteam. We kunnen het allemaal ontzettend goed met elkaar vinden en zijn in het veld bereid om voor elkaar te knokken. Om op niveau te blijven presteren zullen we misschien de balans tussen het gezelligheidsaspect en het professionele in het veld misschien wat beter moeten zoeken. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. Bovendien zijn we door de succesvolle lichting bij de A’tjes verzekerd van kwalitatief goede aanwas bij de selectie.”

Ook die spelers zullen moeten wennen aan het niveau in de Tweede Klasse. “Want verschil is er wel degelijk”, heeft Koop de afgelopen weken vastgesteld. “Dit seizoen moeten we tot de laatste minuut keihard knokken voor de winst. Daardoor is het zowel technisch als qua uithoudingsvermogen een stuk zwaarder dan in de Derde Klasse. Dit seizoen is de start in elk geval niet verkeerd en voor mij is wel duidelijk dat er voldoende rek in de groep zit. We zullen niet meedoen om het kampioenschap, maar handhaving in de Tweede Klasse is voor deze groep zeker wel een reëel doel.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12