Afbeelding

Yvonne Smits kwam, zag en won het NK Paaldansen

sport

Editie: Week 19, Jaargang 23 |

Yvonne Smits debuteerde op het Nederlands kampioenschap paaldansen met een overwinning. (foto: Caroline Demey / PixCel.fr)

PIJNACKER  – Yvonne Smits (42) mag zich sinds 26 april officieel Nederlands paaldanskampioen noemen. De in Delft geboren Pijnackerse legde bij haar debuut op een nationaal toernooi gelijk beslag op de eerste plaats.

Door: Dennis van den Berg

Toen Yvonne Smits in 2011 begon met paaldansen, kreeg ze direct een gevoel van herkenning: “Ik heb in mijn jeugd geturnd. En de paal is eigenlijk net een rekstok, maar dan een die verticaal is geplaatst.” Paaldansen is een pittige sport, die kracht, balans en flexibiliteit vereist. Yvonne vond het niet alleen leuk, maar bleek er ook veel talent voor te hebben. Na te zijn gestart bij Koster Sportclubs in Delft, is ze momenteel actief bij zowel de Paaldans-Academy in Rotterdam als de Pole Dance Factory  in Amsterdam. Daarnaast traint ze ook nog in Zoetermeer.

De tijd bleek rijp voor deelname aan een paaldanswedstrijd op nationaal niveau. In januari van dit jaar had Yvonne een filmpje van twee minuten gemaakt van haar paaldansvaardigheden en ingezonden naar de International Pole Sports Federation. Vrij snel daarna kreeg ze te horen dat ze mocht deelnemen in de Master (40+) categorie van het NK, waarin ze het moest opnemen tegen vijf andere paaldanseressen. “Toen kon ik in februari gelijk van start met het bedenken van mijn paaldansact van vier minuten. Hierin moet je een verplicht aantal bewegingen en houdingen opnemen om punten te verzamelen. Ik was blij dat ik ruim de tijd had om mezelf goed voor te bereiden, want ik wist dat ik stevige concurrentie ging krijgen van een paar zeer ervaren dames. En geloof me, vier minuten aan de paal is lang.”

Genieten
Het NK vond plaats in Den Bosch. Yvonne was als laatste van de deelnemers in haar klasse aan de beurt. “Ik heb mijn concurrentes niet aan het werk gezien. Ik ben in de kleedkamer gebleven en gewacht tot ik aan de beurt was. Zo kon ik me optimaal voorbereiden op mijn moment.”
-Ben je op zo’n moment in opperste concentratie?
“Natuurlijk ben je geconcentreerd en gefocust, maar ik kan wel genieten van de act. Ik ben me goed bewust van mijn handelen, zeker niet in een soort trance.”

-Wat was je verwachting, toen je klaar was met je act?
“Ik had de anderen zelf niet gezien, maar mensen zeiden na afloop tegen mij dat ik de top-drie zeker gehaald had. Tijdens de prijsuitreiking dacht ik: ‘Het zal toch niet…?’, toen de nummers drie en twee werden afgeroepen en mijn naam niet genoemd was. En toen bleek ik toch echt nummer één te zijn! Ik was blij verrast, en mijn tegenstanders reageerden allemaal ontzettend sportief.”

-En nu: het WK paaldansen?
“Nou, nee… Voor het WK ligt de lat enorm hoog. Je hebt daar een puntenaantal van minimaal 20 nodig om jezelf te plaatsen. Ik heb op het NK een score van 8,5 punt behaald, dus ik ben er eind juli in Londen helaas niet bij.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12