Afbeelding

Emma van Zuijlen heeft na het NK shorttrack nog genoeg doelen en dromen over

sport

Editie: Week 3, Jaargang 21 |

Emma van Zuijlen knalt graag door de bochten.

DELFT - Ze moest er hard haar best voor doen, maar op het nippertje lukte het Emma van Zuijlen (15) zich te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap Shorttrack voor C-junioren op vijf en zes januari in Amsterdam. Het was haar eerste NK en daarom een spannend moment.

“Je moet je tijdens de landelijke wedstrijden van de KNSB plaatsen voor het NK”, legt Emma uit. “De eerste twaalf op de ranglijst worden dan automatisch geplaatst. Daarnaast wijst de schaatsbond nog vier deelnemers aan. Ik dacht eerst dat ik niet geplaatst zou zijn, maar op het laatste moment kreeg ik toch een uitnodiging. Dat was een leuke verrassing.” Het kampioenschap was bovendien een nieuwe ervaring voor de schaatsster van DKIJV, die zag dat het er op het NK heel anders aan toe gaat dan ze gewend was. “Mijn ouders moesten betalen om te kunnen kijken”, blikt ze terug op het weekend. “Ook was het een grote show met sfeerlichten, muziek en entertainment voor het publiek. Ook waren we het hele weekend heel dicht bij de toppers en konden we gebruik maken van hometrainers om op te warmen voor onze wedstrijden.” De entourage maakte indruk op Emma en bracht wat extra spanning met zich mee. “Ik werd nogal zenuwachtig van al het publiek op de tribunes. Ik dacht: ‘straks verlies ik onder het oog van al die mensen’. Dat vond ik eng.”

In haar voorbereiding heeft Emma niet veel veranderd ten opzichten van wat ze gewend is. “Op tijd naar bed moet altijd voor een wedstrijd”, zegt ze. “Ik ben ook niet bijgelovig, heb geen ritueeltjes voor wedstrijden. Volgens mij helpt dat allemaal toch niet. In een vaste volgorde je veters strikken, heeft natuurlijk helemaal geen invloed op je wedstrijd.” Wèl had de shorttrackster de kerstvakantie aangegrepen om, vlak voor het NK, nog een aantal keer extra te trainen in De Uithof in Den Haag. “Die trainingen werden door De Uithof aangeboden voor schaatsers en schaatssters die zich hadden geplaatst voor het NK. Ze werden ook gegeven door andere trainers dan ik gewend ben. Dat was leuk en het was goed om extra te trainen voor het NK.”

Op het kampioenschap zelf kijkt Emma met een tevreden gevoel terug. “In alle drie de onderdelen waarop ik ben gestart, heb ik een persoonlijk record gereden”, is ze trots. Uiteindelijk ben ik twaalfde geworden in het algemeen klassement en dat vind ik een mooi resultaat. Daarnaast was het NK gewoon een fantastische ervaring. Ik ben blij dat ik eraan heb mee mogen doen.” Het seizoen is echter nog lang niet afgelopen en Emma heeft dan ook nog genoeg doelen in het vooruitzicht. “Ik wil de rest van het seizoen nog heel hard schaatsen. Ik heb me geplaatst voor de Star Class in Amsterdam. Dat is een Europese wedstrijd waarvoor een tijdlimiet gold. Die heb ik gehaald en nu hoop ik het daar goed te gaan doen. Daarnaast hoop ik, door me dit seizoen nog te verder te verbeteren, op ten duur mee te mogen trainen met de gewestelijke shorttrackselectie. Op dit moment train ik namelijk maar twee keer per week voor het shorttrack en ik zou wel vaker willen."

Haar schoolprestaties staat het in ieder geval niet in de weg. De 15- jarige shorttrackster haalt goede cijfers in de tweede klas van de HAVO op het Haagsche Montessori Lyceum. “Ik hoef niet heel hard te leren om hoge cijfers te halen”, geeft ze aan. “Wat ik later wil worden? Het liefst schaatsster. Anders psychologe of binnenhuisarchitect. Ik wil in ieder geval geen kantoorbaan. Nee, ik bemoei me niet met de meubels in ons huis. Dat mag niet van mijn moeder. Psychologie lijkt me leuk omdat ik dan veel met mensen in gesprek ben. Hoewel, ik moet al die gesprekken dan natuurlijk wel geheim houden en ik ben bang dat ik daar niet zo goed in ben. Over vijf jaar heb ik in ieder geval een diploma en ben ik begonnen aan een vervolgopleiding. Ik schaats dan ook nog sowieso, want hoe langer ik het volhoud, hoe groter de kans is dat ik de top haal. Er haken namelijk steeds meer mensen af. Tot die tijd wil ik wel ook zo veel mogelijk vrienden buiten het schaatsen houden. Het is belangrijk om niet alleen maar voor het schaatsen te leven. Als schaatsen dan om wat voor reden dan ook wegvalt, heb je niets meer over.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12