Afbeelding

Turntalentje Casey-Jane gaat genieten van eerste nationale finale

sport

Editie: Week 20, Jaargang 23 |

Casey-Jane Meuleman op de balk, waarop ze zich voor de toestelfinale van het NK heeft geplaatst. (foto: Sandra Mangunsong)

DELFT – Talent komt vaak al op jonge leeftijd aan het oppervlak. Casey-Jane Meuleman moet nog tien jaar worden, maar turnt al op topniveau. De Delftse bereidt zich momenteel voor op haar eerste deelname aan een nationaal kampioenschap.

Door: Dennis van den Berg

Een vrolijke, blonde spring-in-‘t-veld doet samen met mama Mirjan de voordeur open. Casey-Jane Meuleman: negen lentes jong en het grootste turntalent van Delft. Dat zijn grote woorden voor een klein meisje, maar er zit geen woord Spaans bij. Mirjan, die zelf gelicenseerd gym- en turndocente is, nam haar dochter als peuter mee naar gymnastiekvereniging Excelsior in Delft. Ze zag al gauw het ontluikende talent van haar oudste dochter: “Maar omdat iedere ouder natuurlijk trots op zijn of haar kind is, heb ik anderen gevraagd om te kijken naar Casey-Janes prestaties en daar een eerlijk oordeel over te geven.” Mirjan werd door hen bevestigd in haar vermoeden, dat Casey-Jane een natuurtalent is. Zo talentvol zelfs, dat ze op haar vijfde toe blijkt te zijn aan een topsportvereniging.
Bij Pro Patria in Zoetermeer traint Casey-Jane tegenwoordig 17,5 uur per week: zondag, maandag en woensdag tot en met vrijdag 3,5 uur per dag. De weekenden zijn gereserveerd voor wedstrijden door heel het land. Onder het toeziend van haar trainer Kim Bant en hoofdtrainer Vincent Vermeulen wordt het ruwe turndiamantje stap voor stap bijgeslepen tot een kroonjuweel in de dop. Op haar achtste mag Casey-Jane mee gaan doen aan wedstrijden op topniveau. Hier leert ze, dat een topturnster naast talent ook over een grote dosis doorzettingsvermogen moet beschikken. “Maar ze is een echte doorbijter”, zegt vader Cees, terwijl hij vol trots naar zijn dochter kijkt.

Finalestrijd
Casey-Jane traint inmiddels op eredivisieniveau en mag meedoen aan de kwalificatiewedstrijden voor het nationale kampioenschap. Tijdens de halve finale op 18 april is het erop of eronder: de beste turnstertjes plaatsen zich die dag voor de finalestrijd van de meerkamp op zaterdag 13 juni en de toestelfinales op zondag 14 juni in Almelo. “De meerkamp bestaat uit vier onderdelen: de vloer, de evenwichtsbalk, de rekstok en de sprong. De deelnemers verdienen punten op ieder afzonderlijk onderdeel: de resultaten bij elkaar opgeteld bepalen wie de beste meerkamper is”, legt Mirjan uit. “Daarnaast is er dus de finaledag voor ieder toestel apart. Casey-Jane heeft zich tijdens de halve finale voor de meerkampfinale en voor de balkfinale geplaatst.” Dat is volgens haar ouders verrassend, want normaal gesproken is de vloer de plek waarop het ranke turnstertje uitblinkt. Ze heeft er zelf ook geen verklaring voor: “Het ging gewoon goed.”

Of er tijdens de finale in juni een podiumplaats in zit, vinden Casey-Jane en haar ouders niet zo belangrijk. “Dat ze de finale heeft bereikt, is voor ons al een hoogtepunt”, stelt Mirjan. “We willen dat ze geniet en dat ze leert van deze ervaring.” Casey-Jane heeft er in ieder geval veel zin in – maar om een andere reden dan verwacht: “Misschien zie ik Epke Zonderland dan wel, want zijn nichtje staat ook in de finale!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12